A pellet egy szállítószalag segítségével áttermelhető a gépből a várakozó szállítójárműre, amely azt egyenesen a felhasználóhoz szállíthatja, aki használhatja etetésre, almozásra, vagy hőtermelési rendszerek üzemanyagaként. Ezen innováció eredményeképpen lehetővé válik a megújuló mezőgazdasági nyersanyagok és másodlagos melléktermékek energiatermelésben történő hasznosítása, mellyel mérsékelhetők a CO2-kibocsátások. Ezen kívül a Premos 5000-es – egy opcionális bálaaprítónak köszönhetően – használható a betakarítási szezonon kívül, stabil üzemű pelletállásra is, mellyel a gép akár egész évben kihasználhatóvá válik.


Premos 5000 – minden benne van a nevében: Premos (Kalverkamp rendszer) a latin "premere" szóból származik, amely sajtolást jelent, míg az utána álló szám a tárolótartály terhelhetőségét jelzi, amely 5000 kg, kb. max. 9 m3. A gép teljesítménye óránként 5000 kg, vagyis sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos stabil üzemű pelletálló gépek. A következőképpen működik: A rendfelszedő a 2,35 m-es munkaszélességében felszedi a növényzetet a rendről, ahonnan a betápláló rotor azt egy szállítószalagra szállítja, amely kb. 800 mm széles. Az anyag a szállítószalagról két sajtoló hengerpár közé kerül (ezek 800 mm szélesek és 800 mm-es átmérőjűek), melyek fogaskerékszerűen egymásba kapcsolódó, váltakozó sorokban elrendezett fogakból és fogárkokból állnak. A dob perforációs mátrixán keresztül a növény átpréselődik henger belső terébe.

bálázó

A kisajtolt pellet ezután egy belső csiga segítségével áttermelődik egy felhordó szalaghoz, ahonnan a beépített tárolótartályba kerül. A Premos által készített pellet ugyanolyan könnyen kezelhető, mint az egyéb ömlesztett anyagok. A pellet fajsúlya 600 és 700 kg/m3 között van, (3-4-szer nagyobb, mint a szalmabálák fajsúlya). 2,5 kg pellet kb. 1 kg fűtőolajjal egyenértékű hő előállítására képes, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a hagyományos olaj és egyéb fosszilis tüzelőanyagokkal való összehasonlításban. A DLG az aranyérmet hivatalosan az Agritechnica vásáron, Hannoverben adja át a Krone cégnek.