Távirányítóval is lehet vezetni ezt a mikrobit, aminek egyébként az a becsületes neve, hogy AGRowBot – írja a Syngenta blog. És azért mikrobi, mert valóban apró jószág: a mellékelt videón 1:30-nál látható, hogy el tud bújni két sor krumpli közt. Az új mexikói Emerging Technology Ventures Inc. a növények megfigyelésére és a kártevők, gyomok és betegségek kezelésére fejlesztette ki a hatkerekűt nagyjából egy év alatt.

Az AGRowBot az első olyan robot, amelyet kifejezetten a kis- és közepes méretű gazdaságok számára hoztak létre, mert – amint a geeky-gadgets.com írja – az Egyesült Államokban riasztóan megritkultak a kicsi családi farmok, ami kifejezetten hátrányos hatással van vidéki közösségekre. Az AGRowBot fejlesztése a tavaly nyár óta folyik és az idénymunkásokat nem, vagy csak nehezen megfizetni tudó kis farmokat segítheti abban, hogy olcsóbban termelhessenek.

Az AGRowBot a gazdálkodónak valós idejű terménybecslést biztosít és felméri a gyomok, kártevők, betegségek terjedését. Mivel az adatok értékelése az egyes növények szintjéig részletes, a műtrágya és növényvédő szerek használatát arra területre lehet korlátozni, ahol valóban szükség van rájuk. Olyan szoftvert is készítenek a robothoz, amely egy app segítségével a kihúzandó gyomhoz vezeti a munkást, később pedig egy gyomláló robotot.