Géptársak a földeken

Az AgroIntelli jól ismert Robotti agrár tereprobotja új változattal debütált, ami nem más, mint a Robotti LR, a robot egymotoros változata, ami a motorok híján felszabaduló helyet egy 300 literes dízeltartály számára hasznosítja, ami lehetővé teszi, hogy akár 60 órán át megállás nélkül működjön, a következő üzemanyag-utántöltés előtt.

Az új Robotti LR egészen pontosan a Robotti 150D-n alapul, és a gyártó AgroIntelli szerint különböző igényeknek is megfelel. A robotot erősebb teljesítményigényű, PTO-t (erőátvételt) igénylő műveletekhez fejlesztették ki. Úgy tervezték, hogy a megnövelt dízeltartályának köszönhetően nagyon hosszú ideig megfeleljen a szabványos munkagépekkel való üzemelés követelményeinek újratankolás nélkül.

Az AgroIntelli jól ismert Robotti agrár tereprobotja új változattal debütált, ami nem más, mint a Robotti LR. Forrás: Youtube

Valamit valamiért

Míg a Robotti 150D két motorral rendelkezik, amelyek közül az egyik motor kizárólag a PTO-nak szolgáltatja a teljesítményt, addig a Robotti LR ugyanolyan erős a nem PTO igényes műveletekben, 1250 kg-os emelőkapacitással. Az AgroIntelli termékigazgatója, Hans Christian Carstensen szerint az új, nagy hatótávolságú változat a terepen eltöltött sok üzemóra és az ügyfelek kiértékelt visszajelzései alapján történt fejlesztések eredménye.

"Láttuk, hogy a gazdálkodók nagyobb emelőkapacitást, hosszabb hatótávolságot a tankolások között, nagyobb kerékre ható nyomatékot és nagyobb hidraulikai kapacitást igényelnek. Ezek az inputok képezték a Robotti LR kifejlesztésének alapját."

Autonóm munkagép-hordozó

A Robotti platform egy autonóm munkagép-hordozó, ami képes automatizálni a mezőgazdasági és kertészeti feladatokat, dízelüzem mellett. Hárompontos vonószerkezettel felszerelve, szabványos mezőgazdasági munkagépekkel szerelhető fel a különböző szántóföldi feladatok elvégzéséhez a szezon során. A Robotti súlya kevesebb mint 3000 kilogramm, így minimálisra csökkenti a talajtömörödés kockázatát. Képes a zéró fordulatra, vagyis egy fix pont körül forogni, így szűk fejtérben is képes megfordulni.

A Robotti platform egy autonóm munkagép-hordozó, ami képes automatizálni a mezőgazdasági és kertészeti feladatokat, dízelüzem mellett. Forrás: Youtube

RTK-GPS

A Robotti LR tereprobot rendelkezik SIM-kártyával is és folyamatosan GSM-hálózati kapcsolatban van. Önállóan mozogva saját számítógépe vezérli, amit az üzemeltetője lát el bemeneti adatokkal, és így megfelelően optimalizált útvonaltervezést végez. Minden adat felhőalapú, és a robot munka közben tölti le illetve fel az információkat. A Robotti RTK-GPS technológiával navigál, amely a traktorokból ismert +/- 2 centiméteres pontossággal rendelkezik. A felhasználók a Robotti weboldalán keresztül valós időben nyomon követhetik a robot helyzetét, a feladatteljesítés állapotát, vagy egyszerűen a robot környezetét. A jelenlegi változat, a Robotti 150D már tíz európai országban működik.


(Forrás: AgroIntelli)