KUNSÁGI BORVIDÉK – ARRIZZA SPOL DOPPIA

FRittmann

Frittmann Borászat
Frittmann István, tulajdonos, szőlész
Duplasoros törzstisztító gép

Arrizza

Miért vásárolt törzstisztító gépet?

A törzstisztítást eddig kézi munkaerővel végeztük. Elég nehézkes volt, akkor lehetett csinálni, amikor megfelelő mennyiségű munkaerő rendelkezésre állt. Nem is értünk mindig a végére, volt, hogy vegyszeresen kellett megoldani a tisztítást és az sem volt mindig sikeres. Ezt a műveletet évente legalább három alkalommal el kellene végezni.

A munka elvégzéséhez most már elegendő egy gépész traktoros, és a gép területteljesítménye lehetővé teszi a törzstisztítás megfelelő számban és megfelelő időben történő elvégzését. Bár a beszerzési költség egy összegben jelentkezik, de az üzemeltetése gazdaságosabb, mint a kézi munkaerő költsége, így bízom benne, hogy hamarosan megtérül, és termelési költségeimet csökkenteni tudom.

Miért választotta az Arrizza dupla soros törzstisztító gépet és mik a tapasztalatok?

Több gyártó gépe is járt már nálam próbára, de nem végeztek megfelelő minőségű munkát. Volt olyan, ami állandóan feltekeredett a tőkére. Az Arrizza géphez is kételkedve álltam hozzá, de várakozáson felül teljesített. Nagyon szépen dolgozik, sőt úgy is be lehet állítani, hogy a soraljból a gazt is kiszedje. Így egy menetben a törzstisztítással egy soraljművelést is megoldok, ami tovább csökkenti a termelési költségeket.

EGRI BORVIDÉK – ARRIZZA EXPO SINGOLO R ECO1

Gál Tibor

Gál Tibor Pincészet
ifj. Gál Tibor, Tulajdonos, Borász
Egyoldali soraljművelő gép, kiegészítő törzstisztító adapterrel

Miért választották az Arrizza gépet?

Mivel egyre inkább az organikus szőlőtermesztés irányába szeretnénk elmozdulni, tudtuk azt, hogy a soraljművelés kulcskérdéssé fog válni számunkra is. Emberi munkaerőt nem szerettünk volna erre a folyamatra állítani, mert annak amúgy is szűkén vagyunk, ezért kizárólag a lehetett az egytelen járható út.

Arizza

Éveken át tartó, gondos utánajárást követően döntöttünk végül amellett, hogy Arrizza gépet vásárolunk. Két fontos szempont alapján döntöttünk: az egyik a megfelelő háttértámogatás, a másik pedig kiemelkedő minőségű munka, amit a gép képes elvégezni. Ezt mind megtaláltuk a Meződepo-ban és az Arrizza gépben. Fontos volt az is, hogy a területeinkhez specializáltan tudtak gépet összeállítani amellett, hogy figyelembe vették termőhelyi adottságainkat, ültetvényeink szerkezetét és a gépészeti hátterünket is.

Mik voltak a tapasztalatok a gép üzemeltetésével kapcsolatban?

Tavaly nyár közepén üzemelték be a Meződepo szakemberei az eszközt. Korábban más gyártók termékei is jártak nálunk bemutató szintjén, de az Arrizza beüzemelése a várakozásokhoz híven kiemelkedően meggyőző volt. Az ültetvényünket, ahol a gépet beüzemeltük, a gépi soraljművelés szempontjából a leginkább nehéz terepnek tartottuk. Ez a terület az Eged-hegy déli lábánál fekszik, még az édesapám telepítette, mikroteraszos kialakítású és a tőkék görbén nevelkedtek fel a vezérdrótig.

A nehézségek ellenére sikerült a gépet megfelelően beállítani, ami egyértelművé tette számunkra, hogy Arrizza volt a legjobb választás.

A pótlásokat is szépen leköveti a termő ültetvényeinkben, példátlanul precíz munkamenet mellett. A törzstisztító adaptert, mint utólagos kiegészítőt vásároltuk a géphez, így gyakorlatilag két munkaeszközünk van egyben, éppen arra használjuk amilyen munkafolyamat aktuális.

Fontosnak tartom kiemelni azt a háttértámogatását, amit az Arrizza géppel együtt „megvettünk”. Nem csak gépészeti, de szőlészeti gyakorlati tudással is rendelkező szakemberek a Meződepo munkatársai, ezért nagy biztonsággal állíthatom, hogy érdemes megfogadni a tanácsaikat, ha egy ültetvény gépesítéséről van szó. Jó döntést hoztunk velük és az Arrizza géppel!

TOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉK – ARRIZZA SPOL DOPPIA

Grand Tokaj

Grand Tokaj
Bartus György, szőlészeti vezető
Kétoldali törzstisztító gép

Miért választották az Arrizza gépet?

Tavaly júniusban tartottak a Meződepo kollégái egy gyakorlati gépbemutatót a Disznókő borászatnál. Elég sokan összejöttünk ott kollégák, és nagyon meggyőző volt az a teljesítmény és munkaminőség, amit a bemutatott Arrizza gépek nyújtottak. Ezután kezdtünk el a beszerzésről komolyabban beszélgetni és ami még inkább pozitív irányba terelt minket, az a kiemelkedő ár-érték arány volt. Végeredményben mi egy törzstisztító gépet választottunk, mert fontos volt számunkra a munkasebesség és multifunkcionalitás.

Ez a berendezés két munkafázist is képes a területünkön egy menetben elvégezni, a törzs tisztítása mellett a soralj gyommentesítését!

Mik voltak a tapasztalatok a gép üzemeltetésével kapcsolatban?

Mi a gépre tavaly nyár végén adtuk le a megrendelést, szüret közben érkezett meg és szüret után azonnal munkára is fogtuk. Fontos volt számunkra, hogy utolérjük magunkat a soralj gyommentesítése szempontjából, mivel ezt eddig javarészt kézi munkaerővel oldottuk meg, sajnos kevés időnk maradt a szezon közben, hogy mindenhol megfelelő munkát végezzünk. A munkaerőhiány sem segített minket ebben, de most már kijelenthetjük, hogy Arrizza gép igen!

Nagy területteljesítmény mellett beváltotta a gép már első használat után is a hozzá fűzött reményeket, minden elvárásunknak megfelelt. Vezetőink is megtekintették a gépet működés közben és a legnagyobb elégedettség mellett jegyezték meg, hogy egy kiváló gépet sikerült beszereznünk a hatékonyságunk növelésére és a költségeink csökkentésére egyaránt. A speciális damilbetétek amellett, hogy eltávolítják a törzshajtásokat, a soraljban található gazt is levágják, mindezt úgy, hogy a törzs sértetlen marad.

MÓRI BORVIDÉK – ARRIZZA EXPO SINGOLO TOP 2

Geszler

Geszler Családi Pincészet
Geszler Tamás, tulajdonos, borász
Soraljművelő késes és törzstisztító adapterrel

Miért választotta az Arrizza soraljművelőt?

Az Arrizza gépet idén januárban az AGROmashEXPO-n láttuk először, ahol lehetőségünk volt felmérni a konkurens termékeket is. Már ránézésre sokkal robusztusabb volt, mint a többi. Emellett döntött a gazdag munkaeszköz-kínálat és az ugyancsak sokrétű felszerelhetőség.

A kiválasztott gép mindenben alkalmazkodik az ültetvényünkhöz és a traktorunkhoz. Teraszművelést alkalmazunk, ezért elengedhetetlen volt a munkaeszköz dönthetősége. MTZ traktorral üzemeltetjük, ezért nagyon jó, hogy 80 cm-re oldalra kitolható a munkaeszköz, így nem kell közel menjünk a szőlő tőkékhez, sorközépből művelhetjük a soraljat.

Miért döntöttek a mechanikus soraljművelés mellett?

40 ha szőlőterület van a családunk birtokában. Hosszú évtizedekig vegyszeres gyomirtást alkalmaztunk a soraljban. Régóta gondolkoztunk már, hogy áttérünk mechanikus gyomirtásra, mert a gyomirtó szerektől a szőlőtőkék is pusztulni kezdtek, a fiatal tőkékre volt a legveszélyesebb. A gyengébb szerek nem vittek ki minden gyomfajtát, illetve csapadékhiány esetén sokszor nem is voltak hatásosak.

Mik a géppel kapcsolatos tapasztalatok?

Maximálisan elégedettek vagyunk. Mint említettem, a soralj nem volt évtizedek óta mechanikusan művelve. A késes munkaeszköz nagyon szép munkát végzett a kemény löszös talajban és mindezt nagy munkasebességgel.

A gép 7-8 km/h munkasebességre képes. Kényelmes tempóban naponta 6 ha-t művelek meg vele.

A törzstisztító adaptert még nem használtuk, de remélhetőleg a törzstisztítással együtt egy menet soralj-gyommentesítést is el tudok végezni, ez megint csak csökkenti termelési költségeinket.

SZEKSZÁRDI BORVIDÉK – ARRIZZA EXPO SINGOLO HS

GYÖRKŐ CSALÁDI PINCE

Györkő János tulajdonos, borász
Soraljművelő

Miért választotta a mechanikai soraljművelést?

A gyomirtást sohasem szerettem, egy kényszermegoldásnak tartom, amit nyáron már nem lehet alkalmazni, pedig augusztusban még szükséges a soraljat tisztán tartani, hogy szüretig ne gazban álljon a fürtzóna. 2 ha területen szőlészkedem, ebből 1 hektár jövőre lesz telepítve, alacsony Lenz Moser kordon. Eddig kapálni kellett, ami drága, és nyáron a 40 fokban nem megy úgy a munka, mint tavasszal a jó időben.

Ezt a kézimunkát szerettem volna egy ilyen géppel kiváltani, így egyedül is jó minőségben tisztán tudom tartani a soraljat.

soraljművelő

Miért Arrizza gépet vásárolt?

Mivel szűk sortávban dolgozom egy japán traktorral, ezért fontos szempont volt, hogy a gépnek legyen saját hidraulika rendszere, rövid legyen és az önsúlya 400 kg alatt maradjon. Egy évig kerestem a megfelelő gépet az ültetvényemhez és ez az Arrizza felelt meg az ültetvényemhez és traktoromhoz.

Mik a tapasztalatai?

A japán traktorom tökéletesen viszi a soraljművelőt, az első művelet a szőlő kitakarása volt, amit a géppel végeztem. A késes eszközzel két menetben is el kellett menni a sorokban, hogy a soraljat egyenesbe hozza, bár nem kitakarásra való, a kés ezt is megoldotta. Most várjuk az esőt, aztán jöhet az újabb kör, 2-3 cm mélyen fogom a gyomirtást végezni vele.

BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK – ARRIZZA EXPO DOPPIO TOP 4

Jámbor Zoltán, szőlőtermesztő, gépi bérmunka vállalkozó
Duplasoros soraljművelő késes és Fingerstar adapterrel

Miért Arrizza gép mellett döntöttetek?

Láttuk a gép munkáját a Viticoop Kft. által Balatonlellén szervezett bemutatón, nagyon meggyőző volt. Úgy emlékszem, hét kereskedő hozta el az általa forgalmazott soraljművelőt bemutatni a gyakorlatban. Amellett, hogy az Arrizza szép munkát végzett, nagyon sok eszközt tud vinni és nagyon sok állítási lehetőség van rajta, ami az ültetvények sokfélesége miatt nagyon fontos szempont a bérmunkáink miatt.

A gép nagyon praktikus. Például hidraulikusan a traktorból állíthatom a sorhoz a gépet, így az idő nagyrészét munkára tudom fordítani, nem arra, hogy villáskulccsal a kezemben minden sor végén a beállításokat ellenőrzöm. Az igazság az, hogy vehettünk volna olcsóbb gépet is, de aki dolgozni akar vele, teljesítményt akar, annak ez a jó választás.

Egy robusztus, jól variálható, precíz gép.

Mekkora területen gazdálkodnak?

Saját szőlőterületünk 4,5 hektár, és emellett 120 hektáron végzünk bérmunkát. Az ültetvények nagyon vegyes összetételűek, az új telepítésektől egészen az öreg, 30 éves szőlőkig.

Miért döntöttetek a mechanikus soraljművelés mellett?

A gyomirtó szerek használatát egyre jobban korlátozzák, így azok használata nem oldja meg a soralj egész éves gyommentesen tartását. Egyre több a rezisztens gyomnövény és az időjárás sem támogatja már a gyomirtó használatot, idén tavasszal nem volt elég csapadék rá. A másik nem kevésbé fontos érv, hogy mi is szeretnénk kímélni a környezetet és ha a gyomirtót ki tudjuk váltani egy ilyen géppel, akkor ezzel mindenki nyer.

Ha a gyerekeimre gondolok, mindenképpen azt szeretném, hogy a szőlőművelés fenntartható legyen.

Mik a gyakorlati tapasztalatok?

Már egy hónapja használjuk a gépet, és a saját területünkön kívül már 10 hektár felett végeztünk vele bérmunkát is, ahol nagyon elégedettek voltak a gazdák a gép munkájával. Ennek eredményeként többen is érdeklődtek, és szeretnék a szőlőjüket az Arrizzánkkal műveltetni. Használtuk fiatal ültetvényben, öreg tőkék közt, mindenhol tudja, amit elvárunk tőle.

A munka sebessége minket is meglepett, a saraboló késsel lehet dolgozni 7 km/h-val is, nagyon jó minőségben. Azt gondolom, jó választás volt az Arrizza.

TOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉK – ARRIZZA EXPO DOPPIO TOP2

SAUSKA

Sauska Borászat
Czemiczki István, birtokvezető
Kétoldali soraljművelő gép, kiegészítő damilos tisztító adapterekkel

Miért választották az Arrizza gépet?

Kizárólag „bio” termesztési rendszerben termeljük borainkhoz az alapanyagot. A működésünk során Tokajban is és Villányban is több soraljművelő gépet sikerült már használnunk és az a tapasztalatunk, hogy azokhoz a köves, kötött talajokhoz, amik a borvidéket jellemzik egy olyan eszközre van szükség, ami bírja az igénybevételt. Alapkövetelmény volt a traktortól független hidraulika rendszer és az, hogy a gép speciális mozgásokra legyen képes, illetve robusztus, erős kialakítása legyen. Ezt mind megtaláltuk az Arrizza gép esetében, valamint jó ajánlásokat kaptunk a korábbi felhasználóktól is, ezért esett erre a választás.

Mik voltak a tapasztalatok a gép üzemeltetésével kapcsolatban?

A gép nemrégiben került beüzemelésre, de azóta is folyamatosan dolgozik. Egyre jobban sikerül a gépész kollégáknak kitapasztalni a működését és egyre nagyobb teljesítményre képesek vele. Segíti a munkájukat az is, hogy a gép minden funkcióját egy joystick-ról tudják vezérelni, egy beállítás sem igényli, hogy elhagyják a traktor kabinját.

A területi képviselő kolléga szaktanácsa alapján megrendeltük azokat a kiegészítőket, melyek lehetővé teszik a hatékony munkavégzést kifejezetten a mi területeinken. Ilyen például az első kőterelő, a szerszámegység dőlésszög állítása és oldalankénti szintezése. Utóbbi kizárólag az Arrizza gépeken található meg, mivel ez a gyártó szabadalmaztatott rendszere, számunkra nélkülözhetetlen kiegészítő a sorok közötti szintkülönbségek miatt.

Minden beállítási lehetőség a mi hatékonyságunkat növeli, mivel így tudjuk megfelelően az ültetvényeinkhez igazítani az eszközt.

Nálunk a talajok kövesek, kötöttek, de a várakozásoknak megfelelően ez a területi adottság nem befolyásolja a gépet a működésben, a késes munkaeszköz teszi a dolgát, ahogy kell. Hosszútávon fog kiderülni az, hogy milyen átlagos menetsebességre vagyunk képesek a géppel, de annyit elárulhatok, hogy jelenleg 6 km/h, ami tekintve az itteni köves talajokat szerintünk nagyon jó.

Kiegészítésként damilos soraljtisztító adaptereket is rendeltünk, így téve multifunkcióssá a gépet. Ezek felszerelésével gyakorlatilag egész évben tudjuk használni, talajmunkára, törzstisztításra és soraljkaszálásra egyaránt. Egy ilyen Arrizza gépet javaslok mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan kizárólag biotermesztésben dolgoznak, mert az időjárási viszonyoknak megfelelően képesek váltott munkaeszközökkel egész szezonban tisztán tartani a soraljat.

HAJÓS-BAJAI BORVIDÉK – Arrizza Expo Singolo HX

Sziegl

Sziegl Pince
Sziegl Balázs tulajdonos szőlész, borász
Soraljművelő

Miért választotta az Arrizza soralj művelőt?

Az általunk alkalmazott kézi mechanikus gyomirtás elég fáradságos, hosszan tartó és költséges megoldás volt. Munkaerőhiány is jelentkezett. Gondolkodtunk már, hogy hogyan lehetne megoldani a feladatot, ekkor keresett meg a Meződepo üzletkötője. Felkeltette az érdeklődésemet. A környéken nem dolgozott még Arrizza gép, de ekkor kezdtünk jobban utánanézni. Más típusokat is megnéztünk, de az adott referenciák meggyőzőek voltak.

Miért választotta a mechanikus soralj művelést?

Kilenc hektár szőlőterületet művelünk organikusan. Gyomirtó szert soha nem használtunk. Eddig kézi munkaerővel oldottuk meg a soralj művelését, kapálással és damilos kaszával. Volt egy öreg forgóboronánk, de nem végzett szép munkát. Nagyon sok kárt okozott, sok szőlőtőkét vitt ki.

Mik a géppel kapcsolatos tapasztalatok?

Nagyon jó döntést hoztunk több szempontból is. Mivel organikus gazdálkodást folytatunk, csak a mechanikus soraljművelés jöhet szóba. Az Arrizza géppel ezt költséghatékonyan, időtakarékosan, szép munkával és gyakorlatilag károkozás nélkül meg tudjuk oldani. A környéken elterjedt kisipari rugós kapákkal szemben munkaműveletet spórolhatok. A nagyobb gazt is szépen kiviszi a gép, és ami még nagyon fontos, hogy a kialakult bakhátat nagyon szépen bontja. Visszatermeli a talajt a soraljból a sorközbe. Az eddig a szőlőben töltött időt most a borászatomra tudom fordítani.

Van olyan táblánk, ami elég extrémnek számít. Öreg telepítés, kemény agyagos, lejtős talajon. A soraljat itt évekig kaszáltuk. A sorközműveléssel a soraljba került talaj a kaszálás miatt nem volt évekig mozgatva, bekeményedett. Ezzel a kemény talajjal is elbír a gép. Ezt a táblát már kétszer műveltük meg az Arrizza géppel, a második művelés után már teljesen megszűnt a bakhát.

Számomra fontos, hogy azt a talajt ne tegyem tönkre, amin gazdálkodok. A vegyszeres gyomirtás mellőzése is hozzájárul a jobb talajélet kialakulásához, illetve csapadékgazdálkodás szempontjából is előnyös.

MÁTRAI BORVIDÉK – ARRIZZA EXPO DOPPIO TOP3

SzőkeSzőke Mátyás & Zoltán Borászat
Szőke Mátyás, tulajdonos, a 2017-es Év Bortermelője
Kétoldali soraljművelő gép

Miért választották az Arrizza gépet?

Számomra a koromból adódóan is nagy jelentőséggel bírnak a hagyományok, ezért mindig is foglalkoztatott a mechanikai soraljművelés, mert gyakorlatilag a régi öregek is kapálták a szőlőt. Ez a soraljkezelési eljárás a legtermészetközelibb és a növény számára is a legjobb, de sajnos kézi munkaerővel ekkora területeket, mint ami nekünk is van, kapáltatni lehetetlen. Ennek okán sok éven keresztül kerestünk, de nem találtunk olyan gépi megoldást, amely kielégítően képes hatékony munkát végezni a mátrai talajokon.

Tavaly találkoztam először az Arrizza gépekkel, amikor is a területileg illetékes üzletkötő kolléga meglátogatott. Természetesen szkeptikus voltam, de a számos referencia itt az észak-magyarországi borvidékeken és a rengeteg videó a gépek működéséről végül meggyőzött. Bár a szezon előtti utolsó pillanatokban, de megfogalmazódott bennem az, hogy nekem ilyen gép kell, és szerencsémre a Meződepo készletről tudott adni egy méretben és felszereltségben számomra megfelelő berendezést!

Mik voltak a tapasztalatok a gép üzemeltetésével kapcsolatban?

Az idei szezonban már Arrizza gépet használunk. Jól is jött, hogy éppen időben hozzánk került a gép, mert idén is telepítettünk egy kisebb területet, aminek a soraljkezelését rögtön a telepítés után el is kezdtük. A termő ültetvényeink zöme ikertőkés elrendezésű, és a folyamatos sorközkultivátor-használat eredményeként a soraljban bakhátak alakultak ki. Ezeknek a bakhátaknak a bontására is kiválóan alkalmas a gép a késes művelőeszközzel.

Így két legyet ütünk egy csapásra, hiszen egy menetben végezzük el a soralj művelését és a bakhátak elbontását.

Utóbbi a gép nélkül szintén csak kézi erővel lenne lehetséges, amibe bele sem kezdenénk, mert hatalmas költség ráfordítása mellett szinte az egész szezonban lekötne több embert is, akik számára így hasznosabb, speciális munkafolyamatokat tudunk biztosítani.

A mátrai termőhelyeket, aki ismeri, az tudja, hogy itt minden talajművelő eszköznek extrém igényeknek kell megfelelni. Kötött, néhol agyagos, javarészt vulkanikus talajok ezek, de megelégedésünkre az Arrizza gép könnyedén képes volt 7-8 km/h munkasebességgel dolgozni még itt is! Egy szó, mint száz, a gép számunkra bizonyított, és örülök, hogy el tudjuk végre felejteni a gyomirtó szereket, ezzel is közelebb kerülve ahhoz, ahogy nagyapáink művelték a szőlőt.

Az Arrizza gépekről többet is megtudhat ide kattintva.

Vegye fel a kapcsolatot a Meződepo szakembereivel, akik minden felmerülő kérdésére készséggel válaszolnak.