Legújabb körkérdésünkben a következőkre kerestük a választ:

1. Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy milyen szárzúzót vásároljunk? Pl.: a gazdaság típusa, a terület mérete, az aprítandó, zúzandó növény vagy szármaradvány és a domborzat.

2. Mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet? Mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert?

Akik válaszoltak: AGIO Kft.,  Agroázis Csoport, Agroker Holding Zrt., DAP Kft., Güttler Kft., Készenlét Zrt., Oraker Kft., Royal-Kert Kft., Szegána Kft.

Fauszt Csaba tulajdonos-ügyvezető – AGIO Kft.

Ha a munka minősége a fő szempont, akkor vízszintes tengelyű szárzúzót válasszunk. Ezek energiaigénye ugyan nagyobb, mint a függőleges tengelyűeké, azonban szívó hatásuknak köszönhetően a fekvő szármaradványok nagy részét is képesek feldolgozni, a képződött mulcs is apróbb, könnyebben bedolgozható és lebomló.

AGIO

Ha a munka minősége a fő szempont, akkor vízszintes tengelyű szárzúzót válasszunk – fotó: AGIO Kft.

Az INO Brežice d.o.o. termékei hátsó, front, valamint külpontos kivitelben választhatók 22 féle termék 1-8 m munkaszélességű gépe közül. Legnépszerűbb termékük az MKS+ külpontos szárzúzó, mely egy frontfüggesztésű géppel 5 m munkaszélességig kombinálható. A DUPLEX és TRIPLEX gépek munkaszélessége 8 m.

szárzúzó

Az INO Brežice d.o.o. termékei hátsó, front, valamint külpontos kivitelben választhatók – fotó: AGIO Kft.

Az alacsony építésű gépek legelőtisztításra, szőlészeti nyesedék aprítására, a magas építésűek zöldtrágya, nagyobb mennyiségű nyesedék, illetve nagy tömegű szármaradvány aprítására, a külpontos gépek pedig kommunális feladatokra (padka, rézsű, sövény) alkalmazhatók optimálisan.

A fronfüggesztésű gépek taposás nélküli mulcsozást tesznek lehetővé, akár kombinált használatra is alkalmasak (kultivátorral, lazítóval, stb. egy menetben).

szárzúzó

A fronfüggesztésű gépek taposás nélküli mulcsozást tesznek lehetővé – fotó: AGIO Kft.

Osgyán László ügyvezető – Agroázis Csoport

A környezettudatos és költségérzékeny termelés elengedhetetlen eszköze a szárzúzó. A géptípus méretének megválasztása nagymértékben függ a gazdaság méretétől, a növénykultúrától. A kisebb gazdaság esetén univerzális gépek kerülnek előtérbe, amellyel több munkafolyamat is elvégezhető, akár a szántóföldek szárzúzása, akár a környezet karbantartása.

Elsősorban gyümölcsös- vagy szőlőültetvénnyel rendelkező gazdaságokban a vízszintes tengelyű kalapácsos késsel szerelt változatok kerülnek előtérbe.

szárzúzó

A nagygazdaságokban, a nagy munkaszélességű függesztett, vízszintes tengelyű szárzúzók, nagy területteljesítmény mellett képesek minőségi munkát végezni. – fotó: Agroázis Csoport

A szántóföldi munkákhoz pl. kukorica-, napraforgószár lezúzásához kis és közepes gazdaságokban a vízszintes tengelyű gépeket alkalmazzák Y késekkel. A nagygazdaságokban a nagy munkaszélességű függesztett, vízszintes tengelyű vagy vontatott, függőleges tengelyű szárzúzók nagy területteljesítmény mellett képesek minőségi munkát végezni.

A domborzat lekövetését a függőleges tengelyű szárzúzókkal jobb hatékonyságban valósíthatjuk meg, illetve a függőleges tengelyű gépek munkasebessége is magasabb lehet azonos körülmények között.

A Breviglieri Turbo függesztett, vízszintes tengelyű szárzúzók kalapácsos késsel kiváló munkát végeznek ültetvényekben, a Hurrican sorozat a szántóföldi munkákhoz lett elsősorban kialakítva, amiből a nagyobb munkaszélesség esetén hidraulikusan csukható változat is elérhető. A függőleges tengelyű gépeknél az Eurotechnics Turbogyr gépcsalád kitűnő választás, ahol a csúcsmodell 8 m munkaszélességű.

szárzúzó

Nagy pontosság nehéz terepen is – fotó: Agroázis Csoport

A környezet karbantartáshoz elengedhetetlen a rézsűkasza alkalmazása. Az árokpartok karbantartásához a három pont függesztett rézsűkaszákat alkalmazhatjuk, a nagyobb rézsűk, árkon túli mezsgyék karbantartására a karos zúzók alkalmazhatóak, amelyek különféle munkafejjel szerelhető fel, mint ágvágó adapter, ároktisztító fej. A Breciglieri Master gépcsalád széles választékot biztosít az árokpartok karbantartására, a karos kinyúlású szárzúzó igény esetén a Femac termékek jelentenek megoldást.

Agroázis

A Breciglieri Master gépek és a Femac karos kinyúlású szárzúzók is kiválóak árokpartok karbantartására – fotó: Agroázis Csoport

Dojcsák János üzletágvezető, Gép üzletág – Agroker Holding Zrt.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy milyen szárzúzót vásároljunk?

Alapvetően a felhasználás célja szerint kell megközelíteni ezt a témakört is. Ezek között a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet kiemelkedő piacot képviselnek, de nem szabad elhanyagolni az erdészeti és kommunális szegmenseket sem. Míg a szántóföldön a terület mérete, úgy kertészetben inkább a térállás a dominánsabb az ideális méretválasztáskor. Elképzelhető ugyanakkor olyan helyzet, hogy a rendelkezésre álló erőgép miatt a gépszélesség lekorlátozódik. A nagy terhelésre gyakorlatban a nagy fajlagostömeg-adatok adnak jó választ, melyet kiegészíthet automata szíjhűtő és szíjfeszítő rendszer is.

A területméretek és az erőgép meghatározása után fontos a kezelendő növénykultúra típusa, és a zúzandó növényzet felépítése. Választhatunk lágyszárú, fásodó, vagy fás növényzethez (metszési nyesedékek gallyak, ágak) gépet. A felhasználók között gyakran jelentkezik szélsőségesebb kommunális vagy erdészeti jellegű igény is, ahol már alkalmanként köves területre kell gépi alternatíva, akár járhatatlan sűrűségű bozótos területek, vagy kivágott erdőterület is lehet a munkafelület kiálló fatuskókkal.

szárzúzó

Fontos a kezelendő növénykultúra típusa, és a zúzandó növényzet felépítése – fotó: Agroker Holding Zrt.

A domborzat meghatározása szintén jelentős kérdés. Az egyenlőtlenebb területekre a vízszintes tengelyű robusztus gép ajánlandó. A zsámbékos, szélsőségesen változó talajfelszínen a függőleges tengelyű gépek jellemzően nem tudnak megfelelő munkát végezni, viszont egy jól művelt területen nagyon nagy területteljesítményt és gazdaságos fogyasztást tesznek lehetővé. Amikor rézsűt kell vágni, vagy domboldalon dolgozunk, akkor a dönthető zúzófej vagy a karos kialakítás az ideális.

Mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet? Mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert?

Ahogy az a fenti válaszadásból is kiderült, ez a kérdés egyrészt domborzati viszonyokkal válaszolható, másrészt viszont fontos a technológiába való illesztés is. Nem mindegy, hogy egy szántóföldi gazdánál hogyan takarítja be az adapter a termést, avagy mi marad a területen?! Az sem mindegy, hogy mi fogja majd a tarlóhántást végezni. Ennek függvényében lehet akár egy gyors függőleges tengelyű gép is kiváló, de egy forgatás nélküli technológiába már jobban elképzelhető a vízszintes gépverzió. A függőleges tengelyű kések többnyire nagy sebességhez, és kisebb ellenálláshoz valóak.

A vízszintes tengelyre szerelt gépeknél az „Y” elrendezésű késcsoportok kevesebb üzemanyaggal dolgoznak, de csak lágy szárú kultúrákhoz például, gyümölcsösök vagy szántóföld szárzúzására javallottak, így a kopásteljesítményben is hálásak maradnak. A vízszintes tengelyre szerelt kalapácskések a földegyenetlenségekkel is megbirkózik azon túl, hogy a legalkalmasabb a fás szárak, gallyak, ágak zúzására. A zúzandó tömeg és szélső (maximális) ágátmérők függvényében kell rotor-átmérőt és gépet is választani.

szárzúzó

A Dragon VD 7700 típusú, butterfly rendszerű vízszintes tengelyű szárzúzó-kombináció – fotó: Agroker Holding Zrt.

Az erdészeti gépek esetén jellemzően bujtatott kalapácsfészkek dolgoznak egy spirálrotorban, míg a köves területeken strenX vagy hardox anyagokból épül fel egy-egy gép pajzsa és vágórendszere.

Választáskor minden esetben tartsuk szem előtt a mulcserek legfontosabb két jellemzőjét, ami a tömeg és rotorátmérő, hiszen ezek határozzák meg a gépek robusztusságát és paraméterezik a vágórendszer tehetetlenségét.

Ne feledkezzünk meg az elérhető opciók előnyeiről is hiszen ezek segítségével a munkagépünk felkerülhet a traktor orrára is, kaphat extra ellenkés-sorokat a vágás utáni frakció csökkentéséhez vagy extra kopóelemeket de fordulékonyabbá teheti a szántóföldön gépünket.

Az Agroker Holding Zrt. a 13 LE és 300 LE közötti erőgéptartományhoz ajánl teljes szárzúzó- és mulcserpalettát a Dragone gépgyár termékeiből és a jól ismert RZ szárzúzókból, minden felmerülő körülményhez. Referenciáink darabszáma már 1000 darabot is átlépett.

A fentiek alapján a méret és kategória választás sem formulázható egyszerűen, célszerű a szakember felkeresése.

Zagatto Alessandra tulajdonos – DAP Kft.

Mik azok a tényezők amelyek befolyásolják, hogy milyen szárzúzót vásároljunk?

A szárzúzók manapság már minden gazdaságban alapvető eszköznek számítanak, a piacon megtalálhatók mindenféle minőségben, azonban ha egy életre tervezünk gépet venni, akkor érdemes kicsit alaposabban utána járni, milyen is a nekünk legmegfelelőbb gép.

A Berti Macchine Agricole Magyarországon is jól ismert a magas minőségről és a rendkívül széles választékról, ami a szántóföldi szárzúzóktól a gémes zúzókon át, a professzionális erdészeti zúzókig terjed.

szárzúzó

Berti

A Berti Macchine Agricole Magyarországon is jól ismert – fotó: DAP Kft.

A szántóföldi zúzók között kiemelkedik a TSB/P széria a maga maximális 6 méteres munkaszélességével, nemcsak látványos, de alkalmas szántóföldi kultúrákban termesztett növények, kukoricaszárak, cirok, pamut, fűfélék, burgonya, cékla, takarmányrépa, cukornád és egyéb csöves vagy fás szárú növényi szárak zúzására. Kalapácsos vagy „Y” késes kivitelben rendelhető, de számos további opció közül is válogathatunk.

Berti

Berti TSB/P – fotó: DAP Kft.

Ha a domborzat viszontagságai indokolttá teszik, hogy egy külpontos zúzót válasszunk, akkor a TA széria gépei között biztosan megtaláljuk a nekünk tetszőt. Ezek a gépek a magas anyagminőség és időtállóság mellett jellemzően sokoldalúak, igazán jól kihasználhatók, hisz a kommunális munkáktól a gazdaságokban előforduló munkákig bármire használhatók. A szárzúzó egysége 65°-tól +90°-ig hidraulikusan állítható, és a különböző típusok szárzúzási átmérője a 2-10 cm között szór.

szárzúzó

Lejtőkön és egyentlen domborzatú területen a TA széria gépei használhatóak jól – fotó: DAP Kft.

A gyár az utóbbi években a szőlő- és gyümölcsültetvények tulajdonosaira is gondolt, és egyre nagyobb hangsúlyt fektet az ültetvények gépeire. A legkedveltebb típusok ebben a kategóriában az EKR (2-3 cm zúzási átmérő) és a TFB (max. 8 cm zúzásátmérő) szériák. Teljesítményben ezek a gépek játszva birkóznak meg egy átlagos ültetvény nyújtotta kihívásokkal, ha megfelelő körültekintéssel választunk. A függőleges tengelyű szárzúzók között is roppant nagy választékot kínál a gyártó, a legkisebb 15 Le teljesítményű traktoroktól, a nagyobb, 120 Le-s traktorokig, 520 cm munkaszélességig.

szárzúzó

A szőlő- és gyümölcsültetvények gépei – fotó: DAP Kft.

Mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet? Mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert

A vízszintes tengelyű szárzúzók alapvetően a komolyabb kihívásoknak felelnek meg, olyan területeken és olyan gallyakon/növényi szárakon dolgozhatunk velük, ahol a függőleges tengelyű gépek nem képesek jó munkát végezni. A függőleges tengelyen forgó kések alapvetően jóval sérülékenyebbek, majd a sérülés/törés után a gép kiegyenlítetlenné válik, ami hosszú távon a géptesten megjelenő repedésekkel bosszulja meg magát. Kaszának, vagy fűnyírónak is szoktuk nevezni az ilyen gépeket, pont azért, mert a füves, és viszonylag sík terepen végeznek igazán szép munkát. Ezzel szemben a vízszintes tengelyű gépek lengő, vagy fix kalapácsokkal, vagy „Y” késekkel, sokkal durvább növényzettel is megbirkóznak.

Néhány Berti rotor:

rotor

rotor

Vörös Endre értékesítési vezető – Güttler Kft.

Mik azok a tényezők,  amelyek befolyásolják, hogy milyen szárzúzót vásároljunk?

A szárzúzóválasztást elsősorban a gazdaság mérete befolyásolja. Fontos emellett, hogy mekkora erőgéppel tudjuk használni a szárzúzót, vagy éppen abban az időszakban, mikor használni szeretnénk, milyen gép áll rendelkezésünkre.

szárzúzó

A gazdaság mérete és az erőgép teljesítmény is fontos tényező – fotó: Güttler

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

Milyen domborzati viszonyok uralkodnak a területünkön? Köves-e a területünk? Van-e front TLT-je a traktorunknak?Milyen kultúrákat termesztünk? Szükséges-e a szárzúzó nagy szívóereje, hogy a könnyű és nagyobb szármaradványokat is biztosan felaprítsa? Milyen arányban termesztünk őszi káposztarepcét? Le szoktuk-e zúzni a zöldtrágyánkat? Mekkora gondot jelent a napraforgó szárzúzása?

Güttler

Vegyük sorra, milyen feladatokhoz és körülmények között használjuk a szárzúzót – fotó: Güttler

Fontos-e számunkra az útszélek, táblaszélek és a rudeális területek tisztán tartása? Mekkora gondot jelent a tábláink szélein benyúló fa és bokrok ágai? Szokott-e lenni nagyon nagy szármagasságú, gyom a területeinken?Foglalkozunk-e gyep és/vagy legelő karbantartásával? Milyen szárvastagságú növényzetet szükséges lezúznunk a területen?

Milyen szárvastagságú növényzetet szükséges lezúznunk a területen? – fotó: Güttler

Mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet?

A vízszintes tengelyű gépek univerzálisabbak, a kalapácsok által keltett vákuummal minden körülmény között jobb eredmény érhető el. Nem fekteti el és nyomja bele a talajba a szárakat.

Mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert?

Egyértelműen olyan napraforgó-táblákon, ahol a kombájn mélyen beletaposta a talajba az egész és nagy víztartalmú, még zöld szárakat.

Farkas Balázs beszerzési igazgató – Készenlét Zrt.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy milyen szárzúzót vásároljunk?

A mai modern szárzúzó gépek a gazdálkodók munkáját sokrétűen segítik, mind a szántóföldön keletkező szármaradványok, a kikelő gyomok eltávolítsa, mind a legelőgazdálkodásban a szármaradványok, elhalt növényi részek, illetve a területen lévő kisebb bokrok aprításában.

A szárzúzó választásakor első szempont a rendelkezésre álló erőgép mérete. Nagyon fontos, hogy a meglévő erőgépünkhöz illeszkedő teljesítményigényű szárzúzót válasszunk. Univerzálisan használhatóak a kalapáccsal szerelt szárzúzó gépek a szántóföldi, a rét-, legelőgazdálkodás és a gyümölcs-, szőlőtermeléssel foglalkozó gazdálkodók esetén.

VIGOLO

Fontos, hogy a meglévő erőgépünkhöz illeszkedő teljesítményigényű szárzúzót válasszunk – fotó: Készenlét Zrt.

Az aprítandó, zúzandó növény mennyisége meghatározza a szárzúzó felépítését. Kisebb tömeg esetén megfelelő a hátsó visszatömörítő henger használata, nagy szártömeg esetén ajánlott a henger helyett a hátsó támasztó kereket használni, mivel az átbocsátott mulcs mennyisége nagymértékben növelhető.

Ott, ahol nehezen megközelíthető művelt területek találhatóak, hatékonyan alkalmazhatók a rézsű szárzúzók. Ezek a gépek az erőgép mellett és az erőgép mögött is használhatóak, így kiválóan alkalmasak a hagyományos művelés mellett árokpartok, rézsűk és nehezen hozzáférhető területek művelésére.

Mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet? Mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert?

A modern gazdálkodásban napjainkban már a vízszintes tengelyű gépek az elterjedtebbek, függőleges tengelyű szárzúzó inkább csak speciális (pl. erdészet) javasolunk a termelőknek. A hagyományos szántóföldi, szőlő-gyümölcs illetve legelőgazdálkodásban inkább a vízszintes tengelyű zúzók alkalmazása javasolt.

szárzúzó

A Vigolo szárzúzók már 20 LE erőgép teljesítménytől elérhetők – fotó: Készenlét Zrt.

Aprító késes hengert csak a lágyszárú növények esetében (pl. szalma, fűfélék) zúzásakor javasolunk minden egyéb esetben a kalapáccsal szerelt gépek alkalmazása javasolt, amely gépeket univerzálisan tudunk alkalmazni valamennyi zúzandó növényünkhöz. Megjegyzendő, hogy a modern szárzúzó gépek többségén a kalapács és az Y kés cserélhető.

A Készenlét Zrt. által forgalmazott Vigolo gyártmányú szárzúzók ideális megoldást jelentenek minden területre a gazdálkodók számára. Teljesítményigényüket tekintve már 20 LE erőgép teljesítménytől tudunk gépet biztosítani a gazdálkodó partnereink számára.

Oravecz Gábor cégvezető – Oraker Kft.

Szárzúzó választásakor döntő szempont a gazdaság mérete, illetve az aprítandó, zúzandó növény/szármaradvány fajtája. A vízszintes és függőleges tengelyű gépek közötti választáshoz érdemes a két típus előnyeit és hátrányait összevetni és ez alapján hozni döntést.

Vízszintes tengelyű szárzúzó melletti érvek:

• Jellemzően szebb, alaposabb munkát végez a függőleges tengelyű szárzúzónál.

• A vágási magasság a hátsó acélhenger és az oldalsó csúszótalpak segítségével jóval precízebben beállítható, mint egy egyszerű csúszótalpas vagy kerekes függőleges tengelyű szárzúzó esetében.

• A rotor és a hajtómű között ékszíjas kapcsolat van, amely meg tud csúszni akadályba ütközéskor, így nem a hajtómű tengelye törik ilyen esetben.

• A függőleges tengelyű szárzúzó hajtóművének kiható tengelyét komolyabb akadályba ütközéskor el lehet törni.

• Venyigezúzásra sokkal inkább ideális, mint egy függőleges tengelyű szárzúzó.

vízszintes

KDL AGRI EFGC-105 kalapácsos szárzúzó kistraktorhoz – fotó: Oraker Kft.

Függőleges tengelyű szárzúzók:

• Egyszerűbb szerkezeti kialakítás, sokkal kevesebb alkatrészből épül fel.

• Ebből adódóan jelentősen kedvezőbb ár.

• Gyorsabb haladási sebesség szárzúzás közben, vízszintes tengelyű szárzúzó esetében ez 2-3 km/h.

függőleges

FSZ-100 függőleges tengelyű szárzúzó kistraktorhoz – fotó: Oraker Kft.

Schmidt Norbert gépüzletág-vezető – Royal-Kert Kft.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy milyen szárzúzót vásároljunk?

A legfontosabb szempont a szárzúzó választásánál az, hogy a terület nagyságának és a területen található vágandó növényzetnek megfelelő eszközt válasszunk. Kis teljesítményű eszközzel hosszú ideig tart egy nagyobb terület kezelése, de lehet, hogy az adott területen lévő növényzet is túl magas/erős egy kis teljesítményű szárzúzóhoz. A normál szárzúzók alapvetően lágyszárú növényzetre lettek kitalálva, de képesek megbirkózni némi gyengébb fásszárú növényzettel is.

Továbbá mindenképpen vegyük figyelembe a terület domborzati viszonyait. Egy „hullámosabb” felületű területre nem szerencsés egy függőleges tengelyű un. „tepsis” szárzúzót választani, mert az nem tudja lekövetni a talaj egyenletlenségeit.  Ilyen területre a vízszintes tengelyű szárzúzó a javallott. Választhatunk továbbá kalapácsos illetve az „Y” késes, vízszintes tengelyű szárzúzókból. Utóbbit inkább a „finomabb” munkákhoz ajánljuk.

Royal KertGardenGo EFGCH sorozatú vízszintes tengelyű, hidraulikus oldalállítású szárzúzó (bal) és GardenGo TMC függőleges tengelyű szárzúzó (jobb) – fotó: Royal-Kert Kft.

Mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet? Mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert?

A vízszintes tengelyű szárzúzók előnye, hogy sokkal többféle verziójuk létezik (hidraulikus oldalállítású, padkakasza, részűkasza, stb.). Ebből kifolyólag a felhasználási kör is szélesebb. További lehetőség a fentebb már említett kalapácsos illetve „Y„ késes verziók.

A vízszintes tengelyű szárzúzókat használhatjuk egyenetlen talajon, mert könnyebben követik az egyenletlenségeket, használhatjuk őket padkanyírásra, részűnyírásra, illetve némelyik  bokrok, cserjék függőleges felületeinek nyírására is alkalmas.

szárzúzó

GardenGo AGF típusú padkakasza (bal) és GardenGo SL típusú szárzúzó (jobb) – fotó: Royal-Kert Kft.

A függőleges tengelyű szárzúzók használata az előzőekhez képest sokkal korlátozottabb. Elsősorban nagy kiterjedésű, egyenletes talajra javasolt a használatuk (pl. rét, kaszáló). Előnyük lehet a vízszintes tengelyű szárzúzókhoz képest, hogy kevésbé sérülékenyek, bár a tuskókat, nagyobb kődarabokat, betontuskókat egyik szárzúzótípus sem kedveli, ezért használatuk előtt nézzük át a vágandó területet ezeket keresve, amennyiben nem ismerjük a helyszínt.

Sokan próbálkoznak szárzúzóval történő darabolással (pl, venyige, levágott faágak aprítása), de – véleményünk és tapasztalataink, illetve az ügyfelektől kapott információk alapján – a szárzúzók nemigen alkalmasak erre a feladatra. (pl.: feltekerik az aprítandó anyagot a tengelyükre). Részünkről ilyen célra szívesebben ajánlunk az ágaprítók széles választékából egyet, ami az ügyfél igényeinek megfelelő.

Nagy Márk marketing igazgató – Szegána Kft.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy milyen szárzúzót vásároljunk?

A szárzúzó vásárlásához mindenképp számításba kell venni a zúzandó növény jellemzőit, mennyiségét, a zúzásra szánt idő mennyiségét, az elérni kívánt végeredményt, az apríték méretét, ahogy azt is, hogy milyen erőgéphez szeretnénk illeszteni, milyen gépélettartam lehet reális az adott üzemeltetési körülmények között és hogy mekkora összeget szánunk a beszerzésre. Mindezek figyelembe vétele azt is eredményezheti akár, hogy érdemesebb bérben végeztetni ezt a munkát.

A túl nagy teljesítményű traktor használata kárt okozhat a kisebb teljesítményre tervezett hajtóműben.  Egy nagyobb egyszeri beruházási költséggel vásárolt profi eszközzel sokszor fajlagosan sokkal olcsóbban végezhetjük vagy végezheti egy bérvállalkozó a zúzás műveletét.

Mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet? Mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert?

Megfelelő választáshoz tisztában kell lenni a lehetőségekkel is. A Dal-Bo MaxiCut aprítró henger igen nagy területteljesítményre képes (a legnagyobb akár 20 ha/h), elsősorban szántóföldi használatra ajánljuk, de fiatal erdőben is jó szolgálatot tesz. Napraforgó, kukorica, repce és a zöldítés aprítására használják Magyarországon leginkább.

szárzúzó

Dal-Bo MaxiCut 600 aprító henger – fotó: Szegána Kft.

Vizszintes tengelyes zúzókból a spanyol Serrat gyár igen széles termékkörét tudnám megemlíteni. Árokpartok, mezsgyék tisztításához rézsükaszát ajánlunk "Y" késsel vagy kalapáccsal.

Amennyiben elvadult legelőt szeretnénk tisztítani, úgy a Serrat Evolution zúzócsaládot ajánlom, mely hátsó, hidraulikusan felnyitható kosárral rendelkezik, mely felnyitott állapotban döntőkeretként funkcionál és a gyalogakácost, kökényest lezúzza, majd pedig második menetben a kosarat lecsukva addig aprítja a gallyakat, míg azok a kosár nyílásain ki nem férnek.

szárzúzó

Serrat Evolution T2000 zúzó hidraulikus hátsó kosárral – fotó: Szegána Kft.

Amennyiben metszést követően szeretnénk a gallyakat összezúzni, úgy érdemes felszedővel szerelt zúzót használni (Pl.: Serrat Kastor 450), mely nem nyomja a gallyakat a talajba, így lehet utána tárcsával vagy kombinátorral dolgozni.

A zúzalékot a Serrat Evolution Green egy vagy két oldalra kihordja, így a fasorban takarja a talajt és csökkenti a kipárolgást. A Serrat Biomass a felszedett gallyakat speciális fogazású késeivel igen apróra darálja, majd egy ventillátorba vezeti, amely az egészet a pótkocsira vagy a fák tövéhez vezeti.

Serrat Biomass

Serrat Biomass 100 felszedő zúzó zúzalék-gyűjtéssel – fotó: Szegána Kft.

Függőleges tengelyű zúzóból szintén a Serrat gyármányú Interpiquet modellt említeném, mely a tőközöket tudja tisztítani. Igen erős, kardános hajtású, traktor középtől 3,1 a max. kinyúlása, munkaszélessége pedig 1,2 m. Itt az aprító elemek kések, melyekből fejenként 3 került felszerelésre. A gépből ikresített kivitel is elérhető, így elegendő soronként akár csak egyszer végigmenni.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetés között válogathatsz, köztük sokféle új és használt szárzúzót is találsz.

A Fórum rovatban pedig kérdezz a többi gazdától és oszd meg saját tapasztalataidat bármilyen agrártémában.