A talajlazítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A nem megfelelően kiválasztott vagy nem megfelelően felszerelt talajlazítók azonban van, hogy több kárt okoznak, mint hasznot. Amennyiben a késkialakítás nem megfelelő vagy nincs megfelelő talajlezárás, akkor sajnos esély van arra, hogy a kés nyomában kiszárad a talaj. A nem megfelelő lezáró henger alkalmazása erősen hantos, nagyon rögös talajt hagy hátra, amely szintén növeli a nedvesség vesztés esélyét.

A Quivogne (ejtsd: kivon) munkagép palettáján számos kialakítású talajlazító található meg. Hazánkban a legismertebb az SSDR lazító család. Az SSDR lazítók 6 csoportra vannak osztva az erőgép-kategóriák szerint. Ezek a lazítók, hasonlóan több konkurens géphez, kettő sorban elhelyezett, előre ívelt késekkel vannak felszerelve. Ez a késkialakítás igen látványos munkát eredményez, intenzíven lazítja a mélyebb rétegeket és enyhén forgatja a talajfelszínt. Az intenzív lazítás viszont, ha nem párosul megfelelő lezárással, akkor nedvességvesztést is jelent.

SSDR lazító tandem ékgyűrűs hengerrel

SSDR lazító tandem ékgyűrűs hengerrel – fotó: Quivogne Magyarország

A különbség a Quivogne SSDR lazítók és a konkurens gépek között a felszínlezáró henger

A Quivogne-nál az eladott talajlazítók nagy részét már a tandem-ékgyűrűs hengerrel rendelik, nem pedig a tüskés hengerrel. A tüskés henger a kialakításánál fogva nem képes egyenletesen lezárt felszínt létrehozni. A tüskés henger enyhén forgatja a felszínt, laza területeken megtolja a talajt, így nyáron nem mindig megfelelő a felszínlezáró és vízvisszatartó képessége. Ezen problémák elkerülésére ajánljuk a tandem-ékgyűrűs hengert. Az 580 mm átmérőjű hengergyűrűk egymással átfedésben szereltek, így igen jó öntisztuló hatással rendelkeznek.

A rendkívül robusztus hengeren a gyűrűk osztása 25 cm, így az átfedés miatt 12,5 cm-es osztással aprítják és zárják le a felszínt ezek a hengertípusok. Ezen kialakítás és gyűrűosztás miatt a talajfelszín sokkal egyenletesebb lesz, kisebb felülettel és így még kevesebb nedvesség vesztéssel, mint a tüskés hengerrel szerelt változatok munkája után.

Íme egy összehasonlító videó a tüskés henger és az ékgyűrűs henger munkájáról egymás mellett:

A tandem-ékgyűrűs hengernél alkalmazott gyűrűátfedés és a nagy átmérő miatt a hengerpár nem kényes az eltömődésre. A hazai próbák során dolgozott már nagyon nedves talajon – ami nem jó, de kényszerből előfordul – és a henger nem ragadt. Dolgozott már igen laza, szinte homokos talajon is – amely előfordulhat, ha például többször ment a lazító előtt tárcsa vagy grubber a forgóban – és a henger mindig forgásban volt. Amíg a henger nem tolja meg a földet, addig tudunk dolgozni. És ha a gép nem áll, akkor termeli a pénzt és megéri az árát!

Videó az szélsőséges körülményekről:

A Quivogne lazítók másik nagy csoportja oldalra hajlított késekkel szereltek. Az oldalra hajlított kés nem forgatja, hanem csak megemeli a talajszelvényt, így érve el a talajlazító hatást. Ez a kés, mivel nem forgat, jóval kevésbé szárítja ki a talajt, mint a hagyományos egyenes vagy akár előre hajlított késes lazítók. Az oldalra hajlított késes lazítók elérhetők függesztett (SSD, SUBEVO, SCD), és a legnagyobb erőgépek után akár félig függesztett (V-SUB) kivitelben is.

Vontatott kialakítású, oldalra hajlított késes lazító V-SUB

Vontatott kialakítású, oldalra hajlított késes lazító V-SUB – fotó: Quivogne Magyarország

Az oldalra hajlított késes lazítók egyik különleges típusa az SCD/SUBEVO fantázianevű lazító (gyári adatok).

Az SCD és a nagytestvér SUBEVO lazító 90 cm vázmagassággal rendelkezik és oldalra hajlított késekkel van felszerelve. A gépek különlegessége, hogy hátsó függesztő karokkal is rendelkeznek, így különböző egyéb munkagéppel, mint például henger, tárcsa vagy akár vetőgép, lehet kombinálni. Használati előnyük abból fakad, hogy egyrészt egyfajta traktorkerék nyomlazítóként szolgálnak, másrészt fellazítják a talajt a kapcsolt gép előtt, megkönnyítve annak munkáját. Mindezt persze a fő feladat, a károsan tömörödött talajréteg áttörése mellett. A talajlazító kombinációban történő használatával a talajra gyakorolt pozitív hatás mellett üzemanyagot és időt is megspórolhatunk.

Oldalra hajltott kés talajszelvény megemelésére

Oldalra hajltott kés talajszelvény megemelésére – fotó: Quivogne Magyarország

A vázfelépítés alapja mindkettő gépnél egy igen erős, egysoros központi gerendely, amelyre hátsó KAT II. vagy III. függesztőkarok szereltek. Így könnyen kapcsolható gyakorlatilag bármilyen szabványos mérettel rendelkező függesztett vagy vontatott munkagép. A kiegészítő hátsó hidraulika munkahengerrel pedig összehangolható és működtethető a hátsó eszköz.

A munkagépkapcsolatnál alap, hogy a talajlazítók vázának bírnia kell a kapcsolt munkagép okozta extra terhelést. A „kisebb" SCD esetében 200x100 mm-es főtartóra szereltek a lazító kések úgy, hogy a hátsó gép akár kardán hajtással is rendelkezhet – például forgóborona esetére. A váz magassága 90 cm, ami megfelelő átömlési keresztmetszetet nyújt nagyobb szármaradvány esetén is. A merev vázas SCD elérhető 3 és 4 méteres munkaszélességben, 4-6-8 késsel szerelve.

SCD talajlazító hátsó gyorskapcsolóval, tandem hullámos tárcsával

SCD talajlazító hátsó gyorskapcsolóval, tandem hullámos tárcsával – fotó: Quivogne Magyarország

A nagyobb családtag a SUBEVO csak összecsukható kivitelben készül a legnagyobb igénybevételre. Elérhető 4-5-6 méter munkaszélességben, 6-10 késes kiszerelésben. A SUBEVO esetében a központi tartó már 200x200 mm-es, a vázmagasság pedig 90 cm. A lazító összecsukható 3 méteres szállítási szélességre. Igen jól használható nehéztárcsák, kultivátorok, vagy akár vetőgépek előtt is kapcsoltan. A lazító kések több kialakításban készülnek, elérhető a hagyományos egyenes kés mellett az oldalra vagy előre ívelt típus is. A késbiztosítás alaphelyzetben nyírócsavaros megoldású, de kérésre ezeket a lazítókat is nonstop hidraulikus késbiztosítással szereli a Quivogne.

Bővebb információért kérjük, keresse a Quivogne gyári kollégáit:

www.kivon.hu

Gazsi Zsolt: +36305584918
Szeredai Jenő: +36703857891
Korsós Péter: +36703057092