Az Amazone permetezőgép-kínálata rendkívül széles, az UF, UG, UX és Pantera típusok közül minden gazdasági méret megtalálja a neki leginkább megfelelő modellt. A továbbiakban a hazánkban is egyre népszerűbb UX típus műszaki megoldásait mutatjuk be.

A gyár fejlesztési filozófiáját –funkcionalitás, könnyű kezelhetőség és környezetvédelem- leginkább az UX modellek tükrözik. A polietilénből készült, 3200-tól egészen 12000 liter térfogatig terjedő tartályváltozatok formáját úgy választották meg a tervezők, hogy annak a lehető legalacsonyabban legyen a súlypontja. A körteszerű, kúpos formának köszönhetően így a gép még kedvezőtlen körülmények között is stabil marad, az íves, élmentes formák pedig még lejtős területeken is garantálják a minimális visszamaradó permetlémennyiséget. A tartályt nagyszilárdságú, de kellően rugalmas profilacélból készült váz tartja, melybe a sérülések elkerülése érdekében a csővezetékek is integrálva lettek.





1. Az Amazone UX permetezőgépek optimalizált tartályformája

A futómű 50 km/h sebességre van engedélyeztetve és akár automata, terhelés függvényében működő fékrendszerrel is felszerelhető, garantálva a gyors és biztonságos közlekedést még tele tartály esetén is. Tengelyek közül az 1,5 vagy 2,25 m-es nyomtávtartományban választhatunk fix illetve állítható kiviteleket és a taposási károk elkerülése érdekében ezeket különböző vonórúd- illetve féltengely-kormányzási rendszerekkel kombinálhatjuk. Mindegyik vonórúd (függetlenül hogy az kormányzott vagy merev; alsó vagy felső bekötésű) csillapítással rendelkezik, ami az UX modellek lényeges konstrukciós jellemzője. Ez a megoldás a traktor által generált rezgéseket illetve dinamikus lökéseket küszöböli ki a szórókeret kímélése és tökéletes vezetése érdekében.

Az Uni-Trail hidraulikus féltengelykormányzás maximális kényelmet nyújt könnyű kezelhetőség mellett. Ez a verzió vonópados vontatási móddal kombinálva érhető el, működését pedig az ábra mutatja: a vonópad és a vonórúd egy vezérlő munkahengerrel is összeköttetésben van, kormányzáskor pedig olajat nyom vagy von el a féltengelyeket kormányzó munkahengerekhez/-től. A rendszer előnye hogy kényszervezérelt (elektronikamentes), nem igényel állandó olajnyomást, a traktorfülkéből kapcsolható szállítási ill. munkahelyzetbe és a kormányzás megkezdésekor azonnal reagál. A Trail-Tron rendszer már elektronikusan, potméter segítségével vezérelt és választhatóan a vonórudat vagy a féltengelyeket kormányozza. A kényelem fokozása és a gép kímélése érdekében hidropneumatikus tengelyrugózás is rendelhető.





2.kép: Uni-Trail hidraulikus féltengelykormányzás


3. kép: Trail-Tron automata vonórúdkormányzás

Menetirány szerinti bal oldalon lett elhelyezve a 60 l-es, integrált kanna- és tartálymosó berendezéssel ellátott, szabályozható folyadékáramú vegyszerbekeverő tartály és a kezelő csaprendszer. A kezelőarmatúra átlátható és minden csapállás egyértelmű piktogrammal van jelölve az egyszerű kezelhetőség érdekében. Komfort-csomag (elektromos csaptelep) segítségével a traktorfülkéből vezérelhetjük a következő funkciókat: a feltöltés előre megadott mennyiségnél automatikusan kikapcsolása, a keverőmű intenzitásának állítása, a tartály és a szórókeret öblítése. Az armatúra mellett kapott helyet a szívó- és nyomószűrő is, előbbi a csapokat önfelszívó helyzetbe állítva tele tartály esetén is kivehető és tisztítható.


4.kép: Szűrők és kezelőarmatúra Komfort-csomaggal

A megfelelő felszívási-, keverési- és kijuttatási teljesítményről nagyteljesítményű szivattyúk gondoskodnak. A szivattyúválaszték 260 (3200 és 4200 Special), 420, 520 (3200-6200 Super) és a 11200-as típus esetében 750 l/min teljesítménylépcsőkben teljesedik ki. A tartályban lévő permetlevet hidraulikus, fokozatmentesen állítható intenzitású keverőmű végzi, a tartály tisztításáról pedig három rotációs fúvóka gondoskodik. Az opciós magasnyomású mosóberendezés segítségével a munka végeztekor még a szántóföldön lemoshatjuk a permetezőgépet, így csökkentve telephelyünk környezetterhelését.



5.kép: Az UX Super permetezők felépítése


Az UX permetezőkhöz az Amazone két típusú szórókeretet kínál. A Super-S keretek 15-28 m-es szélességben többszörösen hajlított acéllemezből készülnek. Ez nagy szilárdságot és kis tömeget eredményez. A keret nyugodt és pontos vezetését kombinált paralelogramma lengéscsillapító-rendszer végzi: központi lengő felfüggesztés a szórókeret lejtőn és sík területen történő vezetéséhez; kombinált rugó és csillapítóegységek a függőleges mozgások felvételéhez; integrált csillapítórendszer féklemezekkel és szilentblokkokkal a vízszintes elforduló mozgások csillapításához. A keret csukása hidraulikusan a gép mögé történik, szállítási szélessége 2,40 m; szállítás közben bakokon ül, így nem kopik és nem zörög.  A Super-L keretek 24-től egészen 40 m-es munkaszélességet kínálnak, továbbfejlesztett függesztő- és keretcsillapító rendszerrel és több funkcióval. Ez a szórókeret szállítási helyzetben a tartály mellé csukódik, szállítási szélessége max. 2,80 m. A keretszakaszok száma maximum 13 lehet, a gép vezérlését igény szerinti tudásszintű monitorok végzik.

 


6.kép: Super-L szórókeret

Az Amazone permetezők Lego-szerű felépítésüknek köszönhetően teljesen személyre szabhatók, így partnereinknek mindig a számukra legmegfelelőbb részegységekkel és kiegészítőkkel felszerelt gépet állítjuk össze. Sokak számára hasznos kiegészítő lehet a DUS nyomás alatti cirkulációs rendszer, melynek segítségével a permetlé folyamatosan kering a szórókeret csőrendszerében, így a nyomás mindig állandó, a fordulókban nincs várakozási idő és a növényvédő szerek nem rakódnak le a csőrendszerben.


7.kép: DUS-rendszer

A Distance-Control ultrahangos keretvezérlő rendszer használatával a szórókeret magassága munkahelyzetben és a fordulókban külön-külön beállítható, a rendszer automatikusan ezekben a magasságokban tartja a szórókeretet. Ez a funkció a Profi-keretnyitás opciókkal kombinálva nagymértékben megkönnyítheti a gépkezelő dolgát. Profi-1 funkciói: magasságállítás, egyoldali keretcsukás (max. 6 km/h munkasebesség mellett!), munkaszélesség csökkentés kerettagok behajtásával és keretdőlés szögállítása. A Profi-2 az előzőeken túl oldalankénti szögállítást is képes végezni.


8.kép: A Distance-Control működése


Az i-re az Amatron 3 monitor teszi fel a pontot, amely a permetezési funkciók vezérlésén túl GPS-es sorvezetést (GPS-Track), szakaszolást (GPS-Switch) és táblatérkép alapján történő kijuttatást (GPS-Maps) is kínál.

Tóth Ferenc
Termékfelelős
Amazonen-Werke Kft.