A NAK Szántóföldi Napokra idén több újdonságot is hozott a HARDI Magyarország. Az Agroázis Kft. standján bemutatásra került egy középkategóriás HARDI Navigator Delta Force Y-hidraulikás 21 méteres, 4000 literes vontatott permetezőgép. Korábban ez a típus csak 24 méteres kerettel volt elérhető, így ez az új felszereltség sok gazdálkodót vonzott.

A Dorker Kft. standján, egy igazi klasszikussal- és egyben az egyik legkedveltebb típussal találkozhattak a termelők. A 2500 literes HARDI RANGER Eagle-keretes, 18 méteres permetezőgép is több szembetűnő újdonságot is tartogatott, amelyek első sorban letisztult dizájnnal és megújult forma-, valamint stílusjegyekben jelentkeztek. A HARDI RANGER-ek a hosszú évek alatt bebizonyították megbízhatóságukat és hosszú élettartamukat, de a jó ár-érték arányukkal is belopták magukat a gazdálkodók szívébe.

A harmadik – és egyben a legnagyobb újdonság-értékkel rendelkező permetezőgép a szántóföldi bemutatón dolgozott. A HARDI NAVIGATOR Delta Force Z-hidraulikás változata ezen a rendezvényen mutatkozott be DDZ típusjelzéssel a nagyközönség előtt.

Czene Mátét, a HARDI Magyarország értékesítési vezetőjét megkértük, hogy járjuk körbe az új permetezőgépet és mutassa be nekünk a legjelentősebb műszaki paramétereket.

– Az új HARDI NAVIGATOR permetezőgép legfontosabb egysége a szórókerete. A most bemutatott DDZ permetezőgép a csúcskategóriát képviseli, hiszen felszerelhető többféle ultrahangos keretszabályozó rendszerrel is. Ezen a gépen az egyszerűbb AutoSlant automatikus szórókeret-szintezési rendszer látható, amely a főbb mozgásokért felel. Ugyanakkor emellett akár intelligens funkciókkal is kiegészíthető, mint például a traktorból vezérelt kezelőszervek, valamint a fúvókánkénti szakaszolás, amit nálunk AutoNozzleControl-nak hívnak.

A kiállított 21 m-es DDY szórókerettel szerelt permetezőgép

A képen a kiállított 21 m-es DDY szórókerettel szerelt permetezőgép látható – fotó: HARDI Magyarország

A DDZ sajátossága például, hogy ISOBUS-csatlakozást is biztosít a kezelő számára, méghozzá a piacon az egyik leggyorsabb SmartCom-os számítógépes rendszer segítségével. Az ISOBUS rendszer előnye, hogy szinte bármelyik gyártó, bármely monitorjával össze lehet kapcsolni. Erre kiváló példa, hogy ebben a traktorban is éppen egy Topcon-os monitor található, ami nem a saját monitorunk és nem is a traktoré – mégis tökéletes és villámgyors a kommunikáció.

Új HARDI NAVIGATOR permetezőgép a traktor vonalában halad

Új HARDI NAVIGATOR permetezőgép 95%-ban a traktor vonalában halad – fotó: Agroinform.hu

A permetezőgép rendelkezik a HARDI AntiYaw rendszerével, ami a haránt irányú mozgások kiküszöbölésére szolgál. Ennél a permetezőgépnél az alap, gumibakos rendszer látható, de opcióban kérhető hidraulikus AntiYaw-al is ez a fajta szórókeret – fűzte hozzá Czene Máté.

– Sok gazdálkodó azért akar HARDI permetezőgépre váltani, mert a régi, más márkájú permetezőgépének a kerete gyakran tört, nem bírta az igénybevételt. Mitől más a HARDI szórókeret és miért bírja olyan jól az igénybevételt? – kérdeztük Mátétól.

– A közelmúltban megjelentek a traktoroknál a különféle PowerShift váltók, amelyeknek köszönhetően az erőgépek már gyorsabb mozgásokra képesek. Azonban ezek a gyors lassítások, gyors gyorsítások a permetezőgépek kereteit korábban nem látott igénybevételnek teszik ki. A tömegük miatt akkora terhelést kapnak, amely komoly tárt okozhat bennük. A nemkívánatos mozgások a permetezés minőségét is rontják.

A HARDI esetében egy saját fejlesztésű innováció szolgál ezeknek a terheléseknek a kiküszöbölésére: ez az AntiYaw rendszer, amely – ahogyan korábban is említettem – a haránt irányú mozgások kiküszöbölésére szolgál.

Új HARDI NAVIGATOR DDZ szórókeret

Viszonylag nagyobb szél mellett is szép szórásképpel dolgozott az új HARDI NAVIGATOR – fotó: Agroinfom.hu

Fontos opció továbbá a DDZ permetezőgépen az úgynevezett IntelliTrack vonórúd nyomkövető rendszer, amely azért felel, hogy a permetezőgép mindig a traktor nyomában haladjon. Ezzel 95%-os pontossággal képes erre ez a permetezőgép, jelen esetben 6 méteres fordulási sugárban.

Szeretném felhívni a figyelmet továbbá az itt található TurboFiller vegyszer bekeverő egységre, amely működése igen egyszerű és a turbo deflektoros bekeverésnek hála, mind a folyadék, mind a por alapú vegyszerek bekeverése gyerekjáték – maradvány nélkül. Hozzá tartozik egy kannamosó és egy mosó kar is arra az esetre, ha véletlenül fennragadna porszem, vagy bármely más szennyeződés a tartály oldalán, így ezzel a praktikus kiegészítővel könnyen eltávolítható.

Új HARDI NAVIGATOR TurboFiller egysége

Az új HARDI NAVIGATOR permetezőgép TurboFiller bekeverő egysége – fotó: Agroinform.hu

Bízunk benne, hogy a gyakorlati bemutatónkkal és a kisfilmünkkel sikerült felhívni a figyelmet a HARDI innovatív újdonságaira és azokra az apró praktikákra, amelyek miatt azt mondják a HARDI permetezőgép tulajdonosok, hogy aki egyszer HARDI-val dolgozik, annak nem kell már más permetezőgép.

Bármely kérdés és észrevétel esetén készséggel állunk a termelők rendelkezésére kereskedő partnereinken keresztül és az alábbi elérhetőségek egyikén:

AGROÁZIS Kft. – https://www.agroazis.hu/termekeink/szantofold/hardi-permetezogepek

DORKER Kft. – https://dorker.hu/gepek/hardi