A gyártó elkötelezett az agrárium digitalizációja mellett, és a bemutatott járműveken túl ígéretet tett a mesterséges intelligenciával támogatott permetezési segédje továbbfejlesztésére, mellyel a növényvédő szerek nem megfelelő használata ellen szeretne tenni.

drón

Az új drónok bemutatója

Justin Gong, a vállalat társalapítója szerint 2050-ben Kínában az urbanizáció meg fogja haladni a 65%-ot, és emiatt az agráriumban fellépő munkaerőhiányt elsősorban az agrárium digitalizálásával, a termésátlagok növelésével és a technológiai fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni.

XAG P szériás drónok: három az egyben megoldás

A “P” modell család két új tagja, a P40-es és P80-as drón SuperX4 intelligens irányítási rendszerrel van felszerelve, mely lehetővé teszi, hogy a három választható modul (XAG RealTerra, RevoSpray és a RevoCast) mindegyikével tökéletes munkát végezzen. A különböző modulok lehetővé teszik, hogy ugyanazt a gépet különböző feladatokra is használhassuk: növényállomány felmérése, precíziós permetezés és táblatérképezés. Felhasználó barát szempontokat figyelembe véve a drónok egy egyszerű mobilalkalmazás segítségével irányíthatóak, bármelyik munkát is végezzék a fentiek közül.

drón

P40-es drón munka közben

A P40-es változat főleg kisebb gazdaságok számára ideális, amelyek a nagyobb és jóval költségesebb erőgépeket és eszközöket nehezen tudják megfizetni. Ez a modell 20 literes permetezőtartállyal van felszerelve, mely segítségével akár 15 hektár/óra teljesítményre is képes, mindezt kontrollált, precíz módon.

A RealTerra különlegessége, hogy egy speciális, nagy sebességű forgómozgást végző kijuttatófejjel van felszerelve, mely extrém kisméretű cseppeket formál a tökéletes és nagy felületű terítés elősegítésére. A RevoCast-rendszer használata során pedig 25 literes tartályból tud műtrágyát vagy akár vetőmagot szórni 1,6-2,4 tonna/óra teljesítménnyel.

A nagyobbik modell, a P80-as már a nagyobb gazdaságok részére lett fejlesztve, mely akár 40 kg hasznos terhet is képes szállítani, és a tapasztalat alapján óránként akár 20 hektár területet képes lepermetezni.

XAG R150 vezető nélküli traktor

A világon elsőként tömeggyártásba kerülő mezőgazdasági robot, az XAG R150 a kézi munkaigény csökkentésére lett kifejlesztve,

mely a helyi RTK-rendszert használva képes különböző feladatok ellátására, mint például a fűnyírásra és egyéb kiszolgáló tevékenységre.

traktor

Az R150 fűnyírás közben

Kínában a földek jelentős részek kisebb gazdaságok kezében van még mindig, ahol alacsony a technológiai fejlettség, illetve a  magas kézi munka miatt a minőség is meglehetősen egyenlőtlen. A 220 literes tartállyal felszerelt XAG R150 hivatott kiváltani az emberi munka jelentős részét és növelni a minőséget a precízen vezérelt inputanyag-kijuttatással. Ezenkívül felszerelhető fűnyíróadapterrel is, mely automatikus működésének köszönhetően nagyban megnöveli a hatékonyságot.

XAG V40 – Az első duplarotoros drón

A bemutató további újdonsága volt a duplarotoros drón, mely a maga nemében egyedülálló konstrukció, hiszen a versenytársak multirotoros modelljeivel szemben ez csak két, dönthető rotorral van felszerelve.

Permetezés során a dönthető rotorok segítségével a légáramlást úgy lehet beállítani, hogy a hagyományos drónokhoz képest kétszer jobb permetezési hatékonyságot lehet elérni vele.

drón

A V40 duplarotoros drón munka közben

A V40-es modell is támogatja a korábban említett platformokat, és munka közben képes feltérképezni és adatot gyűjteni a területről, így segítve a gazdákat naprakész információk szerzésében a növényállományról. Ez a típus 20 kilogrammos tartállyal és 10 méter széles permetezővel van felszerelve, mely segítségével akár 16 hektárt lehet lepermetezni óránként.

Mesterséges intelligenciával támogatott térkép szolgáltatás

A nemzetközi törekvésekkel összhangban, miképpen drasztikusan csökkenteni kell a kijuttatott permetszerek mennyiségét, a cég fejlesztői megalkották a mesterséges intelligenciával támogatott rendszerüket, mely képes a drónok által készített videók alapján helyspecifikusan meghatározni a permetszerrel kezelendő területeket, és olyan programot generálni a drónoknak, hogy csak a fertőzött területeken használjanak vegyszereket. A fejlesztők szerint egyrészről

jelentősen csökkenthető a működési költség a drón használatával, másrészt a talajszennyezés és a kijuttatott vegyszer mennyisége is drasztikusan visszaszorítható a megoldásnak köszönhetően.

kép

Helyspecifikus permetezési térkép

A gyártóról

A XAG céget 2007-ben alapították, és azóta a világ egyik legnagyobb mezőgazdaságidrón-gyártójává vált. A cég elkötelezett a fenntartható és modern mezőgazdaság mellett, és az egyik kitűzött célja, hogy a mezőgazdaság következő száz évét meghatározó digitális infrastruktúrát ők építsék ki. A cég állítása szerint az év végéig összesen 9,3 millió gazda 52 millió hektáron alkalmazta a cég valamilyen megoldását.

Forrás: XAG.com