A mindennapos anyagmozgatásra sokféle megoldás létezik. Ahol van tükörsima padlózat (üzemcsarnokok, raktárházak, aszfaltozott telephely stb.), ott könnyű és egyszerű megoldást találni. Egy kertészetben, faiskolában vagy egy megszokott gazdasági udvaron ezek nem igazán működnek, jellemzően a terület vagy terep adottságai miatt. Van talicska, de néha nehéz tolni, mert megsüllyed, vagy nem fér rá, vagy nem is lehet rárakodni, amit szeretnénk, a teknő formája miatt. Akkor mi a megoldás?

Gyalog vezetésű, elektromos kézikocsik

A 2000-ben alapított angol EPowerTrucks egy kereskedelmi cég, amely számos gyártó elektromos könnyűjárműveit és szállító-emelő, anyagmozgató gépét, berendezéseit forgalmazza. Köztük vannak olyanok is, amelyek akár esélyesek lehetnek a mezőgazdasági területeken is.

D1 motoros talicska

A 3 kerekű eszköz 1421 mm hosszú és 785 mm széles, a billenthető puttonya horganyzott acéllemezből készült. Maximális teherbírása 400 kg, sebessége max. 4,8 km/óra. Akkumulátora 24 voltos, normál hálózatról tölthető, 4 óra alatt 100%-ig. Egy feltöltéssel kb. 19 kilométert tud megtenni, sebessége fokozatmentesen szabályozható. Egy LED-es kijelző mutatja a töltöttségi szintet, lejtmenetben a motor fékként is működik. A 3. kerék csak kormányzásra szolgál.

motoros talicska

D1 Dumper Jet motoros talicska – fotó: www.epowertrucks.co.uk

EP 300 motoros kézikocsi

A vezetőrúdja ugyanolyan kialakítású, mint az elektromos raklapemelőké, ha felengedjük, automatikusan működésbe lépnek a fékek. Az alsó vázszerkezet védelmét az ismert KTL-es festés adja, a felső platós, oldalfalas kialakítás porfestett acéllemezből készül. Teherbírása 300 kg, tápfeszültsége 24 voltos, és fokozatmentesen, maximum 4,8 km/órával vezethető. Hossza felhajtott vezetőrúddal 1585 mm, szélessége 797 mm, és szintén fúvott gumiabroncsokon fut. A maximum hatótáv 19 km, töltési idő 4 óra, a fordulási körátmérő 2,7 méter.

kézikocsi

EP 300 motoros kézikocsi – fotó: www.epowertrucks.co.uk

EP 500 motoros kézikocsi

Alapjaiban szinte azonos a 300-assal, de már 500 kg teherbírású a négykerekű kialakítás miatt. Hossza 1672 mm, szélessége 797 mm. Tereptől, terheléstől függően ennek is 19 km a hatótávja egy töltéssel, az áttételezés egységesen olajfürdős. Fordulási körátmérő 4 m.

motoros kézikocsi

EP 500 – fotó: www.epowertrucks.co.uk

EP 800 motoros kézikocsi

Teherbírása már 600 kg, és akár különböző cserélhető felépítményekkel is használhatjuk, például cserepes, dézsás, földlabdás dísznövények vagy palántatálcák stb. szállítására, de akár zsákos áruk hoz is alkalmas, kihasználva teherbírását.


Ez az egyik leghosszabb változat 2172 mm-es hosszával, míg szélessége csak 797 mm, tehát ezzel is bejutunk minden 90 cm-es ajtónyíláson. Ennek fordulóköre már 5,2 méter. 24 voltos akkuról működik, ugyancsak 4,8 km/óra sebességgel és 19 km hatótávval rendelkezik.

motoros kézikocsi

EP 800, természetesen nem csak ipari felhasználásra – fotó: www.epowertrucks.co.uk

R6, egy igazi terepes munkaeszköz

Acélplatója leszerelhető, maximum 1 tonnával terhelhető, sőt 4x4-es meghajtású, a kerekeket egy-egy 800 wattos, 24 voltos villanymotor hajtja. A maximális tempó 5 km/óra, sőt sík terepen 4 tonnát is képes elhúzni vagy eltolni, nincs szükség külön traktorra. Maximum 30 százalékos emelkedőre is felkaptat teljes terheléssel. Ez az 1:32 áttételi aránynak köszönhető, és szériában terepes fúvott abroncsokkal készül. Elektromechanikus rögzítőfékkel rendelkezik.

Hossza 2112 mm, szélessége plató nélkül 906 mm, a tengelytáv 1383 mm, fordulóköre 4,2 méter. 220-240 vagy 110-120 voltról egyaránt tölthető, a töltési idő minimum 5 óra.

R6

Az R6 igazi terepes munkaeszköz – fotó: www.epowertrucks.co.uk

Forrás: www.epowertrucks.co.uk