A carinfo.hu diagramján jól megfigyelhető az a tendencia, hogy döntően a holt szezonban, az év első három és az utolsó hónapjában erős a használt traktorok adásvétele itthon.

diagram

Meglepőnek egyáltalán nem mondható a jelenség, hiszen ilyenkor nincsenek üzemben a traktorok a gazdaságokban, és a beruházási kedv is általában ezekben a hónapokban, főleg a szezont megelőző első három hónapban szokott erős lenni.

A használt erőgépek tavalyi forgalma kapcsán áttekintettük, az Agroinform.hu apróhirdetés rovatában eladott erőgépek alapján tavaly mely márkák voltak a legkedveltebbek a 45 lóerő feletti kategóriában.

traktor

Az MTZ még az élen a használt erőgépek piacán – fotó: Agroinform.hu

A fenti diagramban látható darabszámváltozások a meghirdetett, gazdára talált traktorok közül a legtöbb alkalommal tulajdonost cserélt MTZ/Belarus traktoroknál jól érzékelhetők.

Összesen 974 darab fehérorosz traktor cserélt gazdát az Agroinform.hu apróhirdetés rovatának segítségével 2017-ben. Az új MTZ traktorok drágulásával jelentősen megnőtt a kereslet a használt, jó állapotú, néhány éves modellek iránt, de a klasszikus 80/82 típus is még mindig nagyon népszerű.

traktor

A Zetor, illetve ZTS modellek népszerűsége tovább nő – fotó: Agroinform.hu

A második legnépszerűbb használttraktor-márka tavaly a közép-európai régióból került ki. Közel 170 darab Zetor, illetve ZTS traktor váltott tulajdonost az apróhirdetés rovatunkban. A legnépszerűbbek a régi Major UR-I modellek és a ZTS Martinban gyártott Crystal-sorozat 20-30 éves generációi az ÚR II-es sorozatból.

Népszerűségük eddig is nagy volt a használt traktorok piacán, de ha lehet mondani, az elmúlt évben ez tovább erősödött.

traktor

A John Deere a legnépszerűbb nyugati márka továbbra is – fotó: Agroinform.hu

Talán senkit sem lep meg a tény, hogy a harmadik helyen, 115 darabbal olyan márka végzett, amelynek több mint 45 éves múltja van itthon. Míg a John Deere régebben jobbára a nehézuniverzális kategóriát uralta, napjainkban már a 100-150 lóerős tartományt fedő szériák különböző generációi is nagyon kedveltek.

Az már inkább meglepő az eladással végződött hirdetések darabszámát elemezve, hogy tavaly 83 darab használt New Holland traktor cserélt gazdát, amely egyértelműen a márka modelljeinek jó ár/érték arányát igazolja vissza.

A negyedik legnépszerűbb használttraktor-márka kedvelt modelljei a TM-sorozat, illetve a régi kanadai G-széria típusai, de a könnyűuniverzális kategóriában is egyre több talál gazdára.

A legnépszerűbb 15 márkát összefoglaló toplistánkon szinte fej-fej mellett, egymáshoz közelítő 30-40 darabos mennyiségben cseréltek gazdát a 45 lóerő feletti Case IH, CLAAS, Deutz Fahr és Landini traktorok.

traktor

A hazai Dutra idén olyan népszerű volt a használt traktorok között, hogy beverekedte magát a nyugati márkák csapatába – fotó: Agroinform.hu

Az eladással végződött hirdetések darabszáma az Agroinform.hu apróhirdetés rovatában a „45 lóerő feletti traktorok” kategóriában, a legnépszerűbb 15 traktormárkára bontva:

Márka

darabszám

Belarus MTZ

974

Zetor/ZTS

169

John Deere

115

New Holland

83

Case IH

40

CLAAS

37

Landini

34

Dutra

33

Deutz Fahr

30

Massey Ferguson

21

JCB Fastrac

21

Fortschritt ZT 300/303 és 323

20

Fendt

18

Rába

18

T-150 K

14

Ami meglepetés, hogy a gazdát cserélt mennyiség szempontjából ebbe a csapatba egy olyan rég letűnt hazai gyártású traktor is helyet követelt magának, mint a DUTRA.

Apróhirdetéseink között 33 darab lelt új tulajdonosra hosszú életútjuk folytatásaként, lekörözve ezzel az ugyancsak hazai nagy teljesítményű Rába traktorokat is (18 darab).

traktor

A T-150 K ugyan a lista végén végzett, de sok olyan nagy nyugati márkát megelőzött népszerűségével, amely fel sem került az első 15-be – fotó: Agroinform.hu

Az első 15 népszerű márka végén, átlagban 15-20 darabos eladással három nyugati mellett (Fendt, JCB, MF) három keleti, ma már gyártásban nem lévő, 25-30 éves vagy még idősebb modell követelt helyet magának 2017-ben.

Bár tavaly bemutatkozásának 50 éves jubileumát ünnepelte a kelet-német Fortschritt ZT, de kedveltsége és nem utolsósorban elérhető ára még mindig alternatíva a kisgazdaságok számára.

Hasonló jelzőket lehetne írni a lista végére még bekerült T-150 K traktorról, hiszen a 150 lóerős középnehéz kategóriában ugyancsak elérhető árú, olcsón javítható, megbízható vonóerejű erőgép.