Viszmeg Norbert gazdálkodó barna erdőtalajon, repce főnövény alá készített magágyat, amikor meglátogattuk.

A Horsch Joker HD nehéz rövidtárcsát a termelő 2013-ban vásárolta azzal a céllal, hogy a gabonafélék után aktuális tarlóhántást ezzel az eszközzel végezze el. Norbertnek nem ez az első Horsch munkagépe, így korábban is megtapasztalta a márka híresen jó anyagminőségét és a robusztus, strapabíró kialakítását. A Horsch Joker HD esetében is elégedett a munka minőségével, hiszen látványos, szép talajt hagy maga után a gép.

Nézzük meg az eszközt a technikai paraméterek szempontjából.

A korábbi, kitűnően működő Joker RT kivitelű munkagép kiegészítéseként, a gazdálkodók által megfogalmazott igényeket szem előtt tartva hozta létre a Horsch a Joker HD nehéztárcsát.

Joker HD munka közben – fotó: AXIÁL Kft.

Nagyobb tárcsaátmérő, mélyebb bekeverés – kevesebb árvakelés!

A Joker HD felépítése hasonlít az elődjére – a különbségek első sorban a méretekben rejlenek. A két sor rövid tárcsa átmérője 52 cm-el szemben 62 cm, a tárcsák sokkal nagyobb csapágyon foglalnak helyet, mivel ez a tárcsa képes akár 15 cm-nél is mélyebben dolgozni. Lezáró hengerként pedig a dupla U-profilos RollPack henger szolgál.

A sekély tarlóhántástól a mély, intenzív bekeverésig egyaránt el tudja végezni mindazt a műveletet, amit előde, a Joker RT tudott – ezen felül az óriási mennyiségű szármaradvánnyal is könnyedén elboldogul.

"Gyorsan lehet vele haladni és nem ragad be!"

Az ősz folyamán a Horsch szakemberei tesztelték a Jokert HD-t két méter magas kukorica „tarlón”, amelyet csőtörő takarított be. Másik feladatként pedig a dohányszár bedolgozása következett, amely nagy és hosszú maradványait szintén csodálatosan, egy munkamenetben tüntetett el a felszínről a nehéztárcsa.

A Joker HD-t 5,6 és 8 m munkaszélességgel gyártja a Horsch. Vonóerő-igénye hasonló, mint a régi nehéztárcsáké. Az 5 m-es gép esetében 180-220 LE, 6 m-hez 220 - 300 LE, 8 m-hez pedig 270 - 380 LE szükséges. Ezt a tárcsát is lehet húzni 10 – 20 km/h sebességgel, hiszen

minél gyorsabban húzzuk, annál szebben dolgozik.

Miért nevezzük a Horsch Joker HD-t gyors rövidtárcsának?

A Horsch a Joker HD fejlesztésekor 62 cm átmérőjű tárcsalapokkal és több mint 1 tonna súly / méter munkaszélességgel érte el, hogy az eszköz biztosan megbirkózzon a nehéz, kötött talajjal is, akár 10 tonna feletti termés után művelt kukoricatarlón is!

Hogyan spórol még több időt a gazda a Joker HD használatával?

A tárcsák olajban futó csapágyazásúak, így karbantartásmentesek! A tárcsasorokat dupla U-profilos RollPack henger zárja, amely a leguniverzálisabb hengerek közé sorolható.

A tárcsasorok és a tárcsa – valamint a henger közötti nagyobb távolság lehetővé teszi a nagyobb menetsebességet, ugyanakkor a dugulásmentes munkát. A munkagép művelőelemei nem hordják egymásra a talajt, így a henger is szebb, hatékonyabb és egyenletesebb munkát hagy maga után.

Az elmúlt aszályos időszakok után nehéz megjósolni, hogy milyen gazdasági év elé nézünk, a csapadékeloszlás szempontjából. Mindenesetre jó ha tudjuk, hogy

a Joker HD munkájára egy tavaszi, víznyomásos időszakban is számíthatunk a kapás kultúrák magágyelőkészítése során.

A tárcsa különlegessége a revolver szállító szerkezet

A szállítómű kerekei és a dupla henger egy tengely körül el tudnak fordulni, ezáltal munka közben a szállító kerekek a henger felett helyezkednek el és nem adnak a gépnek negatív terhelést, ezért csendes, nyugodt a járása.

További információkért keresse bizalommal a Horsch munkagépek hazai forgalmazójának szakembereit: az AXIÁL Kft. területi képviselőit!