Napjainkban ugyanis minden költséghatékony megoldás jól jön a gazdáknak. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Csataszög újjáalakult helyi érték bizottsága most beemelte a helyi értékek közé a görgős ekét, amit itt gyártottak – még külföldre is jutott belőle. Ugyan az üzem már rég bezárt, de a helyiek még ma is ekegyárként emlegetik a területet.

A remények szerint a görgős eke bekerülhet a vármegyei értéktárba is – írja a szoljon.hu.

A maga idejében forradalmi újításnak számító mezőgazdasági találmány ötlete még a 60-as években pattant ki a helyi születésű Szabó István fejéből, aki társaival (Bagi Andrással, Édel Lajossal és Gordos Bélával) három szabadalmi bejelentést is tett az eszközhöz kapcsolódóan.

görgős eke

A hagyományos eke kormánylemezét szabadon forgó görgők helyettesítették – forrás: Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Az újítások lényege, hogy a hagyományos eke kormánylemezét szabadon forgó görgők helyettesítették, csökkentve ezzel a vonóerő- és az üzemanyagszükségletet. A görgők (melyek tökéletesen porhanyították a földet, így második munkamenetre nem is volt szükség) tengelyét a talajra merőlegesen állították be, ennek köszönhetően az eke nem tudott kilépni a barázdából.

Szabó István találmánya felkeltette a külföld érdeklődését. A szakma meghatározó hazai képviselői azonban nem tudták elfogadni új ötletét és minden lehetséges módon hátráltatták az eke széles körű elterjedését.

Az eszközt 1969-től a Szebb Élet MGTSZ gyártotta, külön ekegyárat alapítva a településen.

A nagy siker és érdeklődés következtében az eke a világ több országába is eljutott. Amikor elkészült az ezredik eke, a feltaláló felbontotta a szerződést azzal az indokkal: annyira nagy a kereslet, hogy ahhoz már nagyipari háttér kell. A csataszögi termelőszövetkezet természetesen bíróságra vitte a dolgot, de nyolc évnyi pereskedés után végül beszüntették a görgős eke előállítását Csataszögön. A gyártás jogát pedig átadták a Kispesten működő Vörös Csillag Traktorgyárnak.

Van, aki még ma is használja a különleges munkagépet, a faluban is fellelhető egy példánya az egyik tanyán. De aki kíváncsi az eszközre, az megnézheti a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban is, mely a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium felajánlása révén megőrizheti az örökkévalóságnak a csataszögi görgős ekét.