Reng Zoltánt, a Hungrana Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük a terménypiaci helyzetről és a terményárak alakulásáról.

A nagy energiaválság már 2022-ben elkezdődött, megsokszorozódtak az energiaárak, és a gabonaárak is. Ez a feldolgozó- és takarmányiparnak nagyon megnehezítette a dolgát. Ehhez jött az aszály, majd a toxinprobléma, amiről nagyon sokáig nem akartunk beszélni, és talán még most sem a megfelelő hangsúllyal és komolysággal beszélünk róla. Ez nagyon komoly gondok elé állította a magyar feldolgozóipart és a magyar állattartást – mondta Reng Zoltán.

A termelőket talán soha nem sújtotta ekkora aszály: nagyon drága inputköltségek mellett kellett gyakorlatilag jó vagy nem jó minőségű kukoricát betakarítani. Muszáj kimondani, hogy a feldolgozóipart és a takarmányipart az ukrán import mentette meg a tavalyi évben. Mint a vezérigazgató fogalmazott, egyrészt volt olyan árú és minőségű áru, ami eladhatóvá tette azokat a termékeket, amelyeket feldolgoztak, de mindezt úgy, hogy semmilyen feldolgozóipari szereplő nem megy 100 százalékos kapacitással – rég nem látott csekély haszon lesz mindenhol.

Ez mindenkinek nagyon nehéz időszak – mondta a vezérigazgató, majd hozzátette, hogy sem a termelőknek, sem a feldolgozóknak nem szabad csak egyetlen évet tekinteni (akár negatív, akár pozitív), hanem egy hosszabb időszak átlagát kell figyelembe venni. Ez most egy nehéz év, amit túl kell élni, a drága inputokat, a drága energiát ki kell termelni, és bízni abban, hogy a második félévben és a jövő év elején stabilizálódnak az árak és a piacok – mondta.

Minden terméknél – így az élelmiszereknél is – jól látszik, hogy vásárlók már nem képesek magasabb árakat kifizetni, ami a fogyasztás csökkenésében már most is megnyilvánul. Mostantól a konszolidáció időszakának kell jönnie, csak az a kérdés, hogy ez mikor kezdődik el: már a második félévben, vagy inkább csak jövőre.

Bár Európa déli részét súlyos aszály sújtja, a világ többi részén nem ez a helyzet – el tudtak vetni mindent, viszonylag jó termésre számítanak mindenhol kalászos gabonából, kukoricából, szójából egyaránt. Bőséges kínálat mellett a kereslet nem fog nagyon élénkülni – tette hozzá.

Reng Zoltán bízik abban, hogy a konszolidáció elkezdődik és helyreáll az egyensúly a világban. A versenyképességet továbbra is szem előtt kell tartani, mind a hazai, mind a régióbeli termelőknek, mert csak így leszünk képesek 8-9 millió tonna kukoricát termelni, és annak a felét exportálni, versenyképes áron értékesíteni. Ehhez azonban fejlesztések, beruházások kellenek, precíziós gazdálkodás és vízgazdálkodás kell, és a legjobb technikákat kell ellesni egymástól. A Hungrana is ezt teszi, folyamatosan fejlesztenek a nehézségek ellenére is: növelik a zöldenergia portfóliójukat, új terméket fejlesztenek, igyekszenek nagyobb hozzáadott értéket termelni, és ezzel próbálnak a felszínen maradni. Minden versenytársnál egy a cél: egy hektáron a legkisebb inputtal a lehető legnagyobb hasznot előállítani.

További információk az alábbi elérhetőségeken:

HUNGRANA KFT.
Cím: H-2432
Szabadegyháza, Ipartelep
Weboldal: https://www.hungrana.hu/
E-mail: info@hungrana.hu
Telefon: +36 (25) 578 111
Fax: +36 (25) 578 112

hungrana kft