A gazdálkodók zöme már jól tudja, hogy a Precision Planting márkafüggelten megoldásokat valósít meg a már meglévő szemenkénti vetőgépek precíziós vetésre való átalakításával.
Mi sem tanúsítja jobban a márka népszerűségét, mint a VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság Digitális Átállásához Kapcsolódó Precíziós Fejlesztések Támogatása kapcsán tapasztalt nagyszámú érdeklődés, valamint a konkrét gépbeszerzések is, amelyeknek köszönhetően bizonyos rendszerek esetében az amerikai gyártó kapacitásai foglaltak. A páratlan fejlesztési kedvről és az aktuálisan megrendelhető Precision Planting technológiákról Sebestyén Gergellyel, a Precision Planting vállalat Közép-európai vezetőjével beszélgettünk.

– Milyen megoldásokat kínáltok a gazdálkodók számára a tavaszi vetésű kultúrákhoz kapcsolódóan?

– Mielőtt rátérnénk az aktuális gépészeti technológiánkra, szeretném hangsúlyozni, hogy nincsen egyszerű dolgunk az Európa országaiban egyszerre kibocsátott, hasonló jellegű gépbeszerzési pályázatokkal, ugyanis ez az egész kiszolgálóipart leterhelte – párhuzamosan az ismert globális technológiai alapanyaghiányokkal.

Mindezek ellenére óriási szerencsénk van az amerikai anyavállalatunkkal, amely újra professzionalitását bizonyította olyan megoldásokkal, amelyek változatlanul a gazdálkodók igényeit szolgálják a költséghatékony és páratlanul pontos szemenkénti vetéstechnológia megvalósítása érdekében. – nyilatkozta Sebestyén Gergely.

vetés után nyitott magárok

Precision Planting márkafüggetlen szemenkénti vetőgép sorzáró egység – a vetőmag biztonságos, robbanásszerű keléséért

– Tapasztalataink azt bizonyították, hogy vetéskor a sor bezárása nem mindig tökéletes – sokszor nyitva marad a magárok.

Ennek okai közé sorolható, hogy a piacon levő vetőgépek nagy része nem képes megoldani a sor precíz lezárását – vagy pedig, amennyiben be is zárja a sort, légbuborék található a mag körül. A légbuborék veszélyesebb jelenség lehet, mint a látványosan lezáratlan, nyitott sor, ugyanis a termelő ezeket nem veszi észre olyan könnyen, ugyanakkor a mag ugyanúgy kiszárad és a csírázás elindulása bizonytalan.

Erre a problémára megoldásként a Precision Planting márkafüggetlen sorzáró egységet fejlesztett Furrow Force néven, amely megbízható működésével kiküszöböli a sorzárási problémákat és kinyomja a levegőt a magárokból.

További tapasztalatunk, hogy a FurrowForce által visszazárt és "meghengerezett" sornak javul a vízgazdálkodása, lassabban szárad ki.

A fotón jól látszik a nyitott magárok a szenvedő és kiszolgáltatott növénykezdeménnyel.

A mechanikus-, illetve manuálisan állítható sorzáró egység teljesen automatikus változatban is megvásárolható, azonban az univerzalitás jegyében és az eltérő üzemmérettel rendelkező gazdálkodók érdekében úgy gondolom, érdemes hasonlóan nagy hangsúlyt fektetni mindkét megoldásra. – fűzte hozzá Sebestyén Gergely.

– Milyen határidővel érhetők el ezek a technológiák?

– A Precision Planting sorzáró egységek és ehhez kapcsolódó technológiákat úgy tervezték, hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva a gyártás a globális elektronikai alapanyaghiányoknak.

Mindezeknek köszönhetően a sorzáró egységek pillanatnyilag elérhetőek és megrendelhetőek – így az őszi megrendelés esetén tavasszal már tudnak dolgozni ezekkel a gépekkel a termelők.

Fontosnak tartom hangsúlyozni hogy a világpiaci trendek alakulásából és az AGCO anyavállalatunk előrejelzései alapján úgy látjuk, hogy sajnos szemléletmód-váltásra lesz szükség a magyarországi – és minden európai termelő körében. Arra gondolok, hogy

az innovatív gyártók kapacitását rendkívüli módon terheli a "Most van pénzem, azonnal gépet akarok vásárolni!" – mentalitás.

Tudomásul kell venni, hogy átalakulóban van a piac. A gyártási kapacitások sok esetben 8-16 hónapra előre vannak lekötve és a jövőben számítani kell arra, hogy ha valaki vetőgépet, traktort, vagy bármilyen magas hozzáadott értékkel bíró mezőgazdasági gépet akar venni, annak minimum egy évre előre kell gondolkodnia.

– Hogyan működik a Precision Planting sorzáró egység?

– Kétszakaszos sorzáró rendszerről beszélünk, amely először összetöri és befelé nyomja a magárok falát, majd a második szakaszban felülről visszatömöríti. Mechanikus változatát manuális kapcsolóval lehet szabályozni a területi adottságoknak megfelelően. Attól függően, hogy a tábla- és a talaj adottságai mit kívánnak precízen állítható az aggresszívebben zárás is. A manuális kezelés nagy odafigyelést igényel, de megéri a befektetett energiát.

A Precision Planting sorzáró egységének munkája után alig találjuk a sort – és ez a tökéletes vetés egyik kulcsa – fotó: Gyártói felvétel

Az automata zárás szabályozást a meglévő 2020-a Precision Planting GEN3-as kivitelű monitor tudja automatikusan vezérelni.

A rendszert a kereskedő partnereink szakemberei felszerelik és beüzemelik – valamint segítenek az első napon a rendszer oktatásával a földeken.

Természetesen a gyakorlottabb gazdálkodók önmaguknak is felszerelhetik a rendszert.

– Mit jelent pontosan az univerzális használat és mely gépek esetében érdemes a megtérülés szempontjából beruházni a sorzáró egységre?

– A sorzáró egységet a közép- és felső kategóriájú szemenkénti vetőgépekre érdemes beszerezni. A rendszer kompatibilis az ismert márkájú vetőkocsikkal – legyen az John Deere, White, Massey Ferguson, Väderstad, Horsch, Gaspardo, Monosem, stb.

Márkafüggetlen sorzáró egység munka után – fotó: Gyártói felvétel

Érdemes minden gazdálkodónak felidéznie, hogy a vetés nyoma látható-e a szántóföldön a vetés után – és ha ismerős az ikonikus barázdált szántóföld látványa a saját gazdaságunkból, akkor érdemes elgondolkodni a sorzáró egység felszerelésén!

No till – forgatás nélküli – technológia mellett sem lehet nyoma a magároknak! – fotó: Gyártói felvétel

A Precision Planting vállalatról

A Precision Planting LLC a hatékony precíziós mezőgazdasági technológiák vezető szolgáltatója az Egyesült Államokban. A vállalat célja, hogy elősegítse és intelligens megoldásokkal könnyítse meg a gazdálkodók munkáját az egész év során. A "Kukorica-övként" is emlegetett Illinois-ban alapított Precision Planting olyan megoldások fejlesztésére összpontosít, amelyek javítják az vetés minőségét, valamint növelik az inputanyagok kijuttatásának- és a betakarítási műveletek hatékonyságát a gazdaságokban szerte a világon.

2017-ben a Bayer és Monsanto fúzió miatt a Monsantonak meg kellett válni több üzletágától többek között a Precision Plantingtől is. Sokáig szinte biztos iparági pletyka volt az, hogy a John Deerefogja megvenni a Precision Plantinget, de a US Department of Justice a trösztellenes törvényrehivatkozva nem engedélyezte az akvizíciót. Ugyanebben az évben a vállalat már az AGCO Corporation brandjeit erősítette 2018-tól pedig megkezdődött az európai piacon történő terjeszkedés egy professzionális szakmai csapat felépítésével.

A Precision Planting európai és amerikai csapata ezután a legnépszerűbb vetőgép márkákhoz illeszkedő stratégiai tervet állított össze és belső fejlesztésekbe kezdett a Monosem, Gaspardo, Massey Ferguson, Horsch, valamint Väderstadvetőgépek hatékonyságának növelésére.

A Precision Planting vállalat elsősorban nem új szemenkénti vetőgép megvásárlására ösztönzi a termelőket, hanem a gazdálkodók meglévő munkagépeit alakítja át – akár több ütemben – és maximalizálja a gépek teljesítményét.

A precíziós vetéstechnológiára való átállás így a gazdálkodók számára már relatíve kisebb beruházás mellett is hatékony-, ugyanakkor egyszerűbb folyamat lehet.

További információ:

Sebestyén Gergely | Precision Planting Közép-európai vezető
+36 70 500 3528
gergely.sebestyen@precisionplanting.com
https://www.facebook.com/precisionplantinghungary
www.precisionplanting.com