Gépésztalálkozó a javából

A Csernátoni burrogtató azzal a szándékkal indult, hogy évről évre megrendezendő őszi eseménye legyen a csernátoni Haszmann Pál Múzeumnak - írja róla a borvizek.hu A rendezvényen elsősorban gépészek találkoznak, hogy bemutathassák az odalátogatóknak az Erdély-szerte párját ritkító mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjteményük legérdekesebb darabjait.

Az eseményen természetesen magyarországi gépészek is részt vesznek, és egész napos őszi programot jelent, ahol külön program várja a szakmai érdeklődőket és a családosan odalátogatókat is. A programok között szerepel a gépfelvonulás, gépbemutató, előadások, kiállítások, koncertek és családos programok is.

A burrogatót minden évben szeptember harmadik szombatján rendezik meg és a helyszíne a már említett Haszmann Pál Múzeum. Az eseményen általában legalább háromezer érdeklődő megfordul a múzeumkertben.

Az idei történések

Az idei történésekről a hirmondo.ro romániai magyar nyelvű hírportál is beszámolt. Szombaton a veterán traktorok 13 órakor vonultak fel Csernáton központjában a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar zenéjére. „Ilyen sokan soha korábban nem érkeztek, már délelőtt tele volt a múzeumkert. Ez azt jelzi, hogy az emberek szeretik a BuRRogtatót, ez igazán pozitív visszajelzés számunkra. Hatvan felvonuló gép jött, és jelen vannak gépészbarátaink is, akik évente kétszer jönnek hozzánk. Amikor elindítottuk a BuRRogtatót, nem mertük remélni, hogy ekkora rendezvényé növi ki magát. Bízom benne, lesz huszadik, hogy a felnőttkort is megéri" – mondta el a hirmondo.ro-nak Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus.

A traktorok tettek egy kört, majd a visszaérkezés és bemutatás után fúvószenekar, a kézdiszentkereszti Tisztás néptáncegyüttes, a csernátoni Szakajtó néptánccsoport kis táncosai, valamint István Ildikó és barátai léptek színpadra. A gyerekeknek népi gyermekjátékokkal és festegetéssel mulatták a napot a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör segítségével, a lányok Jánosi Ágnes párta- virágosfejdísz-készítő műhelyében készíthettek saját egyéniségükhöz szabott virágkoszorút. A programot a már megszokott módon cséplésbemutató, makettkiállítás és tombolahúzás is színesítette.

Szombaton a veterán traktorok 13 órakor vonultak fel Csernáton központjában a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar zenéjére.

Szombaton a veterán traktorok 13 órakor vonultak fel Csernáton központjában a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar zenéjére. Kép: sepsiszentgyorgy.info/Toró Attila

A legnagyobb gyűjtemény

A Magyarország legnagyobb traktorgyűjteményével rendelkező Lévay Sándor gyöngyösi vállalkozó a rendezvény támogatója, állandó partnere elmondta: „Szívderítő látvány széttekinteni a múzeumudvaron, hogy a rosszul indult idő ellenére mennyien vagyunk."

"Amikor elkezdtük, még egyetlen gép sem működött, most meg már külön leiratot kell készíteni arról, hogy melyik gép hogyan indul, hogyan működteti az ember hidegen, illetve melegen, mert százévesnél öregebb gépekről beszélünk. Ha Szent Péter is úgy akarja, jövőre is visszatérünk, amikor ötvenéves lesz a múzeum."

Boros László egy saját maga által felújított 1954-esZetor 25K-traktort hozott, és a múzeum főépületében az általa készített makettgyűjtemény egy részét is közszemlére bocsátotta. „Egyebek mellett varrógépből készített traktorokat, illetve szekereket láthatnak az érdeklődők, utóbbiak valódi szekerek hű másolatai. Ez a gyűjteményemnek csupán egy töredéke, sok idő, munka, türelem eredménye" - mondta a szakember.

(Forrás: hirmondo.ro, Képek: sepsiszentgyorgy.info)