Törtelen, az első FENDT szálastakarmány bemutatón jártunk, Sebők Mihály családi gazdaságánál, ahol Markovics Tamással, az AgroVario Kft. termékmenedzserével beszélgettünk.

A szálastakarmány betakarításának kezdő momentuma a kaszálás, így elsőként egy gumihengeres szársértő kaszakombinációt nézhettünk meg, ami egy 3,1 méteres frontból és egy 3,1 méteres hátsó függesztésű tárcsás kaszából áll, mindkettő gumihengeres szársértővel volt szerelve. Ezeknek a tárcsás kaszáknak a fantázianeve a Slicer elnevezést kapta, amit azért érdemes megjegyezni, mert a FENDT kaszálási technológia portfóliójában elérhetőek a dobos kaszák is, amelyeknek Cutter az elnevezésük.

A bemutatón a Sebők családi gazdaságnál lucernatáblát kaszáltak le, amihez gumihengeres szársértőt választottak, mert hüvelyes, illetve pillangós növények kaszálásához ez a legoptimálisabb. A FENDT kaszák a talajkövetésben is remekelnek, köszönhetően a TurboLift hidraulikus talajnyomás-kompenzáló rendszernek, amely mind a dobos, mind a tárcsás kaszáknál megkönnyíti a megfelelő talajnyomás kiválasztását, vagy egy heterogén tábla esetében annak megváltoztatását.

A húzott üzemmódú frontkaszáknál a kaszagerendely hátrább van, mint a húzási pont, így úgy működik, mint egy hátsó függesztésű kasza – ezáltal 650 mm-es szabad vertikális magasságra képes, és oldalirányba 13 fokot tud kitérni, így sokkal nagyobb az a szabad magasság, amit le tud követni a talajon. Nem egy rugó ellenében tartja a talaj nyomásán, hanem egy előre beállított hidraulika rendszeren (2 darab hidraulika hengerrel), aminek eredményeként állandó marad a talajnyomása, szinte lebegtetni tudjuk a kaszát a talaj fölött.

A végeredmény minőségét tekintve a húzott és tolt kasza esetében vannak különbségek, ami a kaszák árában is megnyilvánul.

Rendterítőt ezúttal nem hozott a cég a bemutatóra, viszont egy FORMER 7850 PRO kétrotoros oldalrendképzőt igen, ami a FENDT palettáján a legnagyobb, egy rend képzése esetén 7,8 méter széles. Az elnevezésben lévő ötös szám pedig a FORMER ötös gondozásmentes rotorfejeket jelenti. A munkagép, ha benne van az összes fog, 3,99 méter magas, levett fogakkal pedig 3,2 méter. A hossza 7,4 méter, ami miatt egy úgynevezett steelguard kormányzási rendszer van kialakítva a munkagépben, amivel tulajdonképpen a hátsó kerekeit kormányozzuk (a munkagépben végig van egy tengely), így könnyebb vele fordulni a táblavégeken, vagy közlekedni a forgalomban.

A következő eszköz, amit megnézhettünk egy FENDT ROTANA 160 V változókamrás hengeres bálázó volt. A cég portfóliójában fix és változókamrás bálázók is elérhetők.

A FENDT 131 F fix kamrás bálázónak a bálakamrája 123x125 centiméteres, benne 18 darab Powertruck acélhenger található. A változókamrás hengeres bálázó 4 darab 280 mm széles szíjjal és a piacon fellelhető legszélesebb, 2,4 méteres rendfelszedővel rendelkezik, emellett HydroFlexControl rendfelszedő padozata van.

A cég a BRANTNER pótkocsik kizárólagos forgalmazója, így egy háromtengelyes, 18 tonnás pótkocsit is bemutattak a márkától, ami a bálaszállításban lehet a gazdák segítségére.

Nézd meg az összes bemutatott gépet munka közben az AgroVario törteli bemutatóján készült videónkban:

AgroVario Kft.

agrovario