A harkivi traktorgyár (Kharkiv Tractor Plant) fennállásának 90. ​​évfordulóján, 2021. október 1-jén még nagyívű terveket jelentettek be, azonban 2022. február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát, és az orosz hadsereg szinte azonnal rakétatámadást indított Harkiv ellen.

Az agroportal24h.cz február 28-án arról számolt be, hogy orosz bombatalálat érte az ukrán traktorgyár telephelyét, amely teljesen leégett. Pár héttel később az observatornews.ro pedig már arról írt, hogy a cég a romániai Jászvásárba helyezi át termelését és Halbocába költözteti gyártósorát.

A honlapján közölt információk szerint a harkivi traktorgyárat (Kharkiv Tractor Plant) 1930-ban alapították és az első traktor 1931. október 1-jén gördült le a futószalagról. Innen számolják a gyárt történelmét.

A gyár működtetéséhez számos szakemberre volt szükség, így nemcsak gyár létesült, hanem egy egész kerület, lakótömbbel együtt. Az orosz-ukrán háború első napjaiban az egész kerület jelentős támadás alatt állt és hatalmas károkat szenvedett.

A harkivi traktorgyár az évtizedek során több mint 3 millió traktort és egyéb speciális erőgépet gyártott. Mezőgazdasági traktorokon kívül más iparágak, speciális valamint univerzális erőgépeit is gyártotta, amelyeket a Szovjetunión kívül Európa, Ázsai és Afrika számos országába szállított.


Gazdálkodók számára, nagy területek műveléséhez a KhTZ-242K.20, valamint a KhTZ -181 (190 LE) lánctalpas traktort fejlesztették ki.

A KhTZ-150К-09.172 és KhTZ-242K.20 télen is használható építőipari és erdészeti munkákhoz készített spediális traktorok. Hozzájuk illeszthető a КРТ-1 modul, amelyet elsősorban vasút- és feldolgozóipari felhasználásra terveztek. Az UPM-1 pedig a vasúti pálya karbantartására és javítására kifejlesztett modul, amely a KhTZ-17221 traktorral működik.

Indexkép: xtz.ua