Nemzetközi, főleg amerikai kutatások szerint a vásárlásokkal kapcsolatos döntéseket mindig érzelmi alapon hozzuk meg. A marketing szakemberek ezt nagyon jól tudják, és az értékesítés során igyekeznek az érzelmekre hatni. Ma már komoly tudománya van az értékesítés ezen részének is. Tehát a magyarázat általában már csak a döntéshozatal után kerül előtérbe az emberek fejében, igazolva, hogy jó döntést hoztak.

Ennek egy-egy komolyabb mezőgazdasági gép, traktor, kombájn beruházás esetén különösen nagy veszélye van. A 2022. január 5.-i gépvásálással foglalkozó Agroinform webináriumon ezt a témát jártuk körül. (Az előadás letölthető ide kattintva.)

Ha traktort vennél, tervezz előre!

Ha traktort vennél, tervezz előre! – Fotó: Pxfuel

Mégis mit lehet tenni, hogy elkerüld a hibákat?

Először is azt javaslom, hogy tervezz! Tervezd meg a jövőbeni gépvásárlásaidat, akár évtizednyi távlatban is. Ezzel esélyt adhatsz magadnak, lesz időd felkészülni, nem fog váratlanul érni, hogy dönteni kell.

Jó, ha előre meghatározod, hogy pontosan mire is van szükséged. Ehhez alapot mindig az agronómiai technológiák fognak adni. Tehát ha tudod, hogy milyen műveleteket kell elvégezned, mekkora területen, mennyi idő alatt, akkor biztos kiindulási alapokkal rendelkezel.

Már kiszámíthatod a szükséges munkaszélességet és a megfelelő sebességet, aminek alapján jól megbecsülhető a szükséges motorteljesítmény. Nem szabad megfeledkezni az egyéb szükséges opciókról sem. A betakarító gépekkel kapcsolatban erről ide kattintva olvashatsz egy korábbi cikkemben.

Traktort vennél? Tervezz előre akár 5-10 évre!

Már a múlt év végén is érezhető volt, hogy a mezőgazdasági gépgyártók kapacitása nem elegendő a beérkezett megrendelések gyors teljesítésére. A napokban beszélgettem egy termékmenedzser kollégával, aki azt panaszolta, hogy a 2022 elején leadott megrendeléseit a gyár 2023 év közepére igazolta vissza.

Ez pedig azt jelenti, hogy a gazdálkodó az azonnali, vagy rövid határidős vásárlás esetén kizárólag a kereskedőnél készleten lévő gépek között válogathat.

Tehát a gazdának akár több évre is előre kell gondolkodnia, terveznie ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb gépet vehesse meg. Véleményem szerint a tervezés során a támogatási rendszereket érdemes figyelmen kívül hagyni. Mivel a gépvásárlás állami támogatása nem rendszeres, és nem kiszámítható, nem szabad a fejlesztést ennek függvényeként kezelni. Persze előfordulhat, hogy a tervekbe éppen beleillik egy-egy kiírás. Előfordulhat az is, hogy a beruházás megvalósulása után jelenik meg a pályázat. Ez kellemetlen érzés, de ha a gazdálkodó csak a pályázatra vár, könnyen lemaradhat a technológiai fejlesztés területén, vagy kockáztatja az üzembiztonságot.

A traktor vásárlása ne legyen érzelmi kérdés

A traktor vásárlása is érzelmi kérdés – Fotó: Pxfuel

Érdemes a pályázati kiírásokat figyelmesen áttanulmányozni, nehogy esetleg olyan feltételeket tartalmazzon, amely az adott gazdaság számára sokkal nagyobb terhet jelent, mint amekkora haszonnal jár a támogatási összeg. (A mezőgazdaság digitalizációjához kapcsolódó pályázati kiírásnak is vannak olyan kötelező elemei, amelyek elvállalása nem minden gazdaságban ésszerű.)

Mikor kell és mikor érdemes új mezőgazdasági gépet vásárolni?

Először el kell döntened, hogy mennyire fontos, és mennyire sürgős az adott gép megvásárlása, üzembe állítása. Meg kell vizsgálnod, hogy a kérdéses technológia hogyan hajtható végre megfelelően, a beruházáson kívül milyen lehetőségeid vannak. Gondolok itt akár bérgépre, vagy külső vállalkozó bevonására. A döntés-előkészítés első lépése, hogy az alább felsorolt kategóriák valamelyikébe besorolod a beruházást.

Elkerülhetetlen a beruházás, ha új termelési technológia kerül alkalmazásra. Említhetem példának, amikor a gazdaság a szilárd műtrágyáról átáll a folyékony tápanyag utánpótlásra. Nyilván ennek a megvalósítása új gép beszerzésével is együtt fog járni. Ha új növények kerülnek a termelésbe, akkor is megvalósul a géppark átalakítása. Ilyen eset lehet, ha a vállalkozás szálastakarmány termesztésébe fog. Nyilván szükséges lesz annak betakarításához a gépeket beszerezni. Egyre több helyen előfordul, hogy a munkaerőhiány okozza a beruházási kényszert. A műveletek megfelelő időben történő elvégzése csak nagyobb gépekkel valósítható meg. Tehát a gépvásárlás elkerülhetetlenné válik a termelés biztonsága miatt.

Sok esetben, főleg kisebb üzemméret esetén egy gép kiesése 100% kiesést jelent.

Sok esetben, főleg kisebb üzemméret esetén egy gép kiesése 100% kiesést jelent – Fotó: Pxfuel

Szükséges lehet a beruházás, ha a gépek műszaki állapota már nem megfelelő, a javítási költségek nagyon megemelkednek. Ilyen esetben megoldás lehet az új gép vásárlása. Az alacsony üzembiztonság is a beruházás szükségességét vonhatja maga után. Sok esetben, főleg kisebb üzemméret esetén egy gép kiesése 100% kiesést jelent. Ez pedig veszélyezteti az ideális időszakban történő munkavégzést. Természetesen, ha egy gazdaság növekszik, előbb utóbb a gépparkot is fejleszteni kell. Ilyenkor is szükségessé válik a beruházás. Hasonló a helyzet, ha csökken a gazdaság mérete. Ez pedig a gépek kihasználtságát csökkenti, ebben az esetben is meggondolandó az új helyzetnek megfelelő géppark összeállítása.

Sok esetben, ha a vállalkozás teljesítménye megengedi, akkor is érdemes az új gép vásárlását megfontolni, ha éppen nem elkerülhetetlen, vagy szükséges.

Ha a gazdálkodó nem szeretne lemaradni a technikai fejlesztésben, a beruházásokkal követheti a változásokat. Könnyű belátni, hogy a talajvédelmi és környezetvédelmi szempontok is vezérelhetik a mezőgazdasági géppark megújítását. A folyamatosan emelkedő gázolaj árak miatt egyre inkább előtérbe helyezhető az energiahatékonyság, Ez is fontos mozgatórugója lehet a beruházásoknak.

Végül előfordulhat az az eset is, amikor valójában semmilyen gazdasági, vagy műszaki paraméter nem indokolja a gépvásárlást, de az mégis megvalósul. Ha a gazdaság elegendően nagy profitot képes termelni, akár csupán „hobbiból" is vásárolhat gépeket. Valójában ebben az esetben fordul elő leggyakrabban, hogy a beruházást semmilyen számítás, vagy tervezés nem előzi meg.

Mit tegyél a megfelelő előkészítés érdekében?

Amint már említettem a vásárlás valójában mindig érzelmi kérdés. Ez nem rossz dolog, hiszen ha a pénzügyi események, feltételek, és a műszaki paraméterek teljes és tökéletes ismeretében akar valaki dönteni, akkor a végtelenbe közelítő információ és adathalmazt kellene átvizsgálnia és elemeznie. Az érzelmi faktorral jelentősen csökkenthető a döntéshozatal időigénye úgy, hogy a terveknek, céloknak a kiválasztott gép mégis megfeleljen. Meg kell találnod az információkra alapozott racionalitás és az érzelmi faktor közötti helyes arányt. Ehhez azonban a technikai paraméterek és a pénzügyi összefüggések kimerítő ismerete is szükséges. Így eljárva hosszú éveken keresztül elégedetten használhatod az eszközöket.

Használd a traktor összehasonlító táblázatot a műszaki paraméterek, és az üzemeltetés külső feltételeinek objektív összehasonlításához! Ebben megtalálod a legfontosabb jellemzőket, és egy rövid leírást arról, hogy adott specifikáció miért fontos. A traktor összehasonlító ide kattintva elérhető!

Ha előre tudod, hogy mire lesz szükséged akkor a gép megrendelésekor összeállíthatod a megfelelő felszereltséget

Ha előre tudod, hogy mire lesz szükséged akkor a gép megrendelésekor összeállíthatod a megfelelő felszereltséget – Fotó: Gáspár Elizabet

Ha megtervezed a gépi beruházásokat legalább néhány évre, vagy akár egy évtizedre előre, akkor abból sok előnyt kovácsolhatsz. Nem fog váratlanul érni egy hirtelen meghirdetett gépberuházási pályázat. Előrendelésben megadhatod a pontos igényeidet, a specifikációt. Tehát Neked fogják gyártani a gépet, nem csak a „polcon lévők" közül válogathatsz. Ha a gyártás akadozik, a szállítási határidők megnőnek, (mint a mostani időszakban), akkor is időben hozzájutsz az új géphez.

Ha előre tudod, hogy mire lesz szükséged akkor a gép megrendelésekor összeállíthatod a megfelelő felszereltséget, ezzel csökkentve a beruházás kockázatait. Mindenképpen az agronómiai feltételeknek kell megfelelnie a gépcsoportnak.

Elemezd a beruházás anyagi vonzatait is!

Mérlegeld a beruházás megtérülését! A hosszú távú üzemeltetési költségek számítása alapján kimutathatod a beruházás pénzügyi vonzatait, hatását a gazdaság nyereségére. A várható kiadások elemzésével kimutathatod, hogy az adott gép megvásárlása milyen profitot vagy veszteséget "termelhet" a gazdaságodnak. Ehhez készítettem, és hamarosan elérhető lesz, a becslést megkönnyítő táblázat, a traktorcsere szimulátor, amely más gépek esetén is használható.

Kihez fordulhatsz?

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, akkor írj nekem a kapcsolat@agrar-muszaki.hu e-mail címre! Végül pedig járd körül a pályázati, és egyéb lehetőségeket! Ha a gép cseréje jelentős energia megtakarítást eredményezhet, kérd energetikai szakember tanácsát! Kihasználhatod az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) és a Társasági adó törvényben elérhető kedvezményeket is.

Okos döntést, hatékony üzemeltetést kívánok: Fecsó Gábor