A TULIP (PEETERS) cég szabadalmaztatott művelőelem-kombinációjának gyakorlati megvalósulása a MultiDisc Vario termékcsalád.

Ennek a munkának az eredménye az a forma, ami alkalmassá teszi a gépet mind a szármaradvány aprítására, bekeverésére, illetve a mélyebb rétegek forgatás nélküli művelésére akár egyszerre akár külön-külön műveletben.
A MULTIDISC VARIO megszületése a rövidtárcsák és lazítók kombinációjának filozófiája alapján kezdődött meg. A gép művelőelemeinek kombinációját ezen két gép munkaeszközeinek kombinációja alkotja kiegészülve a megművelt terület elmunkálására, illetve a megfelelő mélységtartás biztosításához szükséges kiegészítőkkel. Ezek alapján a gép felépítésében 5 műveleti szakaszt tudunk megkülönböztetni: 

• csipkés tárcsák első sora – szármaradvány aprítása és a felső talajrétegbe történő bekeverése
• szárnyaskéses kapák 2 sorban eltoltan – mélyebb talajréteg forgatás nélküli művelése
• csipkés tárcsák második sora – felső réteg újbóli átkeverése a szármaradvánnyal és a keletkezett rögök aprítása
• pálcasor – a szármaradvány és a talaj még jobb összekeverését és a rögtörést kiegészítendő biztosítja a művelt talaj henger előtti visszavezetését
• henger – biztosítja a munkagép mélységvezetését a visszatömörítés és rögtörés kiegészítéseként

TULIP MultiDisc Vario

A fentiek a munkagép alapját adják, azonban ahhoz, hogy mindenki az igényeinek és a céljainak megfelelő gépet tudjon használni, így az egyes művelőelemek ennek megfelelően választhatók:


Csipkés tárcsák: az íves nagy csipkézettségű tárcsalapok soronként eltérő dőlésszöggel rendelkeznek (mind a haladási irányra, mind a függőlegeshez képest), ami biztosítja a szármaradvány jó és egyenletes bekeverését, valamint a gép nyugodt haladását. A tárcsák felfogatása egyedileg 25 cm-es osztással történik és teljesen zárt csapágyház a háromszög keresztmetszetű gumibakos felfogatással kiegészítve megfelelő védelmet és hosszú élettartamot biztosít. A tárcsák 560 (XL) vagy 610 (XXL) mm-es átmérővel kérhetők (ez utóbbi esetben a gép csak féligfüggesztett kivitelű) és munkamélységük a henger felfogató karjainál található furatsorok segítségével állítható 6-15 cm között.

Szárnyaskéses kapák: a hidraulikusan működtetett (kiemelés és leengedés) kapák eltoltan két sorban helyezkednek el, így még nagy szármaradvány esetén is kicsi az esélye az eltömődésnek. A kapák megfelelő védelméről a hidroakkumulátorral kiegészített Non-Stop hidraulikus kapavédelem gondoskodik. A kapák kopóelemei (orrbetét, szárnyak és szárvédő betét) külön-külön cserélhetők, amelyek lényegesen kedvezőbb karbantartási költségeket biztosítanak. A kapák mélységállítása szintén furatsorral történik és a tárcsák munkamélységéhez képest további 2-24 cm-rel növelhető a megművelt talajréteg vastagsága. A kapák száma és távolsága az igényeknek megfelelően állítható, így például lehetséges csak a traktornyom lazítása is. Amennyiben a gépet kapák nélkül csak a sekély művelésre kívánjuk használni, úgy a kapák teljesen kiemelhetők.

Pálcasor, szélezőtárcsa: a második tárcsasor mögött elhelyezett állítható magasságú és dőlésszögű pálcasor egyenletes visszavezetést biztosít az anyagáramnak a talaj felszínre, így a hengersor bedugulásának veszélye is kiküszöbölődik. Az egyedi állítású szélező tárcsák biztosítják a bakhátképződés-mentes csatlakozásokat.

Hengerválaszték: a mélységhatároló, tömörítő és rögtörő hengert a talajainknak és igényünknek megfelelően válogathatjuk össze a következő választékból: 520 mm-es pálcáshenger a laza talajokra, 600 mm-es ékgyűrűs henger sárkaparóval általános használatra nedves körülményeknél kötött talajokra is, duplasoros 600 mm-es ékgyűrűs henger változó talajtípusokra (lazától a kötöttig), 800 mm átmérőjű packer henger. A furatsoros állítás helyett kérhető hidraulikus mélységállítás is.

A MultiDisc Vario gépcsaládot a műveleti elemek széles választéka mellett is kínálja a TULIP cég függesztett fix gerendelyes változatban, melyek munkaszélessége 2,5-3-3,5-4 méter lehet vagy féligfüggesztett felcsukható változatban, melyek munkaszélessége 4-5-6-7 méter lehet. A bő választék így garantálja, hogy minden mezőgazdasági gazdálkodó megtalálja a neki megfelelő méretű berendezést a 120-600 LE közötti teljesítményű erőgépekhez.

ÚJDONSÁG! A MultiDisc Vario-S típusoknál lehetőség van a függesztett gépek féligfüggesztetté történő átalakítására, így nagy szállítási távolságok esetén tehermentesül a traktor hárompont hidraulikája. Ezen túlmenően a kapák védelme a korábbi központi védelem helyett kapánként külön-külön hidraulika munkahengerrel valósul meg.

További információkért látogasson el a Sz-Agro 2007 Kft. weboldalára!