Mindkét gyártó jelentős tapasztalatokkal és az új idők kihívásainak megfelelően alakítja termékeit, hogy az megfeleljen a kis-, közepes- és nagyüzemek számára, függetlenül az alkalmazott termesztés-technológiától. A hosszú élettartam, robusztus felépítés ma már kisebb szerepet kap egy berendezés vásárlásának eldöntésekor, hiszen – az élet más területeihez hasonlóan – az elektronika, a könnyebb kezelhetőség, a flexibilitás különösen lényeges kiválasztási szempont. Ezen szempontoknak mind a két cég termékei és fejlesztési filozófiája megfelel.

CARRE

CARRE PRECICAM – az első „önállóan” is használható kamerával és mechanikus tapogató pálcával felszerelt berendezés volt a piacon, amely nem tette szükségessé komplett munkaeszköz beszerzését, hanem egyszerűen csak felokosította a már meglevő sorközművelő kultivátort. A kamerás rendszer egy nagy német gyártótól vásárolva a CARRE által fejlesztett szoftveres rendszerrel került felépítésre a nagyon egyszerű, de erőteljes vázra. A váz különösen keskeny kialakítása, univerzális felépítése és robusztus szerkezete egy könnyen az erőgép és a sorközművelő kultivátor közé beépíthető egységet eredményez.

kamerarendszeres sorközművelő kultivátor

Kamerarendszer segíti a pontos soralj ápolást –  Fotó: SZ-Agro 2007. Kft.

A PRECICAM kamerarendszerének rögzítése lehetővé teszi, hogy különböző sorszámú és sortávolságú kultivátorokkal is üzemeltethető legyen. A nagy pontosság és korai használat lehetővé teszi 1, 2 de akár 5 sor egyidejű figyelését is, így mindegy, hogy 75, 50, 45, 25 vagy akár 12,5 cm-es sortávolságú növények művelésére kívánjuk használni a gépet. Éppen ezért nagyon korán – kis növényállomány és egyenetlen kelés mellett – is használható már a berendezés, így csökkentve a növényvédőszer-felhasználást. A kamerarendszer fejlesztése már lehetővé tette a 3D növényfelismerést, így a nagyobb gyomfedettség melletti használatot is. Az új terminál pedig folyamatosan közvetíti a kamera által látott képet.

A mechanikus kialakítás is változásokon megy keresztül

A dombos, egyenetlen felszínen való használathoz egy kényszerkormányzott kialakítás is lehetővé vált az elmúlt időszakban, így könnyítve az erőgép sortartását.

Az elektronikai fejlesztések már használhatóvá teszik a PRECICAM egységet ikersorosan vetett növényállományoknál is, amely egyre elterjedtebb a gazdálkodók körében. Természetesen ehhez nem csak a PRECICAM szoftverállományát, hanem a rákapcsolt ECONET sorközművelő kaparendszerét is fejleszteni kellett, megoldva az ikersorok közötti terület művelését.

A gazdálkodók részéről egyre nagyobb fontosságú a megfelelő növényvédelem, de a környezetünk kiemelt védelmével összhangban. A CARRE által kínált IZIFLO sávpermetező/folyékony tápanyag kijuttató rendszer PRECICAM-mal történő összekapcsolása ennek egy igen jó példája.

A sávpermetező csak a növény sor alatti – kapák által nem művelt terület – gyommentesítését teszi lehetővé és a sorkövetés által a vegyszer mindig a megfelelő helyre kerül.

Ami nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem egyben pénztárcabarát megoldás is. A sebesség arányos kijuttatás, illetve a GPS segítségével végzett szakaszolás lehetővé teszi a nagyfokú precizitást is.

Az ECONET sorközművelő kultivátor művelőelemeinek hidraulikus kiemelése szintén egyre többször kerül a gazdálkodók kívánságlistájára, hiszen a vetőgépek kocsijainak kikapcsolásával lehetővé válik az optimális tőtávolság kialakítása.

A sorközművelőkre vár a feladat, hogy a fejlődő növényeket azonban „ne kapáljuk ki” a sorok találkozásánál. Ehhez nyújt nagy segítséget a kézzel vagy GPS rendszerrel végezhető kiemelés.

THYREGOD

A nagy múltú – több mint 100 éve készítenek sorközművelőket – cég is megérkezett termékeikkel a magyarországi piacra. Az általuk gyártott sorközművelők már egybe épített sorközművelő rendszerben gondolkodva felelnek meg a mai kor precíziós elvárásainak.

Sávpermetező

Környezet- és pénztárcabarát: a sávpermetező csak a növény sor alatti gyommentesítését teszi lehetővé és a sorkövetés által a vegyszer mindig a megfelelő helyre kerül – Fotó: SZ-Agro 2007. Kft.

THYREGOD TRV – a sorközművelő berendezések érdekessége azonban, hogy

a gépek utólag is felszerelhetőek az optikai vagy mechanikai kormányzással/sorkövetéssel a gerendely szerkezet teljes cseréje nélkül.

A TRV FARMER sorozat középső gerendelye tartalmazza kompletten a hidraulikus oldalmozgató rendszert, így annak a gazdának, aki már rendelkezik egy ilyen géppel, csak a középső vázdarabot kell kicserélnie, és máris „okosította” sorközművelő berendezését.

A géphez kétféle optikai egység kérhető – az egyik egy angol gyártó, míg a másik egy német gyártó kamerarendszere. Mind a két rendszer 3D illetve 2D módban is használható, lehetővé téve a növényállomány fejlettségének és a fényviszonyoknak legjobban megfelelő rendszer alkalmazását. A kamera áthelyezésével páros vagy páratlan számú sorok követése lehetséges. A kamera és vezérlőelektronika kábeles összeköttetésben van a fülkében elhelyezett monitorral, így nagyfeszültségű vezetékek közelében végzett munka során sem kell félni az esetleges kommunikáció megszűnésétől. Munka közben folyamatos élőképet kapunk a követett sorokról.

A sorközművelők eleve felszerelésre kerülnek az oldalirányú stabilitást biztosító rugózott tárcsák a hidraulikus működtetésű támkerekek mellé, így a gép dombos táblákon végzett munka során is hűen követi az erőgépet és a sorokat.

A TRV és TRV SWINGKING sorozatok érdekessége, hogy felszerelhetőek egy második (vagy akár 3. és 4.) kamerával is, így segítve az optimális sorkövetést egyenetlen kelés esetén. A TRW SWINGKING érdekessége, hogy a nagy munkaszélességű sorközművelők – 12 vagy akár 16 soros változatok – egyszerre és 2 részletben, egymástól függetlenül is képesek a sorkövetésre. Ennek a mérnöki megoldásnak az eredménye, hogy a 6 soros vetőgéppel vetett növényekből egyszerre akár 2 x 6 sor művelése is megoldható. A vontatott verziójú kialakítás kisebb terhet ró az erőgép három pontjára, illetve a kormányzott kerekek az erőgép nyomában tartják a munkaeszköz alvázát is.

Minden THYREGOD sorközművelő felszerelhető sávpermetező és folyékony tápanyagkijuttató rendszerrel egy fronttartállyal történő kombinációban, így akár 1600 vagy 1900 liternyi folyadék szállítása is megoldott és nem szükséges a gyakori utántöltés.

A SECTIONLIFT hidraulikus művelőelem kiemelés és a GPS SectionControl vezérlés lehetővé teszi a kocsik vetési térkép vagy átfedés alapú kiemelését is teljesan automatikusan akár saját termináljávak, akár isobus rendszer használatával.

Egyszerűen válassza a megbízható és precíz megoldást! Precíziós sorközművelők az SZ-Agro 2007. Kft. kínálatában.