Tovább folytatja a MAXFLEX és VARIO vágóasztalok fejlesztését a CLAAS, többek között új technológiák és kényelmi funkciók bevezetésével. Az új innovációként megjelenő CEMOS AUTO HEADER megoldást ezüstéremmel jutalmazta idén az Agritechnika Innovációs Bizottsága.

vágóasztal

A megoldás hozzájárul a gép egyenletesebb működéséhez, miközben javítja a cséplési minőséget – fotó: dam.claas.com

Automatikus vágóasztal beállítás a CEMOS AUTO HEADER segítségével

A VARIO vágóasztalokkal végzett betakarítás során a kaszaszerkezet, illetve a motolla vertikális és horizontális pozícióját eddig manuálisan kellett állítani a gépkezelőnek, az optimális betakarítás és egyenletes terményáram érdekében.

A CLAAS épp ezért kifejlesztette a CEMOS AUTO HEADER kezelőtámogató rendszert, ami automatikusan módosítja a vágóasztal beállításait az aktuális betakarítási körülményekhez igazodva.

A motolla behúzási mélységét a fülke tetején elhelyezett FIELD SCANNER lézeres szenzor által mért adatok határozzák meg. A ferdefelhordóban elhelyezett rétegmagasság-érzékelő által rögzített ingadozásadatok határozzák meg a motolla és a kaszaszerkezet helyzetét.

Az optimalizált adapterbeállításoknak köszönhetően egyenletesen áramlik a betakarított anyag a cséplőegység felé, ami csökkenti számos részegység terhelését, a vágóasztaltól kezdve a ferdefelhordón át egészen az elsődleges és másodlagos leválasztásig. Emellett a megoldás hozzájárul a gép egyenletesebb működéséhez, miközben javítja a cséplési minőséget, ráadásul segítségével a betakarítógép folyamatosan a teljesítményhatáron üzemelhet.

A gépkezelő teljes mértékben a CEBIS rendszerben leolvasható paraméterek és minőségmutatók követésére koncentrálhat, miközben a gép előtti állományt is figyelni tudja, illetve több figyelmet szentelhet a menet közbeni ürítési folyamatra.

A FIELD SCANNER egy további tisztítási funkcióval is rendelkezik, ami kifejezetten extrém betakarítási körülmények során garantálja az állomány pontos lekövetését az automatikus kormányzás és a CEMOS AUTO HEADER funkció számára is.

Új repcekasza és motolla behúzóerő-szabályzás a VARIO vágóasztaloknál

A nagyobb munkaszélességű VARIO vágóasztalokon bemutatkozó új repcekasza és a továbbfejlesztett motolla-meghajtás mostantól elérhetővé válik a kisebb méretű asztalokhoz is.

Az új repcekasza erős mechanikus hajtással és beépített túlterhelés elleni biztonsági kapcsolóval van felszerelve, miközben a vágási erő is közel 50%-kal növekedett.

Ennek köszönhetően még a táblán található legnehezebb területrészeken, például a széleken és az íves szakaszokon vagy gazosabb állományban is gondtalan lehet a betakarítás. Az ötletes plug-in rendszer gyorscsatlakozóival a rögzítés szerszámok nélküli pár másodperc alatt elvégezhető, mindkét oldalon. A felhelyezést a kaszák 33%-kal alacsonyabb tömege is segíti. Az új rögzítési megoldásnak köszönhetően a rendválasztók felhelyezése is jelentősen egyszerűbbé válik.

A motolla új meghajtása hajtóművel dolgozik a korábbi lánchajtás helyett. Ennek köszönhetően a behúzás erején alapuló automatikus magasság-állítás elérhetővé válik a kisebb VARIO asztalok esetében is.

Az automatikus motollavezérlést használva a fordulatszám automatikusan a menetsebességhez igazodik, valamint egy szenzor folyamatosan méri a hajtásban a hidraulikanyomást.

Ha a nagyobb betakarított tömeg miatt a nyomásérték olyan magasra szökik, hogy a meghajtás nem tudja fenntartani a szükséges motollafordulatot, akkor az automatika addig emeli a motolla helyzetét, míg az újra eléri a kellő fordulatszámot. A nyomás csökkenése esetén a rendszer újra leengedi a motollát. A rendszer érzékenysége a nyomatékhatár és a reakció intenzitása szempontjából is külön beállítható a CEBIS felületen.

vágóasztal

Az optimalizált adapterbeállításoknak köszönhetően egyenletesen áramlik a betakarított anyag a cséplőegység felé – fotó: dam.claas.com

Megújult MAXFLEX adapterek: AUTO FLEX üzemmód és kaszaszerkezet-rögzítés a fordulókban

A flexibilis kaszasínnel szerelt CONVIO FLEX adapterekről már ismert a vágóasztal magasságát vezérlő AUTO FLEX üzemmód, mely mostantól a MAXFLEX vágóasztalokhoz is elérhető. A funkció automatikusan állítja a kaszasín magasságát a lehető legalacsonyabb pozícióba, hogy a betakarítás a lehető legközelebb történjen a talajhoz.

Ez javítja a talajközeli növények betakarítását, például szója vagy borsó esetében, miközben csökkenti a gépkezelő terhelését. A flexibilis kaszasín tökéletesen igazodik még a durvább talajkontúrhoz is, a 180 mm mértékű mozgástérnek köszönhetően. A 2023-as modellévtől kezdődően az AUTO CONTOUR érzékelővel szerelt MAXFLEX vágóasztalokon a flexibilis kaszasín automatikusan rögzítésre kerül a fordulók során, annak érdekében, hogy az utolsó szál termény is tisztán áthaladhasson a vágóasztalon.

A MAXFLEX vágóasztalok szintén új, hajtóművel dolgozó motolla-meghajtást kapnak. Így a 2023-as modellévtől kezdődően az behúzóerő automatikus állítása valamennyi MAXFLEX asztalon elérhetővé válik.

Adapterfelismerés minden CLAAS vágóasztal-sorozathoz

A néhány évvel ezelőtt bizonyos vágóasztalokhoz, rendfelszedőkhöz és silózó kukorica-adapterekhez a CLAAS bevezette az adapterfelismerő funkciót. Ezt a fejlett megoldást a következő szezontól kezdve valamennyi vágóasztalhoz elérhetővé teszi a gyártó.

Ennek segítségével az adott eszközhöz tartozó olyan alapadatok és beállítások, mint például a munkaszélesség és az adaptertípus automatikusan bekerülnek a kombájn rendszerébe a felvétel során.

Így a gépkezelőnek csak a betakarítási körülményeknek megfelelő finomításokat kell elvégeznie. A FIELD SCANNER szintén automatikusan átveszi a megfelelő adatokat az automatikus kormányzáshoz és a CEMOS AUTO HEADER rendszerhez. (Utóbbit csak a VARIO vágóasztalok esetében.)

Újdonságok összefoglalása:

  • CEMOS AUTO HEADER opcióként elérhető a VARIO vágóasztalokhoz
  • Új repcekasza a VARIO 500 / 560 / 620 / 680 / 770 / 930 adapterekhez
  • AUTO FLEX üzemmód és kaszaszerkezet rögzítés a fordulókban a MAXFLEX asztalokhoz
  • Adapterfelismerés minden CLAAS vágóasztalhoz

A CLAAS újdonságai: