A Cub Cadet Z9 183id

A fűnyíró traktor a PRO sorozat új csúcsmodelljének fejlesztésénél arra törekedtek, hogy a traktornak ne csak a teljesítménye és a minősége legyen átlagon felüli és megbízható, hanem használói számára kényelmi funkciókat is kínáljon. Ami a teljesítményt illeti, azt leginkább a Kawasaki FX 1000 V EFI motorok jellemzik, amelyek egyszerre erősek és gazdaságosak. 19,5 km/h előremeneti és 10 km/h hátrameneti sebességgel 18 000 m²/óra terület lenyírására képesek, alacsony fogyasztás mellett.

Az akár 25°-os lejtők precíz lenyírását a kiváló tapadású XXL dupla gumiabroncsok mellett az egyszerű manőverezhetőségért felelős Synchro SteerⓇ kormányzási rendszer is biztosítja. A lejtős terepen különösen fontos a fűnyíró traktor zero turn (egyhelyben forduló) képessége. A kaszaszerkezet magassága elektromosan, egyetlen gombnyomással állítható, 183 cm vágási szélességet és 17 különböző vágási magasságot tesz lehetővé.

És ami a kényelmi funkciókat illeti: a légrugós Air Ride ülés speciális rezgéselnyelő rendszerrel rendelkezik, az ülés egyedileg beállítható a magasságot és a testsúlyt is figyelembe véve – így hosszú időn át és nagy sebesség mellett is kényelmes a munkavégzés. A robusztus kialakítású sorozat tartós és elnyűhetetlen, a gyártó 3 év vagy 1000 munkaóra garanciával kínálja a termékeket.

Cub Cadet ENDURO sorozat

A sorozat két új csúcsmodellel jelentkezik, amely számos, a Cub Cadet Z9 183id sorozatának modelljeihez hasonló tulajdonsággal is bír. Az új XZ7 modellek Kawasaki vagy Kohler motorokkal rendelkeznek, amelyek 11 000 m2/óra teljesítményre képesek alacsony üzemanyagfogyasztás mellett. A szintén nulla fordulási sugarú modellek kormánytechnikája könnyű manőverezhetőséget biztosít.

Az állítható vágási szélesség (122-152 cm) és a 16 féle vágási magasság (24-114 mm) optimális vágásképet garantál még egyenetlen terepen is. A fűnyíró traktor AeroForce MaxTM rendszere a kaszálékot levegőáramoltatással juttatja a gyűjtőkosárba. Mulcsozó használata esetén a kiszórt kaszáléktól szebb lesz a gyepfelület, hiszen a gyepet folyamatosan tápanyaggal látja el.

A kényelem ezeknél a modelleknél is garantált: a magas támlájú, hátkímélő, ergonomikus ülések egyedileg állíthatók, a puha markolatú botkormányok, a széles lábtámasz, a párnázott kartámaszok mind a komfortérzetet javítják a hosszú órákon át tartó munka során. A szürkületbe nyúló munka biztonságát az ultra fényes LED lámpák segíti. A Cub Cadet új XZ7 modelljeinek tartósságát és elnyűhetetlenségét a 3 éves vagy 500 munkaórát lefedő garancia jelzi.

Kinek ajánlják?

A 90-es évek elején alakult PEL Kft. közel 10 éve forgalmazza a Cub Cadet professzionális fűnyíró traktorait. Fekete Zoltán, a vállalat veszprémi telephelyének sales managere elmondta, hogy ezeket az eszközöket jellemzően olyan vállalatok és intézmények vásárolják, amelyeknek nagy gyepfelületet kell karbantartaniuk. Úgy látja, hogy a kistelepülés-fejlesztési támogatások lendíthetnek az egyébként is folyamatosan bővülő piacon.

„Megfigyelhető egy kedvező tendencia: míg 4-5 éve nagyáruházakban keresték ezeket a termékeket a vásárlók, addig mára inkább a szakkereskedőket választják. Fontos számukra a 3 éves garancia és az azt követően is érvényes gyártói garancia, ami fontos a professzionális alkatrészutánpótlás szempontjából.”

Fekete Zoltán hozzátette, hogy aki beruház egy ilyen eszközbe, az komoly költségmegtakarítást érhet el üzemanyagfelhasználás és munkaidőráfordítás terén. A kéthengeres, közvetlen benzinbefecskendezéses motor csak egyharmadannyi üzemanyagot fogyaszt a régebbi típusú fűnyírókhoz képest.

„A munkaerőráfordítás csökkenésére jó példa egyik vásárlónk, aki egy repülőtér gyepének karbantartására vett fűnyíró traktort és arról számolt be utólag, hogy a fűnyíró traktorral ő maga végez a fűnyírással egyetlen nap alatt, míg korábban három kollégája, 3 fűnyíróval nyírta a gyepet 3 napon keresztül”. A hatékonyságnál a sebesség is fontos tényező: míg a régebbi típusú fűnyírók 5-6 km/óra sebességgel dolgoznak, addig a Cub Cadet modellek sebessége akár 19,5 km/óra is lehet.