A folyamatos célirányos fejlesztéseket a síkvidéki és alpesi (hegyvidéki) régiókban történő betakarítási igényekhez igazítják.

Főbb szempontok

Dombvidéken vagy hegyi kaszálókon még inkább kiemelt szempontok az önsúly és a stabilitás, hiszen nem mindegy, mennyi üzemanyaggal és teljesítményigénnyel lehet fölfelé vontatni, míg lejtmenetnél minél kisebb mértékű kell hogy legyen a traktorra való rátolás mértéke. A sorvégi fordulóknál az oldalirányú stabilitás és súlypont játszik döntő szerepet, aminek mi az Alföldön vagy egy szemmel alig látható enyhe lankán nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget.

Pöttinger

A folyamatos célirányos fejlesztéseket a síkvidéki és alpesi régiókban történő betakarítási igényekhez igazítják – fotó: www.poettinger.at

A három új modell központi eleme az 1,80 méter széles felszedőszerkezet, amelyet a nagyobb „testvértől", a BOSS 3000-től örököltek. A modern kialakítás mellett új fedélzeti elektronikát is kaptak. A BOSS 2000 ALPIN három méretben kapható: 13,50; 16,10 és 18,70 köbméteres DIN rakodási térfogattal. Ennek függvényében a típusjelzések a következők: BOSS 2140 ALPIN, BOSS 2160 ALPIN, BOSS 2190 ALPIN.


Mindhárom modell a hegyi kritériumoknak megfelelően kialakított felépítményes, alacsony profilú felszedőkocsi. A hegesztett vázszerkezetnek köszönhetően könnyű konstrukciók is egyben.

A 2,09 m-es nyomtáv szélesebb a felépítménynél a maximális stabilitás érdekében. Az AS profil mellett akár 520 mm széles gumiabroncsok is felszerelhetők, míg a sárvédők opcionálisan rendelhetők. Formájuknál fogva a szálas termény nem tud rajtuk lerakódni. Ezek ferdén állnak, hogy a szennyeződések ne tudjanak felhalmozódni.

A felszedőszerkezet hasznos szélessége 1800 mm (DIN), és a mozgási szabadsága is jelentősen javult. Nehezebb, egyenetlen terepen egy utánfutó hordkerekes vázszerkezet segíti az összegyűjtött termény tisztaságát. A talajkövetés is optimalizálható az AUTOTAST aktív párhuzamos vonórúddal. Az öt, bütyköspályán vezetett késtartót karbantartásmentes ékszíj hajtja. Az alapfelszereltség részét képezi a szárzúzó henger és a rugalmas átadólemezek, amelyek bármilyen típusú terménynél tökéletes takarmányáramlást biztosítanak.

A SUPERMATIC szállítóegység legfontosabb jellemzői a maximális takarmánykímélés és az alacsony teljesítményigény. A BOSS 2000 ALPIN alapfelszereltségként 6 késes aprítórendszerrel rendelkezik, és maximum 16 kés szerelhető fel. Minden kés egyéni védelemmel van ellátva, és a sorvégen a felszedőegység automatikusan kikapcsol. Ez azt jelenti, hogy a felszedőkocsival a rendeken gond nélkül át lehet hajtani, miközben a traktor teljes teljesítménye rendelkezésre áll a megforduláshoz.

A BOSS ALPIN rakodókocsik már 40 lóerővel és 540 fordulat/perc mellékhajtással is üzemeltethetők. A működtetéshez mindössze egy kettős vagy egy egyszeres működtetésű nyitott kezelőpanelre van szükség, ami azt jelenti, hogy régebbi és/vagy kisebb traktorokkal is használható. A vonórúd a traktorhoz kengyelcsatlakozókkal vagy egy alacsony K80-as vonógömbbel is hozzákapcsolható. A vonórúd meghosszabbítása lehetővé teszi a széles gumiabroncsokkal vagy ikerkerékkel felszerelt traktorokkal történő üzemeltetést.

A BOSS 2000 ALPIN alapfelszereltségéhez tartozik egy BASIC CONTROL terminál, amellyel előre kiválaszthatók a felszedő és a hátsó ajtó funkciói, melyek a traktor orsószelepéről végezhetők el. Egy LED jelzi, hogy a hátsó ajtó nyitva vagy zárva van-e. Az olyan opcionális megoldások, mint például a hidraulikus működtetésű, párhuzamos, emelhető vonórúd és a raktérfogat-növelő szerkezet működtetése, a központi vezérlőegységről működtethetők.

A magasabb felszereltségű vezérlőterminálok ISOBUS-funkciókkal is bővítik a BOSS 2000 ALPIN-t. A legmagasabb műszaki felszereltségű változatnál maximális hidraulikus kapacitással vagy terhelésérzékelős hidraulikakörrel is működtethető. Ebben az esetben minden funkció közvetlenül a vezérlőterminálról végezhető.

Forrás: www.agrimachinerynews.com