A 2023-as szezonra új hajtáslánccal és továbbfejlesztett lendkerékkel, valamint gyári opcióként elérhető új, rendfelszedő elé szerelt Müthing gyártmányú szecskázóval érkezik a 2021-ben bevezetett QUADRANT EVOLUTION. További újdonság a rendfelszedő hidraulikus hajtása, illetve a POWER FEEDING SYSTEM.

A 20 éves CLAAS QUADRANT FINE CUT

Az 1988-as bevezetése óta a CLAAS QUADRANT bálázó az egyik legnépszerűbb típusnak mondhatja magát egész Európában. Kiemelkedő stabilitása és megbízhatósága mellett a fogyasztók különösen nagyra értékelik az alacsony üzemeltetési költséget.

A CLAAS QUADRANT gépeket a világ számos országában alkalmazzák megannyi területen, az olyan hagyományos termények bálázásától kezdve, mint az árpa vagy búza szalmája, valamint a szenázson és fűszilázson át egészen a kukoricáig és cukornádig.

Pontosan 20 évvel ezelőtt, 2002-ben a CLAAS bemutatta a QUADRANT szériában sikeres és úttörő újítását, a FINE CUT technológiát. A kezdeti 49, majd 51 késes megoldás a már megszokott ROTO CUT 25 késével szemben megvalósíthatóvá tette a páratlan 2 cm méretű vágáshosszt.

Ennek eredménye a könnyebb bálabontás, a magasabb bálasűrűség, valamint a közvetlen alomként való felhasználhatóság baromfi és szarvasmarha tenyésztése során. Azaz röviden: kereskedelmi felhasználású rövidszalma készíthető.  A rövidebb vágásméretnek köszönhetően a FINE CUT szalma jelentősen nedvszívóbb hagyományosan vágott társával szemben.

LAAS QUADRANT gépek

A CLAAS QUADRANT gépeket a világ számos országában alkalmazzák – fotó: dam.claas.com

A hidraulikus hajtású rendfelszedő és PFS

A 2021-ben bemutatott QUADRANT EVOLUTION szériát 3 alapmodell alkotja: 4200, 5200 és 5300. A 2023-as modellévben a QUADRANT 5200 és 5300 gépekben megtalálható lesz hidraulikus hajtású rendfelszedő és POWER FEEDING SYSTEM (PFS). Míg az öt rugósoros, kétoldalt vezérelt pályás rendfelszedő sebessége állandó 135 fordulat percenként, addig a PFS működési feltételektől függően beállítható percenkénti 200-250 fordulatos sebességig. A hajtáson átvihető 1000 Nm értékre növelt forgatónyomaték a rendfelszedő és a PFS csökkentett sebességű visszaforgatása során is elérhető.

További újítás a hidraulika segítségével teljesen automatikusan becsukható rendfelszedő támkerék. A támkerekek önmaguktól kinyílnak és összecsukott állapotba állnak, attól függően, hogy a rendfelszedő leereszkedik vagy éppen felemelkedik.

Ezáltal a vezetőnek nem szükséges a közúti vonulás előtt manuálisan összecsukni és biztosítani a támkerekeket.

Magasabb lendkerék tömeg, kevesebb túlterhelés

A túlterhelés csillapítása érdekében - különösen a szabálytalan alakú rendek bálázásakor - , a bálázó és a traktor hajtásláncának védelméért a lendkerék tömege megemelkedett 21, illetve 28 százalékkal a QUADRANT 5200 és 5300 modelleknél.

Az új kialakításnak köszönhetően a lendkerék tehetetlensége 46 százalékkal növekedett a QUADRANT 5200, és 44 százalékkal a QUADRANT 5300 gépeken. Nyomatékhatárolós kuplunggal is kérhető az általános nyírócsavaros megoldás helyett, amely automatikusan képes a megfelelő védelmet biztosítani az extrém szituációkból adódó túlterhelés esetén.

A QUADRANT 5200 és 5300 modellek elérhetők lesznek gyárilag felszerelt mellső függesztésű Müthing előtét szecskázóval – fotó: dam.claas.som

Gyári frontra szerelt szecskázó

Kérés szerint a 2023-as modellévtől a QUADRANT 5200 és 5300 modellek elérhetők lesznek gyárilag felszerelt mellső függesztésű Müthing előtét szecskázóval.

Ez a technológia számos előnyt kínál, különösen bérvállalkozók számára:

  • Nincsenek feleslegesen hosszú szálak a bálákban, ugyanis a gép aprít, s nem vág.
  • Beállítható a kívánt szárminőség az ellenkések segítségével.
  • Az előtét szecskázó megnöveli a szögletes bálázók felhasználási területét.

A rotor, amit mindkét oldalon két soros, hengergörgős csapágyak támogatnak, 88 önbeálló késsel dolgozik, s a gép baloldalán található szíj hajtja. Fokozatmentesen állítható a vágáshossz a két ellenpenge 45-45 késének segítségével.

A rotor és az ellenoldal pengéin mindkét oldal használható, így jelentősen csökken a használati költség és az erőforrás-felhasználás. Amikor a szárzúzó működik, akkor a termés közvetlenül a rotorba áramlik rendfelszedő görgős terményleszorítója által.

A két méretben is elérhető, állítható terelőlemezek használatával a termésáramlás iránya beállítható a vágórotor felé. A kődarabok ellen pedig hatékony védelmet nyújtanak az elöl található lengő terelők.

Az általános kiegészítők között találhatók a mozgatáshoz használható kerekek. Ennek segítségével kevesebb, mint 20 perc alatt fel- és leszerelhető az előtét szecskázó. Ezen felül a gyári megoldás előnye még, hogy az összes hozzá való tartozék beszerezhető a CLAAS pótalkatrész kínálatából.

QUADRANT 5300

QUADRANT 5300 modell – fotó: dam.claas.com

Az összes újítás és fejlesztés röviden összefoglalva:

  • Hidraulikus hajtású rendfelszedő és POWER FEEDING SYSTEM (PFS) a QUADRANT 5200 és 5300 modelleknél.
  • Hidraulika segítségével automatikusan összecsukódó támkerekek a rendfelszedőknél.
  • Új, erősebb lendkerekek és az új megoldásnak köszönhetően növelt tehetetlenség a túlterhelés kiegyensúlyozásáért.
  • Új túlterhelési-elleni védelem a lendkerekek számára a QUADRANT 5200 és 5300 gépekben.
  • Gyárilag felszerelt új Müthing előtét szecskázó 88 megfordítható késsel.
  • Új kézmosó tartály, új tároló és szerszámos doboz.

A CLAAS újdonságai: