Az Agritechnika kiállításon bemutatott új, 4 és 5 méteres Väderstad Opus szántóföldi kultivátor a Magyarországon is jól ismert és bevált TopDown tárcsás kultivátor alapjaira épült.

Két nagyon fontos új műszaki paramétert kell kiemelnünk, amikor az Opus-ról beszélünk.

  • A kapákra eső nyomás hidraulikus úton állítható és 700 kg-ig növelhető.

Ennek akkor van igazán nagy jelentősége, amikor nehéz művelésű, nagy agyagtartalmú talajokat kell megművelni és a szántás kiváltására, alapművelésben használjuk. Fontos továbbá, hogy a gép az előre beállított, 20-25 vagy akár 40 centiméteres munkamélységet kompromisszumok nélkül tartsa akkor is, ha nehéz művelésű talajokon dolgozunk vele.

A kapák hidraulikus nyomás-állításának előnyeit az esős, csapadékos évjáratokban is tapasztalhatják a gazdálkodók.

Az Opus kultivátorok másik nagyon fontos ismérve a hátsó henger egységhez kapcsolódik.

  • Kétféle henger egység választható az Opus-hoz, – így a jól ismert acél hengersor mellett már rendelhető az úgynevezett Double SoilRunner hengersor is.

A SoilRunner sajátossága, hogy munkája nyomán talaj érintkezik talajjal, így egy megművelt és mégis nyitott felszín marad vissza. Az U profilú gyűrűk berakódnak talajjal, így kopásuk kisebb mértékű, ugyanakkor a nagyobb súlynak köszönhetően a felszíntömörítő hatás javul. Ez a hengertípus szimpla és dupla változatban is rendelhető. A SoilRunner előnye elsősorban laza, könnyű művelésű talajokon, – vagy csapadékos, nedves évben mutatkozik meg

A SteelRunner típusú acélhenger hatékony talajművelő hatással bír, agresszíven töri össze a hantokat és a nagyobb rögöket, a hátrahagyott mélyebb profil miatt inkább kötött talajon előnyös az alkalmazása. A sárkaparók önbeálló felfüggesztése miatt még nehéz körülmények mellett is tisztán dolgozik a henger. A körülményektől és a talajtípustól függően a hengertípusok egymással felcserélhetők.

A hengerek szükség szerint levehetőek, ami további előnyt jelent csapadékos időszakban.

Väderstad Opus

Az erős vázkialakítás a hosszú élettartam záloga

A 27 cm-es kapaosztás, valamint a 80 cm-es hasmagasság biztosítékot jelent arra, hogy a kultivátor könnyen megbirkózik nagytömegű szármaradvánnyal is. A cserélhető hengertípusok változtatható nyomásának köszönhetően a visszatömörítés mértéke a talaj típusának, állapotának megfelelően változtatható.

Így könnyű a forgók művelése!

Az Opus szállító kerekei a vázszerkezet közepén találhatók, ami könnyű szállíthatóságot, valamint kis fordulási ívet tesz lehetővé. A kerekek sárkaparói még nedvesebb talajkörülmények között is biztosítják a kerekek megfelelő munkáját. A kerekek mögé helyezett kapáknak köszönhetően nem találunk keréknyomot a munkagép mögött. A szárnyakra helyezett támkerekek pedig teljes munkaszélességben gondoskodnak az egyenletes mélységtartásról.

További információkért kattintson a Vaderstad Kft. honlapjára és kérdezzen az Opus szakértőitől!