Kutatók sikeresen alakították metanollá a metánt a fotooxidáció kémiai folyamat segítségével, ráadásul teljesen normális körülmények között: szobahőmérsékleten, 1 bar-os nyomáson, számolt be a Chemical Communications folyóirat.

A tanulmány eredménye egy fontos lépés a természetes gázok energiaforrásként alkalmazhatósága felé, melyek alternatívát biztosíthatnának a hagyományos tüzelőanyagoknak. A természetes gáz eredete is fosszilis, azonban a konverziója során kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mint más folyékony üzemanyagok gyártása során.

A biodízel-üzemanyag gyártása és a vegyipar számára hasznos alapanyag

A légköri metán begyűjtése nagyon fontos a klímaváltozás elleni harcban, ha pedig hasznosítható is, akkor több eséllyel fogják kidolgozni a légkörből begyűjtési megoldást is. A metán sokkal inkább hozzájárulhat a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid. Az ENSZ szerint a metán az ipari forradalom óta körülbelül a klímaváltozás, felmelegedés 30%-áért felelős, de a metánkibocsátás 45% százalékkal csökkenthető 2045-ig.

"A tudományos közösségen belül sincs egyetértés a bolygó metánkészletéről. Bizonyos becslések szerint kétszer annyi energiapotenciál van benne, mint az összes többi fosszilis üzemanyagban összesen. A megújuló források felé vezető úton le kell majd csapolnunk a metánból is" – mondta el Marcos da Silva fizikus doktorandusz, a tanulmány egyik szerzője.

Silva témavezetője, Ivo Freitas Teixeira professzor szerint a katalizátor felismerése volt a kulcs: "A csoportunk komoly előrelépést tett azzal, hogy egy lépésben tudtuk oxidálni a metánt. A vegyiparban ez hidrogén és szén-dioxid-kibocsátással jár, legalább két lépésben, nagyon magas hőmérsékleten és nyomáson. Nagy siker, hogy mi ezt normál körülmények között, kisebb energiafelhasználással, 1 baron meg tudtuk csinálni."

A nyomásra használt bar érték neve a görög súly (baros) szóból ered. 1 bar 100 000 Pascal, ez a normális légköri nyomás tengerszinten.

Nagy a potenciál, mégis kevesen kutatják

További kutatások során ezt a folyamatot napenergiából fedeznék, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. A jövőben a metánt nem csak tiszta forrásból, hanem például biomasszából szeretnék kinyerni. A kutatást többek között a brazil Tudományos, Technológiai és Fejlesztési Minisztérium és az Oktatási Miisztérium Kutatási Tanácsa támogatta.

A metángázból folyékony üzemanyag gyártása merőben új, egyelőre kereskedelmileg nem elérhető módszer. Kevesen vizsgálták eddig ezt a lehetőséget, a brazil kutatók előtt jó példával járt Graham Hutchings, a walesi Cardiff-i Egyetem professzorra, aki társaival 2017-ben publikált a Science magazinban ebben a témában.

Forrás: SciTechDaily; képek: Pixabay