A Törő Agro Kft. négyszemélyes mezőgazdasági vállalkozásból nőtte ki magát – és a mai napig a családtagok látják el a feladatok javát. Mindenki imádja a szakterületét és megbecsülik egymás munkáját. Sikerükhöz hozzájárult a Väderstad Tempo vetőgép is, amellyel nem csak a saját területeiket vetik el, de bérmunkára is jut idő és energia.

Törő Péterrel, a vállalkozás alapítójával beszélgettünk, aki büszkén számolt be arról, hogy édesapaként a Törő Agro Kft. ügyvezetését és logisztikáját Balázsra, míg a cég gépészeti ágazatát Bence fiára bízta, így sikerült a generációváltást úgy megvalósítaniuk, hogy azért továbbra is együtt dolgozik a család és vállvetve támogatják egymás munkáját. Péter első- és legfontosabb társaként feleségét emelte ki a Törő Agro bemutatásakor, akivel annak idején elindították a vállalkozást és aki azóta is az adminisztrációt végzi – nem utolsó sorban pedig összefogja a családot. Büszkén számolt be újdonsült menyéről, aki növényorvosként azonnal beilleszkedett a családi vállalkozásba is.

"Elhivatottság, elkötelezettség... – az agrárium megszállottjai"

A Törő testvéreket a környékben mindenki a mezőgazdaság szeretetéről ismeri – Balázs, saját bevallása szerint minden idejét a határban-, vagy a vállalkozással kapcsolatos ügyintézéssel tölti.

– A családunk célja, hogy minden évben növelni tudjuk a termelési kapacitásunkat. – nyilatkozta Törő Balázs.

– Mindezek megvalósításának érdekében beszereztünk egy Väderstad Tempo F6 szemenként vetőgépet, amelyet a pontos, precíz és rendkívül gyors vetés kivitelezésének érdekében vásároltuk meg.

Tavaly alapítottunk egy szövetkezetet, így a tagjaink számára inputanyag-beszerzésben, termény értékesítésben és gépmunkákban is segítséget nyújtunk. Nagy előrelépést jelent a Tempo vetőgép számunkra, hiszen bárkinek nyugodt szívvel el tudunk menni ezzel az eszközzel bérmunkát szolgáltatni – és természetesen

a gazdatársak is meggyőződhetnek a saját szemükkel arról, hogy miért ajánlom mindenkinek a Väderstad Tempo vetőgépeket.

A testvérem vet ezzel a géppel és úgy megszerette ezt az eszközt, hogy nem szívesen engedné át másnak a munkát vele.

Az az igazság, hogy nem tudok annyi bérmunkát elvállalni, amit a testvérem ne tudna időben elvégezni a Tempo vetőgéppel.

Ez egy jó befektetés volt – de érdemes meghallgatni Bence fivérem véleményét is az eszközről, hiszen technikai szempontból ő ismeri a legjobban a vetőgépet közülünk. – fordult testvére felé Törő Balázs.

Vaderstad Rapid vetőgép

A Tempo vetőgépcsalád széles választékának köszönhetően 6-tól 24 soros változatig, függesztett, vagy vontatott kivitelben – fotó: Vaderstad Kft.

– Amikor senki nem látott, kipróbáltam, hogy mit tud a Tempo – nem merem elmondani, hogy mennyivel vetettem! És az volt az érdekes, hogy nem látszott a nagy sebességgel (18 km/h) vetett területeken sem kihagyás, sem aratáskor mért különbség! – vette át a szót Törő Bence.

Természetesen ez csak egy géppróba volt és alapvetően 12-13 km/h sebességgel vetek, hiszen így tudok maximálisan odafigyelni a gépre és a munkám minden szegmensére.

Nagyon megszerettem a Väderstad Tempo gépünket, ugyanis az eszköz kalibrálása is végtelenül egyszerű. Én nem az univerzális terminálon, hanem egy iPad-en végzem a beállításokat. Nagyon kényelmes, hogy ki tudok lépni a gép mellé és azonnal látom a finomabb módosításokat is.

A géppel nagyon egyszerű dolgozni – mi a Tempo vontatott verzióját vásároltuk meg, ugyanis szerintem ezzel is ugyanúgy vissza kell tolatni a tábla szélén, mint egy függesztett géppel.

Mindezek tükrében én is csak azt tudom mondani, hogy maximálisan meg vagyok elégedve a géppel és mindenkinek csak ajánlani tudom gépkezelői oldalról- és az agronómia szempontjából is.

 

A Väderstad Tempo a szemenkénti vetőgépek új generációja, mely páratlan precizitásra képes a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is. A Tempo a hagyományos és a csökkentett menetszámú talajművelési technológia esetén éppúgy kiválóan teljesít, mint akár direktvetésben.

A Tempo lelke az egyedi Gilstring magadagoló egység, amely a nagy vetési sebesség esetén is páratlan precizitás letéteményese. A tények hátterében az áll, hogy a Tempo a magadagolótól egészen a talajig végig kontroll alatt tartja a magok mozgását. Ennek köszönhetően sem a vibráció, sem pedig a lejtésszög megváltozása nem befolyásolja a vetőgép pontosságát.

A hagyományos szemenként vető gépek esetében a magok gravitációs úton jutnak el az adagolótól a magvezetőcsövön át a talajig. A sebesség növelése esetén fellépő vibráció miatt a magok többször nekiütköznek a magvezetőcső falának, így a magadagolás elveszti pontosságát.

Ez az, amiben a Tempo – nyomott levegős adagolási rendszerének köszönhetően – kitűnik a többi vetőgép közül.

A Tempo hossz- és keresztirányban, valamint vetésmélység tekintetében is verhetetlen pontossággal rendelkezik.

Tempo szemenkénti vetéstechnológia

Mindezek tükrében kompromisszum-mentesen megvalósul a vetés három legfontosabb kritériuma:

1. Hosszirányú egyenletesség – pontos tőtávolság a sorban lévő magok között
2. Vetésmélység – minden egyes mag azonos mélységbe kerül
3. Sorról sorra – mag-, műtrágya-, valamint mikrogranulátum-adagolás soronkénti lezárása

Az úgynevezett PowerShoot magadagolási rendszernek köszönhetően a nyomott levegő – a gravitációt kizárva – végig kontroll alatt tartja a magokat egészen a magárokig, ezért a sebesség többé nem tényező a Tempo számára.

forrás: Vaderstad Kft.