A magyar nagyüzemi mezőgazdaság fénykorában a legnagyobb arányban az amerikai fejlesztésű, hazai gyártású, merev késes, "V" elrendezésű lazítók aránya volt a legnagyobb. Napjainkra elárasztották az itthoni piacot is a különböző konstrukciójú európai típusok, de a piaci igényeknek megfelelően a hazai gyártók kínálata is jelentősen bővült.

gép

"V" elrendezésű lazító paralelogramma alakú késszárakkal, ék alakú művelőelemmel – A szerző felvétele

Ahhoz, hogy a megfelelő talajlazítót kiválasszuk, tekintsük át, milyen megoldású modellekből tevődik össze jelen pillanatban a kínálat, és melyiket mikor érdemes választani. A legnagyobb arányban elterjedt, úgynevezett merev késes, "V" elrendezésű függesztett változatok közel 40 éve jelen vannak a hazai kínálatban. Ezek általában vagy paralelogramma alakú késszárakkal, ék alakú művelőelemmel vagy egyenes szárú, a végükön szárnybetétekkel kiegészített lazító elemekkel vannak szerelve.

gép

"V" elrendezésű, hajlított késes lazító munkája – A szerző felvétele

Az előbbi inkább talajrepesztéssel végzi a lazítást, és közben megemeli a talajt, hantokat hagyva maga után. A merev egyenes késekkel és szárnybetétekkel szerelt lazítók késkialakításának köszönhetően a talajszerkezet káros megemelése nélkül repesztik át a talajszelvényt. Ezeket a változatokat vagy "V" elrendezésű vázra, vagy pedig 1-2 darab teljesen egyenes gerendelyre szerelik. A mai kínálatban már a merev késes lazítók is felszerelhetők többféle lezáró hengerrel, a munkamélységtartásról pedig vagy csavarorsós állítású mélységhatároló kerék, vagy a lezáró henger gondoskodik.

gép

"V" elrendezésű merev, egyenes késes lazító – A szerző felvétele

A kések túlterhelés ellen való biztosítása általában nyírócsapos, de elérhetők opcióban spirálrugós, illetve hidraulikus túlterhelés elleni védelemmel. A merev egyenes szárú lazító késekkel szerelt, "V" elrendezésű függesztett lazítók alkalmazásával megnövelhető a gyökerek fejlődéséhez szükséges átjárható talajréteg, illetve javítható a talaj vízáteresztő képessége, szellőzése. Késkialakításának köszönhetően a talajszerkezet káros megemelése nélkül repeszti át a talajszelvényt.

gép

A merev, egyenes késes lazító a talajszerkezet káros megemelése nélkül repeszti át a talajszelvényt – A szerző felvétele

Mivel nem fordít fel nagy hantokat, és nem kerülnek fel a talaj alsóbb termőrétegei a felszínre, így a nedvességet is megőrzi a terület, viszont a káros talajtömörödés és az eketalp elzáró hatását megszünteti. Az ilyen felépítésű lazítók alkalmazása fokozottan érvényes azokra a gazdaságokra, amelyek leginkább a forgatásos talajműveléssel végzik az alapművelést. A munkájuk hatásfokát nagyban befolyásolja, milyen talajállapotban végezzük a lazítást. Ilyen lazítókkal kerüljük a nedves talajszerkezetben való használatot, hiszen az átázott talajon a kések repesztő hatásukat elvesztik, és "elkenik" a talajt.

gép

Párhuzamos gerendelyű talajlazítók, melyet külföldön véső ekének is neveznek – A szerző felvétele

Az utóbbi évtizedben terjedtek el az európai fejlesztésű párhuzamos gerendelyű talajlazítók, melyeknél a két gerendelyen egymáshoz eltoltan helyezkednek el a több szögben megtört szárú, különböző betétekkel kiegészített lazítókések. Igazából csak a hazai szakzsargon nevezi ezeket talajlazítóknak, külföldön sokszor találkozhatunk a lazító eke, véső eke megnevezéssel, amely helytállóbb is.

eke

Párhuzamos gerendelyű talajlazító kései  – A szerző felvétele

Ezek a talajművelők lényegében hasonló munkát végeznek, mint a nehézkultivátorok, de jóval agresszívabb művelőelemeinek köszönhetően a talajt még erősebben átforgatják, a szármaradványt még jobban bedolgozzák a talajba, és munkamélységük is jóval nagyobb, mint a grubbereké. Ezekhez a eszközökhöz általában a legnagyobb arányban a tüskés lezáró hengereket választják a gazdák. Ezek a lazítók azon gazdaságok számára jelentenek ideális választást, amelyek a művelettakarékos, talajkímélő művelést alkalmazzák, hiszen ezekkel lényegében a talajtömörödés megszüntetése mellett az alapművelés is kiválóan elvégezhető.

gép

Vonatott változatban is elérhetőek – A szerző felvétele

Ott, ahol a forgatásos művelési technológiát részesítik előnyben, az ilyen eszközökkel történő lazítás a szántás mellett jelentősen átforgatja a talaj 30-40 cm mélységű termőrétegét, így többször veszít nedvességet a termőterület. Ha már munkamélységnél járunk, egy meghatározó szempontot fontos leszögezni, bármilyen talajlazítót is alkalmazunk.

gép

Hacsak a talaj tömörödöttsége különösen nem indokolja, nem érdemes 40-45 cm alá menni munkamélységben – A szerző felvétele

Bár a talajlazítók többsége akár 65-70 cm-es munkamélység elérésére is alkalmas, de a lazítási mélység megválasztásánál – hacsak a talaj tömörödöttsége különösen nem indokolja – nem érdemes 40-45 cm alá menni, hiszen a növények optimális gyökérfejlődését és az ideális vízmozgásokat már ez a művelési mélység is megfelelően biztosítja. Ha ettől mélyebben végzünk intenzív talajlazítást, azzal csak felesleges üzemanyag-felhasználást és művelőelem-kopást érünk el, de pozitív gyakorlati előnye nem nagyon lesz.

gép

Hidraulikus túlterhelés elleni védelemmel ellátott lazító – A szerző felvétele

A talaj kötöttségének megfelelő túlterhelés-biztosítást válasszunk talajlazítónkhoz. Középkötött talajszerkezet esetén elegendő az egyszerűbb nyírócsavaros megoldás, viszont kötött vagy nagyon száraz területek lazításához előnyösebb a spirálrugós vagy a hidraulikus túlterhelés elleni védelem. Nagyon fontos, hogy minden esetben alkalmazzunk a lazítónkhoz lezáró hengert, hogy a lazítással együtt járó talajnedvesség-veszteséget a lehető legjobban csökkentsük.

gép

Tüskés elmunkáló henger nedves talajon – A szerző felvétele

Mint már fentebb említettük, egyre nagyobb arányban terjed a tüskés lezáró hengerek alkalmazása a lazítóknál, hiszen ezek aprító hatása kiváló, és nedves talajkörülmények között is jól alkalmazhatók, viszont tömörítő hatásuk jóval csekélyebb. Az acélgyűrűs vagy tarajos henger lezáróképessége sokkal jobb, hatékonyabban zárják vissza a megnyitott, fellazított talajréteget. Hátrányuk, hogy nedves talajkörülmények között hamarabb betömődnek, mint a tüskés hengerek, így alkalmazási időszakuk ettől a körülménytől jobban függ.

gépTarajos acélhenger lezáróképessége sokkal jobb – A szerző felvétele

Természetesen még jó néhány befolyásoló tényező van a lazítók kiválasztásánál, amire figyelmet kell fordítanunk, hiszen nem tértünk ki az aktuális munkaszélességnek, munkamélységnek, illetve a talajállapotnak megfelelő teljesítményű üzemeltető traktor kiválasztására sem, de ha a cikkünkben említett néhány momentumot figyelembe vesszük a lazító kiválasztásánál és alkalmazásánál, szinte biztos, hogy sokat javíthatunk a talajélet számára nagyon fontos lazítás hatékonyságán.

Ha talajlazítással kapcsolatos eszközt vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseinket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.