Ennek jártunk utána akkor, amikor Dobos Péterrel, a Valkon 2007 Kft. kereskedelmi vezetőjével beszélgettünk az AGROmashEXPO-n már bemutatott gépről, amit a kiállításon láthattak először Magyarországon a gazdálkodók.

A LUCAS önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi megismerése előtt megtudtuk, hogy a gyártó, egy 1971-ben létrehozott francia cég már több mint 50 éve foglalkozik különböző takarmánykezeléshez, -keveréshez, -kiosztáshoz, bálabontáshoz szükséges gépek és eszközök gyártásával.

A Valkon 2007 Kft.-nél ez a második önjáró gép (az elsőt az AGROmashEXPO-n mutatták be), amivel elindultak egy országos demo körútra, amely során 19 helyen próbálhatják ki gépet működés közben az érdeklődők.

A Lucas önjáró gépek három családja a Compact, a Classic és a Perfomance. Ezúttal a Compact változatot néztük meg, ami a legkisebb, legegyszerűbb modell. A gép silómaró hengerével a legnagyobb magasság, amit el lehet érni 5 méter. Egy személy is könnyen elboldogul a használatával, mozgékony, két kerék kormányzással 6,7 méter a fordulási sugara a legszélső pontokon.

A 12 m3-es  tartállyal rendelkező gépben van egy speciális kialakítású 2,4 méter átmérőjű, 1,42 méter magasságú csiga (a 24 m3-es változatokban ikercsiga van), aminek 14-28-56 lehet a fordulatszáma attól függően, hogy milyen anyaggal dolgozunk. A keverést segíti 2 darab ellenkés is. A felhasznált anyagok minősége, vastagsága kiemelkedő, a tartály vagy élhajlítással, vagy hengerléssel kerül kialakításra.

A kiadagoló szerkezetek esetében többféle opció közül lehet a gazdálkodóknak választani. A legegyszerűbb megoldást a surrantó jelenti, vagy beszerelhető egy ferde szalag, amivel a kiadagolási magasság is megnövelhető. Univerzálisabb a gép elejére vagy hátuljára szerelt keresztbehordó szalag, amely lehetővé teszi a jobb- vagy baloldali kiadagolást is.

Megnéztük a motort is, egy soros, négyhengeres Deutz motor, ami előnye, hogy átlátható és könnyen karbantartható. A motorral sorban van 3 darab fő hidraulika szivattyú is, 3 fő hidraulika kör – az első hajtja meg a bontóhengert és a szállítószalagot, a második a keverőcsigát illetve a kiosztást, a harmadik pedig a hidrosztatikus járószerkezethez szükséges.

Mit godolnak a gazdák?

A demo körút bemutatóin részt vett gazdálkodók egybehangzó véleménye volt, hogy a gép kezelése egyszerű, könnyen elsajátítható, a takarmánykeverék minőségével pedig kifejezetten elégedettek voltak az érdeklődők minden helyszínen.

További információkat tudhatsz meg a LUCAS önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsikról a Valkon 2007 Kft. alábbi elérhetőségein:

Valkon 2007 Kft.

valkon