A Doxmand Hungary Kft. 2017-ben alapult családi vállalkozásként – de a vadriasztók fejlesztésében már sokkal nagyobb múlttal rendelkezik a társaság fiatal mérnöke. Nagy Tamással, a cég ügyvezetőjével és fejlesztőmérnökével beszélgettünk az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon.

"Vállalkozásom évek óta foglalkozik vadriasztók fejlesztésével és gyártásával - Korábban egy külsős cég végezte a forgalmazást Magyarországon, egy jól ismert vadriasztó márka színeiben. Együttműködésünk azonban nem túl békés módon ért véget, amikor szembesültünk vele, hogy "üzletpolitikájuk" merőben eltér a miénktől. Így a vásárlók magasabb minőségű kiszolgálása érdekében saját forgalmazásba kezdtünk.

Önálló márkaként 2017. augusztusa óta vagyunk jelen a piacon Doxmand néven.

A hazai gazdaságok körében a vadkár minden évben visszatérő probléma, sokkal célravezetőbb megelőzni a kártételt, mint utólag magyarázkodni, alkudozni vagy netán pereskedni.

Számunkra az egyik legfontosabb dolog, hogy kipróbált, hatékony megoldást kínáljunk, reális áron.

A termékek értékesítése közben is igyekszünk aktívan érvényesíteni a hitvallásunkat, miszerint a vásárlóinkkal fenntartott hosszútávú partneri kapcsolat kulcsa a folyamatos kommunikáció, a tapasztalatok megosztása és az esetleges meghibásodások azonnali orvoslása. Mindezt mi könnyebben és gyorsabban tudjuk megvalósítani a piacon lévő versenytársakhoz képest, hiszen mi fejlesztők és gyártók is vagyunk egy cégen belül."

A Doxmand Hungary Kft. családi vállalkozás – fotó: Agroinform.hu

Doxmand Normal, Dual és Mega – a vadak rémálmai

Hogyan működnek a vadriasztók és mire hívnád fel a gazdálkodók figyelmét, hogy még hatékonyabban használhassák a berendezéseiteket?

"A Doxmand Normal, a Dual és a Mega vadriasztók előnyei más termékekkel szemben, hogy a kihelyezésüktől és beüzemelésüktől kezdve teljesen gondozás- és kezelésmentesek – a kiváló minőségű burkolatnak és a szerkezet tetején található napelemnek köszönhetően. A cégünk 3 év teljes körű garanciával szavatolja az eredeti minőséget."

Pontosan mire vonatkozik a garancia?

"Ha a Doxmand vadriasztókat bekapcsoljuk, akkor a gép hármat csipog. Ha ez a három csipogó hang nem hallatszik, akkor valószínűleg valami belső problémája van a szerkezetnek – így könnyen észrevehető a baj akkor is, ha nem rendelkezünk az ultrahangos hanghatás érzékelésére érzékeny hallással.

Ez a belső csipogás az üzemelés során a későbbiekben is mérvadó, hiszen ha ez nem hallatszik, akkor valami nincsen rendben az akkumulátorral, vagy a napelemmel. Természetesen ezekre a problémákra mind vonatkozik a 3 év garancia.

Arra természetesen nem vonatkozik a garancia, ha a gazdálkodó elfelejti, hogy hol hagyta a táblán belül az eszközt és véletlenül learatja, vagy bedolgozza a talajba.

Fontos, hogy a hanghullámok útjába ne kerüljön semmi, az eszközt minden esetben a védendő növénykultúra fölé kell helyezni."

Sok gazdálkodó számára megfoghatatlan dolog egy láthatatlan és hallhatatlan ultrahang, ami valóban működik – elmagyaráznád, hogy ezekben a dobozokban mi az, ami riasztó hatású?

"A vadriasztó készülék felépítése a külső burkolaton belül egyedi fejlesztésű és saját programozású áramkörből áll.

A véletlenszerűen generált, megszokhatatlan hangok hatására a vadak elhagyják a védett területet, más életteret keresve maguknak. A készülék elsősorban nagyobb, többhektáros termőterületek védelmére lett kifejlesztve, de alkalmas más jellegű területek védelmére is (pl.: kertek, hétvégi házak, gyümölcsösök).

Doxmand Normal vadriasztó az AGROmashEXPO kiállításon – fotó: Agroinform.hu

A készülék által előállított hangok ember számára nem, de a vadak számára rendkívül zavaró hatást váltanak ki. A riasztáshoz szükséges energiát a készülék tetején elhelyezett napelem szolgáltatja, amelyből a saját fejlesztésű töltő áramkörnek köszönhetően mindig a lehető legnagyobb teljesítmény nyerhető ki. Az energiatárolásáról egy nagy kapacitású Li-ion akkumulátor gondoskodik, amely elegendő energiát biztosít borús időszak esetén is.

A készülék kihelyezésekor nincs szükség semmilyen szerszámra. Az oldható rögzítőknek köszönhetően gyorsan és egyszerűen rögzíthető a kívánt helyre, illetve másik helyre történő áthelyezés is egyszerűen elvégezhető.
Fontos, hogy a készülék a terület adottságainak (pl. a hang megfelelő terjedése) és a vadak érkezés irányának figyelembevételével legyen kihelyezve a védendő területre. Célszerű a védendő területen lévő növény fölé helyezni legalább 40 cm-rel, biztosítva így a hang megfelelő terjedését. Elsősorban őz, szarvas, vaddisznó és nyúl riasztására használható. A készülékház teljesen időjárásálló, a legzordabb időjárási viszontagságoknak is ellenáll.

Készítettünk egy videót is, hogy bemutassuk a vadriasztónk hatását:

Térjünk át a rágcsálóriasztásra, hiszen erre is van hatékony megoldásotok.

"Rögtön a legfontosabbal kezdeném, amely meghatározó az ultrahangos rágcsálóriasztás esetében: a rágcsálóállomány kordában tartására és a populáció más élettérre való kényszerítésében

úgy tudunk a leghatékonyabban fellépni, ha a bajt – adott esetben a rágcsálók robbanásszerű elszaporodását megelőzzük!

Erre a megelőzésre és a kisebb fertőzöttségekre kiválóan beváltak az eszközeink.

Hangsúlyozom, hogy a túlszaporodott egér- vagy patkányállományra már kizárólag vegyszeres irtási megoldások a hatékonyak, ezért is

fontos az időben történő védekezés – különösen az idei esztendőben, egy ilyen enyhe tél után!

A Doxmand Nomus, Nomus Plus és Nomus 360 riasztóinkkal védett területeken a kártevők a zavaró és megszokhatatlan ultrahang hatására új menedéket keresve továbbállnak. Az eszközök elsősorban egér, nyest menyét, pele és patkány riasztására alkalmasak.

A baromfiudvarokat védelmező háziasszonyok figyelmét szeretnénk ezúton is felhívni arra, hogy rókák, kutyafélék, macskafélék, ragadozómadarak és baromfiak számára a vadriasztó és a rágcsálóriasztó készülékek is hatástalanok."

Doxmand rágcsálóriasztó termékcsalád – fotó: Agroinform.hu

Az interjút köszönjük szépen Tamásnak – nincsen más hátra, mint hogy nyomába eredjünk a Doxmand vadriasztóknak az országban és megkérdezzük a felhasználókat a tapasztalatokról!

Elsőként Szaló Ákost kerestük meg Zala megyében, Kehidakustyán közelében.

Mi a véleménye a Doxmand termékekről és melyiket használja a gazdaságában?

"Borzasztóan nagyvadas területen gazdálkodom – ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom az ultrahangos vadriasztást. A Doxmand Normal és Doxmand Dual készülékeket vásároltam –  több év alatt már 15 darabot. Úgy vettem észre, hogy nagyon hatékonyak szarvas és őz ellen.

Amit konkrét példaként el tudok mondani, hogy szemléltetni tudjam a Doxmand eszközök hatékonyságát,

tavasszal zölden tudtuk indítani a kalászosokat és a repcét, amióta a Doxmand vadriasztókat használjuk, korábban pedig ilyenkor tárcsával indítottunk ugyanabban a táblában.

Doxmand rágcsálóriasztókat is használok a telepen – és alapvetően nagyon meg vagyok elégedve a Doxmand Hungary Kft. termékeivel, hiszen hatékony készülékeket forgalmaznak – és amikor egyszer egy meghibásodás előfordult, azonnal orvosolták a problémát. Ajánlom a céget a gazdatársaknak is!"

Következő interjú alanyunk Csonka László, aki Sárvár környékén gazdálkodik 300 ha-on.

"Doxmand Dualból vettem több darabot, mert nagyvadas területen gazdálkodunk. Nagyon jó tapasztalataim vannak, konkrétan 70%-ban visszafogta a nagyvadak mozgását a Doxmand riasztó. A taposásnyomok alapján látom, hogyan kerülik el a korábban kijárt, vadkáros területeket a Doxmand vadriasztó hatósugara nyomán a szarvasok és az őzek. 80-100 méterre megváltozott a közlekedési útvonaluk is."

"Tapasztalataim alapján a szarvas a legérzékenyebb a Doxmand Dual hangjára, de vaddisznónál is nagyon jó az eredmény, ugyanis a vaddisznó túráskár gyakorlatilag eltűnt a védett területeimen."

Végül, de nem utolsó sorban következzen a Doxmand rágcsálóriasztókról szóló felhasználói vélemény Csató Józseftől.

"Korábban már mindenfélével próbálkoztam a rágcsálóirtás területén, de kielégítő megoldást nem találtam. 2017 őszén döntöttem úgy, hogy kipróbálom a Doxmand eszközöket, így vásároltam 3 helyiségbe Nomus készülékeket.

Azóta, hogy a rágcsálóriasztó készülékek be lettek üzemelve, nem találkoztam rágcsálókkal – és ami a legfontosabb, hogy a kártétel nyomaival sem!

Meg vagyok elégedve a Doxmand eszközökkel!"

A kép illusztráció – fotó: Shutterstock