Országos premierként ismerhetjük meg a Foamstream vegyszermentes gyomirtó berendezést a Royal-Kert Kft. kínálatában. A Foamstream a világ első forró vízzel és biológiailag semleges habbal működő gyomirtó rendszere, ami abszolút hatékonyságot ígér – teljes mértékben vegyszermentes technológia mellett. A berendezés így olyan helyeken is alkalmazható, ahol kémiai szerek használata tiltott (vízparti sávok, vízművek, védett területek), vagy nem kívánatos (játszóterek, parkok).

A berendezés alkalmas kültéri eszközök, terek és parkok nagynyomású forróvizes lemosására – így igazoltan hatékony eszköz a COVID-19 vírus terjedését megakadályozó fertőtlenítő kezelésekben is.

A Foamstream gépet Gulyás György kereskedelmi menedzser mutatta be az Agroinform.hu portál olvasóinak.

– Az Európai Unió országaiban, így hazánkban is egyértelműen látható az a tendencia, ami hamarosan a legelterjedtebb gyomirtó vegyszer, a glifozát teljes tilalmát eredményezheti. Ezen változások tükrében érdemes a gazdálkodóknak és a konvencionális gyomirtási technológiákat gyakorló vállalkozásoknak, önkormányzatoknak fontolóra venniük új, innovatív, alternatív lehetőségeket a gyomok elleni harcban.

A Royal-Kert Kft. munkatársai elkötelezettek a környezetkímélő, "zöld" megoldások mellett, ezért is örültünk, amikor megtaláltuk a 2011-ben világújdonságként piacra lépő angol gyártású Foamstream berendezést – hangsúlyozta Gulyás György.

– A Foamstream technológia megalkotásakor a gyártó visszanyúlt a forró víz már bevált alkalmazásához – ugyanakkor hatékony és kíméletlen megoldást dolgozott ki annak érdekében, hogy a gyomnövényekre kijuttatott forró víz hőmérséklete ne tudjon olyan gyorsan kihűlni.

A korábbi forróvizes gyomirtási kísérletek hátránya volt az is, hogy rendkívül nagy vízmennyiséget igényelt az eljárás ahhoz, hogy a növények gyökérzónájához is eljusson, majd hatni tudjon a forró víz.

Foamstream mérnökei nagyszerű fejlesztéssel tökéletesítették a forró vizes gyomirtás technológiáját, ugyanis  a forró vizet magas nyomású berendezésen át, egy speciális habbal párosítva juttatták ki a növényekre és a környezetükre. Ennek hatására a hab szigetelő paplanként gondoskodik a forró víz hőmérsékletének megtartásáról és hatásának elnyújtásáról.

A forró hab akár 15-18 másodpercig is képes megtartani a gyomnövény számára végzetes hőmérsékletet, ezáltal a gyökérzónáig hatolva, azonnal elpusztítja a lágyszárú gyomnövényeket, a talajfelszín közelében lévő gyommagvakat, és a növényeket károsító kórokozókat is. A gyomnövények pusztulása azonnal szemmel látható – ellentétben a vegyszeres gyomirtási technológiákkal. Foamstream gyommentesítő hatása hosszú ideig fennáll – a terület gyomokkal való újrafertőződéséig nincs okunk aggodalomra.

Miből áll a hab összetétele és van-e érvényben valami figyelmeztetés, korlátozás, vagy tiltás, amit be kell tartanunk az eszköz használata során?

– A hab összetétele biológiailag lebomló, semleges anyag, amelyet cukrokból, keményítőből és növényi olajokból készítenek. A hab vegyszert nem tartalmaz!

A Foamstream berendezés gyomnövényt elpusztító hatékonyságát, illetve az alkalmazott segédanyag (hab) összetételét több minősítő intézet – köztük a FiBL Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet – auditálta és hagyta jóvá, ami így a biogazdálkodásban is alkalmazható.

Milyen technikai paraméterekkel rendelkezik a gép, mekkora az önsúlya és hogyan lehet szállítani?

– A Foamstream víztartályból, habtartályból, motorból, valamint gázolajjal fűtött kazánból áll, amelyen átfolyó rendszerrel halad át a víz, és ennek köszönhetően a kijuttatás pillanatában körülbelül 98 C fokos. A rendszer 12 l/ perc vízfelhasználással dolgozik. A gép súlya 370 kg víz nélkül – és a vásárlók ezeket a berendezéseket 750 literes, vagy 1000 literes tartállyal rendelhetik meg. A Foamsteam gép 20 méteres tömlővel rendelkezik, amely 30 méterrel megtoldható, így maximálisan 50 méteres körben dolgozhatnak vele a felhasználók.

Az eszköz klasszikus módon, nyitott platós kisteherautón szállítható.Foamstream további előnye, hogy környezetbarát technológiájának és könnyű kezelhetőségének köszönhetően bárki – szakképzettség nélkül – dolgozhat vele.

A Foamstream technológia több referenciával büszkélkedik, már bevált szőlőkben, gyümölcsösökben és rózsakertekben is – de gyakorlatilag bármilyen fás szárú kultúrában sikeresen alkalmazható sorköz és sor gyommentesítésére.

Szeretném kiemelni, hogy Foamstream egy rendkívül fontos, másodlagos funkcióval is rendelkezik!

A Foamstream 80 bar-os nagynyomású, forróvizes fertőtlenítő lemosásra is alkalmas köztereken, játszótereken, utcákon, vagy bármilyen más hőálló felületen.

A gép közterületek és játszóterek COVID-19 vírus elleni fertőtlenítésre alkalmas – valamint alga, rágógumi, guano, és korlátozottan grafiti lemosására is alkalmas.

Parkok, közterületek karbantartása során nagy előnynek számít, hogy a gyommentesítés és a tisztítás/fertőtlenítés egy lépésben, olcsón megoldható – például gyöngykavicsos, vagy kockaköves felületek, díszburkolatok esetében is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keresse bizalommal a Royal-Kert Kft. szakembereit!

Gulyás György

Zöld jármű üzletágvezető
+3620-392-0493