Egy fiatal, 1996-ban alapított gyártóról van szó, központjuk az Ohio állambelei Orrville-ben található. Néhány, célirányosan tervezett és fejlesztett típussal igen sikeresen megtalálták helyüket a piacon. A külső, inkább „retrodizájn" ne tévesszen meg senkit, mai teljesítményorientált technikát rejtő és nagyon sokoldalú alapgépek, sok-sok eszközzel, amelyek szintén saját fejlesztések és gyártások. Motor és más fő egységek terén nekik is megvan a beszállítói körük. Az elektromos rendszer egységesen 12 voltos.


Kínálat és alkalmazhatóság

Három fő modelljük van: 4520 Tractor, 4500 Tractor és a vezetőplatformos SSV eszközhordozó.

A Tractor modelleknél 4-4 altípus van, mindegyik csuklós kormányzású, opcióban zárt, fel-le szerelhető vezetőfülke is kapható hozzá. Számtalan függesztett és vontató eszközzel szerelhetők fel, legyen szó parkgondozásról, területrendezésről, hóeltakarításról vagy síkosságmentesítésről, de a mezőgazdaságban és építőiparban vagy sportlétesítmények mindennapos fenntartásánál szintén széles körűen alkalmazhatók. Kiválóak például állattartó épületek vagy terménytárolók takarításához is, a megfelelő szerelékkel.

Továbbá nemcsak különféle alkalmazásokhoz való gumiabroncsokkal szerelhetők fel, de opciós készlettel szélesíthető a nyomtáv, vagy elöl-hátul ikerabroncsok szintén felszerelhetők.

Az SSV csúszókormányzással rendelkezik, közterület-tisztítási feladatokra, gazdasági udvarok, állattartó épületek vagy terménytárolók tisztításra szintén bevethető, valamint kisebb talajegyengetési munkákra is alkalmas. Opcióban esővédővel felszerelhető.

A Ventrac gyártmányai közúti közlekedésre is alkalmasak mint lassú járművek. A jelenlegi típuskínálat 2021-ben kerül piaci bevezetésre. A fentieknél sokkal részletesebb bemutatók az alábbi videókon láthatók.

Főbb paraméterek

A 4520 Tractor négy különböző motorral készül: dízel Kubotával, egy-egy benzines Kubotával és Kawasakival, ez a három folyadékhűtéses, és van egy léghűtéses, benzines B&S Vanguard is (Brigss & Stratton). A Kuboták háromhengeresek, a másik kettő kéthengeres, 824-962 köbcentiméteresek, teljesítményük 25-32, 5 LE közötti, nyomatékuk 56,9-69,1 Nm. A gépek állandó 4x4-es meghajtásúak, hidrosztatikus úton. 2 fő fokozat van: az elsőben 8 km/h a maximális tempó előre, míg hátra 6,4 km/h. A másodikban 16,1 km/h előre és 12,9 km/h hátra.

A terepmunkákat 20; 25 és 30 fokos oldaldőlési szög segíti, normál vagy szélesített nyomtávval, vagy ikerabroncsozással.

Méreteik azonosak: 207 cm hossz, a széria csatlakozószerkezettel, 123 cm szélesség normál nyomtávval és szóló abroncsokkal, továbbá 173 cm magas bukókerettel. A tengelytáv 114 cm, önsúly 628-773 kg, amely 36 kilogrammal több, ha a gépet 3 pontos hátsó emelőszerkezettel szerelve kérjük. Jobboldalt, elöl szériakivitel a két hidraulikus gyorscsatlakozó.

traktor

traktor

traktor

Tractor téli bevetésen, útalapkészítés és tereprendezés – fotók: www.ventrac.com

A 4500 Tractor altípusai szintén a már említett 4 különböző motorral szereltek, a paramétereik is azonosak. A meghajtás ugyancsak állandó 4x4-es, hidrosztatikus, 2 fő fokozattal. Az elsőben 8 km/h a maximális tempó előre, míg hátra 6,4 km/h. A másodikban 16,1 km/h előre és 12,9 km/h hátra. A rézsűn végzett munkákhoz itt is 20; 25 és 30 fokos oldaldőlési szög tartozik, normál vagy szélesített nyomtávval, illetve ikerabroncsozással. Igény szerint zárt fülkével felszerelhető.

A főbb méretek megegyeznek a 4520-aséval, csak az önsúlynál van némi eltérés: 608-751 kg. A belső minimális fordulási sugár mindkettőnél 99 centiméter. Jobboldalt, elöl szériakivitel a 2 db hidraulikus gyorscsatlakozó, opcióban 4 rendelhető.

traktor

A 4500-as széria ikerkerékkel – fotó: www.ventrac.com

traktor

Baromfitartótelep-nagytakarítás – fotó: www.ventrac.com

traktor

traktor

Területrendezés, fűkaszálás – fotók: www.ventrac.com

Az SSV vezetőplatformos alapgép, eszközhordozó. Motorja Kawasaki FS6000V típusú, 603 köbcentiméteres, kéthengeres, léghűtéses, 4 ütemű, benzines. Teljesítménye 18,2 LE, nyomatéka 32,5 Nm. Állandó összkerék-meghajtású, fokozatmentes, hidrosztatikus, és csúszókormányzással rendelkezik. Maximális sebessége előre 12,9 km/h, hátramenetben 8 km/h.

Hossza szerelék nélkül 170 cm, szélessége 86,4 cm, vagyis egy 90 cm széles ajtón is áthajthatunk vele. Magassága a kezelőpultnál mérve 140 cm, üzemkész tömege 440 kilogramm. A hidraulikus csatlakozást nem igénylő eszközök cseréje a vezetőplatformról is elvégezhető.

ssv

ssv

SSV 2100C eszközhordozó és kezelőpultja – fotók: www.ventrac.com

ssv

ssv

ssv

Nemcsak téli munkákhoz és nemcsak közterületen, de egész évben alkalmazható forgókefés szerelékkel takarításhoz – akár gazdasági udvarokban, állattartó telepeken, a folyadéktartályba fertőtlenítő, tisztító folyadékot is tölthetünk, vízzel keverve. A tolólappal kisebb földmunka is elvégezhető – fotók: www.ventrac.com

Forrás: www.ventrac.com