Nem messze egymástól, de külön standon állították ki az azonos cégcsoporthoz tartozó Versatile és Rostselmash márkák termékeit. Míg nálunk a traktorokat és betakarítógépeket egyaránt Versatile név alatt futnak, addig a német piacon a rosztovi gyártású gépek az eredeti Rostselmash márkanév alatt értékesítik. A betakarítógép-családjaik közül felvonultatták a Torum kombájncsaládjuk és RSM silózócsaládjuk egy-egy tagját, utóbbival itthon Panther  fantázia név alatt találkozhatunk.RSM silózóA kiállításon bemutatkozó új RSM 1403 önjáró silózójukban egy hat hengeres, 400 lóerős Mercedes-Benz diesel motor szolgáltatja a meghajtást, az erőátvitel az aprítórendszer felé ékszíjas áttételen keresztül jut el. A silózó két nagyobb és két kisebb előtömörítő adagoló-hengerrel rendelkezik, természetesen ezekben fémdetektor gondoskodik az aprítórendszer biztonságáról. A 700 mm széles, 630 mm átmérőjű szecskázódobon "V" elrendezésben 24 darab vágókés található. Az aprítódobot egy opcióban kérhető szemroppantó zúzódob követi (Corn-Cracker), majd a felaprított silótakarmányt egy több lapátos gyorsítódob gyorsítja fel, hogy a kifúvótornyon 57 m/s sebességgel távozzon a szállítójárműre. RSMA silózó vezetőfülkéje minden mai fokozott kényelmi igényt kielégít, Adviser II információs monitorján minden fontos üzemi jellemzőről tájékoztatja a gépkezelőt. Az opcióban felszerelhető kamerarendszer segítségével követni tudja a szállítójárműre való rakodást, úgy, hogy közben nem kell oldalra pillantania. A silózó aprításért felelős egységeit egy központi automatikus vezérlésű rendszer keni. A betakarítógéphez tárcsás direktvágó adapter, rendfelszedő adapter, továbbá a Kemper által gyártott 3 méteres Pick-Up és ugyancsak Kemper, sorfüggetlen, 4,45 méteres adapter áll rendelkezésre a különböző növényféleségek betakarítására.

Bemutatkozott a kiállító standján az új fejlesztésű RSM 161 típusú gabonakombájn is, amely már túl van az első németországi próbákon is, melyek rendkívül pozitív eredményekkel zárultak. Az orosz mezőgépipar eddigi legnagyobb teljesítményű arató-cséplőgépe gabonában az óránkénti 45 tonnás átlagteljesítményre is képes. Erőforrásául egy 8,9 literes, 380 LE teljesítményű Cummins QSL diesel motor szolgál, amely teljesíti a Tier IV Final emissziós előírásokat is. A kombájn Luxury Cab vezetőfülkéjében 10 colos kijelzővel szerelt, Adviser III informatikai rendszer segíti a vezetőt a betakarítógép vezérlésében.

arató-cséplőgép

A vezetőülés 5-féle állítási lehetőséggel járul hozzá a legkényelmesebb pozíció beállításához. A termény levágását megrendeléstől függően 6/7/9 méteres munkaszélességű Power Stream vágószerkezet végzi. A magleválasztásról 1650 mm széles TETRA Processor cséplőszerkezet, és 9,4 négyzetméter leválasztó felületű, hat ládás szalmarázó rendszer gondoskodik. Az Optiflow tisztítószerkezet 7,1 négyzetméteres rostafelülettel rendelkezik.

A tisztító levegőt egy hat lapátos, hidraulikus meghajtású, fokozatmentesen szabályozható fordulatszámú szelelőventillátor biztosítja. A teljesítményéhez arányosan igen nagy, 10 500 literes magtartályban gyűjti a kicsépelt és kitisztított terményt, melyből ürítéskor másodpercenként 115 liter termény tud távozni az 5,05 méteres magasságig kilendülő ürítőcsigán keresztül.

Az új, futurisztikus külsejű betakarítógép az 50 centis hasmagasságának, robosztus járószerkezetének és opcióban beépíthető összkerékmeghajtásának köszönhetően méretét és tömegét meghazudtolóan jól boldogul, még a legnehezebben járható területeken is. A kombájn közúton való vonuláskor szállítási helyzetben közel 40 km/h tartós maximális sebességre képes. A járószerkezetéhez 12-féle gumiméretből választhatjuk ki a körülményeinknek leginkább megfelelő méretűt. A Rostovi kombájngyár évente 400 darabot kíván gyártani a kombájnkínálatuk új zászlóshajójából.