A Väderstad Spirit pneumatikus vetőgép fejlesztői semmit sem bíztak a véletlenre – technológiájuk minden mag számára ugyanolyan kelési és csírázási feltételeket biztosítanak.

A Väderstad Spirit pontos maglehelyezése maximalizálja a termesztett növények terméspotenciálját.

De vajon hogyan garantálja a gép ezt a magas minőségű munkavégzést?

A Spirit vetőgép szíve a precíziós csoroszlya rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a gép alkalmazkodni tudjon a felszíni egyenetlenségekhez.

A Spirit vetőcsoroszlyája két, OffSet illesztésű, kiváló minőségű svédacélból készült tárcsából áll. A csoroszlya egy nagy méretű mélységtartó kerékhez kapcsolódik.

Minden csoroszlya egyedi gumibakolású függesztést kapott.

A vetési mélységet hidraulikus úton állíthatja be a gépkezelő.

A vetőtárcsák keskeny magárkot nyitnak a kívánt mélységben, míg a nagy méretű tömörítő kerekek gondoskodnak a mélységtartásról és a tökéletes felszín lekövetésről, nagy menetsebesség esetén is.

Az ideális, ugyanakkor gyors magágykészítés érdekében a Spirit hatékony mellső művelőeszközzel van felszerelve, amely hasonlít egy teljes értékű rövidtárcsához.

Az ülepedett magágy elérése érdekében a maglehelyezést megelőzően, nagy átmérőjű, OffSet elrendezésű kerekekből álló tömörítősor dolgozik a mellső művelőeszköz és a vetőcsoroszlyák között.

Az iPad alapú vezérlő rendszer – a Väderstad E-Control – kezelőbarát beállítást és kalibrálást tesz lehetővé, a valós idejű vetésellenőrzéssel egy időben.

A kezelőfelület egyetlen érintésével, a talajadottságoknak megfelelően változtatni lehet a vetőcsoroszlyák nyomásán. – Mindezekhez hasonló módon a mellső művelőeszköz és a hátsó követőborona intenzitása is a fülkéből állítható.

Eltérő gazdaságméretekhez alkalmazkodva a Spirit 3 és 9 méter közötti mérettartományban rendelhető, csak magvető vagy kombi változatban.

Munkavégzés közben, az állásidő minimalizálására is gondolt a Väderstad. A leállások csökkentése érdekében a vetőgép nagyméretű, 3740, illetve 3900 (kombi verzió) literes tartállyal készül. A takaró ponyva nyitása könnyen elvégezhető a gép mellett állva is, így a feltöltés igen egyszerű.

A nyitott gépépítési mód megkönnyíti az egyes kezelőszervekhez és részekhez való hozzáférést.

A kombi típus úgynevezett FIX, vagy Nordik modell formájában érhető el.

A FIX modell egy 5 cm széles sávba, 125 mm osztásban, míg a Nordik változat 250 mm osztásban, két vetősor közé juttatja ki a műtrágyát. Ennek a technológiának köszönhetően a tápanyag feltáródása gyorsabb és hatékonyabb. A műtrágya kijuttatás mélysége a fülkéből menet közben is állítható.

A Spirit 400C/S vetőgépekre szerelt BioDrill vetőegység segítségével aprómagvú növények vethetők a főnövénnyel egy időben.

fotó: www.vaderstad.com/hu

Az aprómagvető magvezető csövei a vetőcsoroszlyák elé szórják a magot, amelyet a vetőtárcsák által dobott föld fed be, a mögöttük lévő kerekek pedig tömörítenek. A BioDrill pontos vetést produkál, miközben menetszámot takarít meg.

A kelő növény számára biztosított optimális feltételek különös fontossággal bírnak a gazdaságban rejlő teljes potenciál kiaknázásához.

A Spirit vetőgépek tervezése – és minden egyes részlet kidolgozása a tökéletes vetéspontosságot és az egyöntetű, kiemelkedő minőségű kelést szolgálja.