Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a problémával, hogy a dió héja már a fán megfeketedik, a termés idő előtt lehullik vagy penészedni kezd. A jelenség hátterében leggyakrabban a dióburok-fúrólégy áll, amely komoly gondokat okoz a hazai diótermelőknek. Ez az apró rovar nyár közepén rakja le tojásait a még zöld dióburkokra, majd a kikelő lárvák belülről károsítják a termést. A megsérült dióburok idő előtt megbarnul, elveszti természetes védelmét, így a dió könnyebben válik a penész martalékává.

Van megoldás az elfeketedett dió megmentésére

Sokan úgy vélik, hogy az ilyen dió már menthetetlen, ám a szakértők szerint ez nem feltétlenül igaz. A kulcs a gyorsaság: ha időben leszedjük a diót, mielőtt a fertőzés teljesen átterjedne a belső részre, nagy eséllyel megmenthető a termés. Különösen akkor biztató a helyzet, ha a burkon még zöld foltok is felfedezhetők – ez azt jelezheti, hogy a dióbél még ép és fogyasztható állapotban van. 

A megtisztítás menete: víz, keverés, szárítás

A fertőzött dió első lépésként vízbe áztatható néhány órára, így elpusztíthatók a burkon belül esetlegesen rejtőző lárvák. Az áztatást követően a fekete burkok sokkal könnyebben eltávolíthatók. Kis mennyiségű dió esetén egy fúrógépbe rögzített keverőszár is hatékony lehet a tisztításhoz, míg nagyobb mennyiség esetén akár egy betonkeverő is szóba jöhet. A makacsabb szennyeződések eltávolításában a gúla alakú kövek is hasznosnak bizonyulhatnak.

A tisztítás után a diót mindenképpen meg kell szárítani, majd rövid időn belül felhasználni vagy későbbre eltenni. Így biztosíthatjuk, hogy a süteményekhez valóban jó minőségű dió kerüljön az asztalra.

dió

A siker kulcsa a korszerű technológiák és a megfelelő fajtaválasztás mellett a tudatos növényvédelemben rejlik – Fotó: pxhere.com

A klímaváltozás is nehezíti a termesztést

A diótermesztők helyzetét nemcsak a kártevők, hanem a klímaváltozás is megnehezíti. A középhőmérséklet folyamatos emelkedése, az UV-sugárzás fokozódása, valamint a csapadékeloszlás kiszámíthatatlansága mind kedvezőtlen hatással vannak a diófákra. A dió különösen vízigényes növény, ezért kora tavasztól késő őszig rendszeres és kiegyensúlyozott öntözésre van szükség a jó terméshozam érdekében.

Van jövője a magyar diónak

Bár a dióburok-fúrólégy továbbra is komoly fenyegetést jelent, ma már hatékony védekezési módszerek állnak rendelkezésre. Otthoni körülmények között is eredményes lehet a csalianyagos csapdák alkalmazása, minimális növényvédőszer használata mellett.

A mezőgazdaság modernizálódásával egyre több új, öntözött és gépesített dióültetvény jön létre hazánkban. A KSH legfrissebb adatai szerint ma már közel 9200 hektáron termesztenek diót Magyarországon.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a siker kulcsa a korszerű technológiák és a megfelelő fajtaválasztás mellett a tudatos növényvédelemben rejlik. Aki ezekre odafigyel, annak kertjében továbbra is egészséges és értékes dió teremhet – így a magyar dió a jövőben is ott lehet az ünnepi asztalokon.

Forrás: 168.hu
Indexkép: pxhere.com