A Väderstad három éve indította el a gabonavetőgépeket megújító programját, amely első állomásaként a 3-4 méteres mechanikus Rapid vetőgépeket fejlesztette tovább a gyártó.

A leglényegesebb újításként a vetőmag adagolótengely hajtását már hidromotorok végzik el, amelynek előnye a precíziós vetés alkalmazása során jelentős. A Rapid vetőgépek az elmúlt évben ünnepelték piacra lépésük 25. évfordulóját – és ez idő alatt több, mint 25.000 vetőgép gördült le a gyártósorról.

Az egyszerűség a Rapid vetőgépek sikerének titka

A művelőeszközök választékának és a vetési rendszerének köszönhetően, a Rapid vetőgép mindig megfelelő választást jelent, a termesztési technológiától függetlenül. Az egyedülálló mélységszabályzó funkciónak és a csoroszlyanyomásnak köszönhetően, a vetőgép a magot az optimális mélységbe helyezi, akár nagy sebesség mellett is.

A kevés mozgó alkatrész és a gumifelfüggesztés eredményeként a Rapid vetőgép rendkívül megbízható és hosszú élettartamú.

Rapid vetőgép

Väderstad Rapid vetőgép, a gazdálkodók kedvence – fotó: vaderstad.com

Függetlenül attól, hogy közvetlenül a tarlón, szántás után vagy csökkentett menetszámú művelési rendszerben alkalmazzuk, a Rapid - erős művelőeszközeinek és vetőtárcsáinak köszönhetően - mindig vetésre kész. Alkalmazásával csökkenthetők a menetszámok. A nagy csoroszlyanyomás következében mindig könnyű a talajba hatolás, ezért kiválóan alkalmazható direktvetésre is.
A Rapid vetőgéppel bármilyen növény elvethető, legyen szó aprómagvú növényekről, mint például a fűfélék, vagy nagy magvakról, mint a bab.

2017 újdonságai a Spirit vetőgépcsaládra is vonatkoznak

Az első számú újdonságként bevezetésre került, hogy a Spirit vetőgépek kizárólag az E-control rendszeren keresztül lesznek vezérelhetőek egy iPad segítségével.

További fejlesztés, hogy a Spirit vetőgépek megnövelt magtartálya immár 4000 literes térfogattal áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Az új formatervezésnek köszönhetően a magadagolók könnyebben kezelhetők, valamint egyszerűbbé vált a tartály leürítése is.

Szemenkénti vetés – Tempo vetőgépcsaláddal

TempoA Väderstad Tempo vetőgép 5 éve jelent meg a piacon és ez idő alatt a magyar gazdálkodók több mint 200 darabot vásároltak meg belőlük. A siker titka a folyamatos fejlesztés és a nagyon széles modellválaszték, amely a termelők rendelkezésére áll.

A Tempo V modell már a változtatható sortávú vetést is lehetővé teszi – újdonságként pedig a Tempo L típus mutatkozott be, amely már a 12-16 soros vetés megvalósítására is képes.

A Tempo L vetőgép magyarországi tesztje az elmúlt évben nagy sikerrel zárult, amely során a gép 16,9 km/h átlagsebességgel vetett el 1000 hektár területet. Az eredményes géppróba - és a sorozatgyártás megkezdése után 2017-ben egy eszköz már Magyarországon is munkába fog állni.