Számos hazai gépgyártót és -forgalmazót kérdeztünk meg arról, hogy mik azok a funkciók, amelyek nélkül ma már nem szabad vetőgépet vásárolni, és milyen gazdasági előnyökkel járnak ezek. E heti körkérdésünkben erről olvashattok. Akik ezúttal válaszoltak: Agrothon Kft., Auditker Kft., Contstar Kft., Dorker Kft., KITE Zrt., Kuhn Center Magyarország Kft., MBV Agro Magyarország, Multiva Magyarország Kft., Szal-Agro Kft., Väderstad Kft.

Körmendi Tamás – Agrothon Kft.

Egy gazdaság számára a vetőgép beruházása mindig nagyon fontos döntés. A választás előtt figyelembe kell venni, hogy mit szeretnénk vetni. A jó vetőgéppel sokféle vetőmagot ki tudunk vetni tág határok között.

vetőgép

A jó vetőgéppel sokféle vetőmagot ki tudunk vetni.

Az AGROTHON KFT. ajánlata az olasz GASPARDO Pinta pneumatikus vetőgép. Ezt a gépet elsősorban a magadagoló szerkezet különbözteti meg vetélytársaitól, mely egyszerűbb felépítésű, így kevésbé kényes az üzemeltetésre. További előnye, hogy a különböző méretű magok vetése esetén az adagolóhengereket könnyen, szerszám nélkül tudjuk cserélni. Ezenkívül a nagy területteljesítmény és a magasfokú elektronikus szabályzóegységek beépíthetősége is előnyt jelentenek.

A GASPARDO PINTA vetőgépek alkalmasak gabonafélék, repce és más apró magok precíziós vetésére. A munkaszélesség 400, 450, 500, 600 cm. A gépek hidraulikus munkahengerrel összecsukhatók, így szállítási szélességük mindössze 250 cm, ez nagyon fontos lehet, ha sokat közlekedünk.

Gaspardo Pinta vetőgép

A GASPARDO PINTA vetőgépek alkalmasak gabonafélék, repce és más apró magok precíziós vetésére.

A felszereltségek közül kiemelném a nagy magtartályt, a traktornyomlazítót, a művelőnyom-automatikát, a vetésellenőrző monitort és a GPS-szel történő zárást, ezek gazdaságossági és agronómiai szempontból elengedhetetlenek.

A munkagépeink csúszócsoroszlyás vagy tárcsás nyitószerkezettel kerülnek kialakításra. Ezek közül a választást egyértelműen a talajok típusa határozza meg.

A GASPARDO PINTA vetőgép megtervezésekor figyelembe vették a gazdaságosságot és az egyszerű, gyors beállíthatóságot. A gazdálkodó számára a tábla, illetve az erőgép méretéhez igazítva tudunk gépet ajánlani. A nagyobb munkaszélesség kevesebb munkamenetet jelent, ez kevesebb taposást és kevesebb üzemanyagot.

Gaspardo Pinta vetőgép

A GASPARDO PINTA vetőgép megtervezésekor figyelembe vették a gazdaságosságot és az egyszerű, gyors beállíthatóságot.

A vetésellenőrző segítségével folyamatosan nyomon tudjuk követni a vetést, és így nem lesznek vetetlen területek. A művelőnyom-automatika kiszámolja a művelőút ritmusát a permetezőkerethez igazítva, hogy ezzel se kelljen foglalkozni a gazdának. A traktornyomlazító által csökkentjük a taposási kár mértékét. A GPS-szel vezérelt szakasz-, sorelzárás a precíziós gazdálkodás alapját képezi, ezzel megtakarítást tudunk elérni.

Auditker Kft.

A modern vetőgépek legfontosabb követelménye, hogy megfeleljenek korunk változó kihívásainak. Felépítménye robusztus, és minden „porcikája” úgy legyen kitalálva, hogy a munka a lehető legkönnyebben és leggyorsabban elvégezhető legyen. Ne okozzon bosszúságot a csoroszlyanyomás-állítás, leforgatás, mélységállítás, tartálytöltés, stb. Legyen minimum 1000/1400 literes magtartálya, a jelentősen kevesebb leállások érdekében.

Pöttinger vetőgép

Egy modern vetőgép esetében fontos, hogy a munka a lehető legkönnyebben és leggyorsabban elvégezhető legyen.

A multivetőelemeknek köszönhetően könnyen vethető vele normál és aprómag egyaránt, minimális átállási idővel. Féltárcsás, egymáshoz képest jelentősen eltolt vetőelemeivel a felszíni szármaradvány mellett is tudjon pontos vetést. A féltárcsa után futó mélységállító kerekek tökéletes mélységszabályzást és talajnyomást biztosítsanak.

A hazánkban is egyre jobban elterjedő földforgatás nélküli talajművelési technológiák, illetve a kiszámíthatatlanul változó időjárás viszonyok megkövetelik a hatékony, pontos és gyors munkavégzést. Az együttes kialakítása miatt csökkenthetők az eltömődések, tartályürülés következtében fellépő kényszerleállások. A pontos magelhelyezés, mélységállítás és magnyomás miatt agrotechnikai oldalról maximalizálható a termésátlag. Könnyű kezelésének köszönhetően gyorsul a munka, rövidebb a ráfordított idő. Az idő meg a pénz.

vetőgép

A hazánkban is egyre jobban elterjedő földforgatás nélküli talajművelési technológiák, illetve a kiszámíthatatlanul változó időjárás viszonyok megkövetelik a hatékony, pontos és gyors munkavégzést.

A Pöttinger Vitasem vetőgépek mindezeket tudják. A rájuk jellemző minőség a garancia, mellyel a kopóalkatrész -költség minimálisra csökkenthető. Keresse az Auditker Kft. kínálatában a készletről elérhető akciós, jól felszerelt Vitasem 302/402 vetőgépeket!

Pöttinger Vitasem

Pöttinger Vitasem vetőgép: a rá jellemző minőség a garancia.

Székely Szabolcs kereskedelmi igazgató – Contstar Kft.

Gabonavetőgépek vásárlásánál több dolgot is érdemes figyelembe venni:

• Érdemes olyan gépet választani, amelyen egyszerűen és szerelés nélkül lehet átváltani az aprómagvetési funkciót.
• Amely aprómag vetésénél tökéletes munkamélység tartását biztosítja.
• Érdemes olyan gépet választani, amelyen már van tömörítőkerék is, hogy a magvakra megfelelő talajnyomás kerüljön.

gabonavetőgép

• Jó, ha van a vetőgépen sorelzáró automatika is, amellyel elérhetjük, hogy kevesebb taposásból eredendő kár legyen.
• A vetőmag adagolását szerelés nélkül, fokozatmentesen lehessen állítani.
• Jó, ha van rajta műtrágyaszóró opció is, amely akár kikapcsolható. Ezáltal 2 munkafolyamat akár egyszerre is elvégezhető, és a műtrágya a mag gyökérzónájába tud kerülni egy menetben.
• Méretes vetőmagtartálya legyen, ezáltal kevesebbszer kell megállni munka közben és időt tölteni a vetőmag tankolásával.

Ilyen vetőgép pl. az Irtem gabonavető gép amely 3 és 4 m-es függesztett verzióban és 3 m-es vontatott verzióban is kapható.

Dorker Kft.

AGRION: a minőségi török vetőgép! Az Agrion felszerelt precíziós pneumatikus vetőgép mindenféle vetőmagot (napraforgót, kukoricát, repcét stb.) pontosan vet bármely vetési helyre és bármely sorterületre. Igény szerint 4-5-6-8 sorral kapható. Szükség esetén műtrágya-adagolóval. Kiosztja a kívánt mennyiségű műtrágyát. A vetőgép pontosan és gyorsan vet, erős és hasznos gép. Gépeink minden szemenként vetett kultúrnövény precíz vetésére alkalmasak.

precíziós vetőgép

Agrion szemenkénti vetőgép – kifogástalan munka és olcsó üzemeltetési költség.

A Dorker KFT gépértékesítési palettájának méltán kiemelkedő tagja az AGRION szemenkénti vetőgép, hiszen 15 év értékesítési múltja alatt több mint 750 db 4, 6 és 8 soros gép került ki a termelőkhöz! Ezek a gépek eddig kifogástalan munkájukkal és olcsó üzemeltetési költségeikkel sikeresen váltották le a gazdák régebbi eszközeit.

A gép könnyen állítható, stabil és praktikus. A nagy munkasebesség és a nagy teljesítmény biztosítja a gyors vetést és a nagy hatékonyságot. 6-7 szezon alatt nagyon alacsony költségű ráfordítással végzik a dolgukat. Ennek jelentősebb tételét a megkopott vetőtárcsák és a teflontömítések cseréje tette ki!

Két-Kata Kft.

Az elsődleges szempont vetőgép megválasztásánál a gazdasági üzemméret, a működtetésre szánt erőgép mérete, valamint a talajművelési rendszer. A Kubota soest-i vetőgépgyára e szempontok szerint tud ajánlani egyszerű, gazdaságos, könnyen kezelhető függesztett 3-4,5 méteres vetőgépeket.

A Kubota már a kisebb SD sorozatú vetőgépeit is olyan egységekkel szereli, ami funkcióját tekintve segíti a gépkezelőt az adott munkában. Ilyen például a speciális és szabadalommal védett magadagoló rendszer, amelyet néhány perc alatt, fokozatmentesen és könnyedén aprómag vagy kalászos növények vetésére állíthatunk be.

Kubota vetőgép

Kubota SD vetőgép

A gép alapfelszereltségébe beletartozik a kezelő terminál, amin a művelő nyomot, területteljesítményt, munkasebességet, forgásérzékelést vagy a vetésellenőrzéssel kapcsolatos információkat olvashatja, állíthatja a gépkezelő.

A moduláris felépítésű vontatott (3-6m) SC vetőgép biztosítja a nagysebességű vetést és pontos maglehelyezést. A nagy központi tartály a gyors big-bag zsákból való feltöltést segíti. Elektromos magadagoló rendszer és teljes értékű ISOBUS kompatibilis vezérlés jellemzi.

A vezető minden funkciót a fülkéből kezelhet és felügyelhet, ilyen a szántóföldvégi forduló automatika, ahol egy hidraulika kar működtetésével emeljük ki a mellső keréksort, a nyomlazítókat, a tárcsasort, a vetőegységet, így a munka gyorsabban, pontosabban és hatékonyabban végezhető.

KITE Zrt.

John Deere 740A sűrűsoros vetőgép

A John Deere sűrűsoros vetőgépe ideális a közepes és nagy gazdaságok számára. 6-9 m-es munkaszélességben specifikálhatóak. Nagy teljesítményű, mechanikus magadagolású és pneumatikus magtovábbítású, vontatott pneumatikus sorvetőgép. A vetőgép kialakítása lehetővé teszi a nagy, 12-15 km/h munkasebességgel történő munkavégzést, emellett vontatásiteljesítmény-igénye minimális, 9 m munkaszélességhez ~130LE.

John Deere sűrűsoros vetőgép

John Deere 740A sűrűsoros vetőgép.

A vetést mélységhatároló kerékkel ellátott, sárkaparóval felszerelt kettős tárcsás nyitócsoroszlyák végzik, melyek aktív talajnyomása hidraulikusan állítható (max. talajnyomás 50 kg/vetőelem). A maglehelyezés pontossága, valamint az állítható talajnyomás nehéz és változó talajviszonyok között történő, hagyományos és csökkentett menetszámú előkészítés után végzett vetésre egyaránt alkalmassá teszik a gépet.

Az alapfelszereltség a kelés előtti nyomjelzőt, a magtakaró boronát és a művelőút-automatikát is magába foglalja. A 3 m szállítási szélesség, a közúti világítás és a pneumatikus fékberendezés lehetővé teszik az akadálytalan közlekedést a közúton is.

John Deere vetőgép

A vetést mélységhatároló kerékkel ellátott, sárkaparóval felszerelt kettős tárcsás nyitócsoroszlyák végzik.

John Deere 750A sűrűsoros vetőgép

Nagy teljesítményű, mechanikus magadagolású és pneumatikus magtovábbítású vontatott pneumatikus sorvetőgép a John Deere 750A. A vetőgép kialakítása lehetővé teszi a nagy, 12-15 km/h munkasebességgel történő munkavégzést. A vetést mélységhatároló kerékkel ellátott, sárkaparóval felszerelt szimpla tárcsás nyitócsoroszlyák végzik, melyek aktív talajnyomása hidraulikusan állítható (max. talajnyomás 200 kg/vetőelem). A nyitótárcsát külön magnyomókerék és takarókerék követi.

A maglehelyezés pontossága, a nagy állítható aktív talajnyomás nehéz és változó talajviszonyok között történő, csökkentett menetszámú előkészítés után végzett vetésre, valamint direktvetésre egyaránt alkalmassá teszik a gépet. Az alapfelszereltség a magtakaró boronát, és a művelőút-automatikát is magába foglalja.

John Deere vetőgép

Nagy teljesítményű, mechanikus magadagolású és pneumatikus magtovábbítású vontatott pneumatikus sorvetőgép a John Deere 750A.

A 740A és a 750A vetőgép is megfelel a precíziós gazdálkodás követelményeinek, mivel alkalmasak szakaszolásra és differenciált vetésre. A vetés teljes dokumentálása és visszakövetése a John Deere online felületén keresztül megvalósítható.

Markovics Tamás termékmenedzser – Kuhn Center Magyarország Kft.

A gabonavető gépek típusát a talajművelési technológia és a vetéstechnológia nagymértékben befolyásolja a kiválasztáskor. Hagyományos talajművelés esetén jellemzően nagy a választék a gépek között  mechanikus és pneumatikus kivitelben egyaránt. Az ilyen típusú gabonavető gépek nem végeznek a vetéssel egy menetben talajművelést, ezeknek a vetőgépeknek előre elkészített talaj szükséges.

Ezek a típusú vetőgépek legtöbbje egytárcsás (ilyen a KUHN palettájában a Premia) kivitelű, de a duplatárcsás gabonavető gépek (ilyen a KUHN palettáján a Sitera, Integra, Venta) is elég elterjedtek ebben a szegmensben. Ebben az esetben a csoroszlyanyomás 25-45 kg-ig állítható, hogy rosszabb magágy esetén is megfelelő vetésminőséget tudjunk elérni.

Kuhn vetőgép

A gabonavető gépek típusát a talajművelési technológia és a vetéstechnológia nagymértékben befolyásolja a kiválasztáskor.

A KUHN ESPRO mulcsvető gép beilleszthető a hagyományos és mulcsvetéses technológiába egyaránt. Az ESPRO mulcsvető gépek univerzálisan alkalmazható vetésmegoldásokat kínálnak 3 métertől 8 méterig terjedő munkaszélességgel. Ezek a gépek egyetlen menetben végzik el a szántást követően a tömörítési és a vetési munkálatokat, legyen szó akár minimum művelésről vagy direkt vetésről, még szármaradványok jelenlétében is.

Tervezésük során a fő cél a lehető legsokoldalúbb gép megalkotása volt. Az ESPRO 4000 RC és ESPRO 6000 RC univerzális mulcsvető gépek a maguk 4 és 6 méteres munkaszélességével már kettéosztott tartállyal lettek felszerelve. Két mérő és elosztó rendszerrel lettek ellátva, amely lehetővé teszi a műtrágya szórására vagy egy második főnövény vagy vetőmagfajta kijuttatására a magnyomó keréksor előtt.

Még több kezelési lehetőség:

• Egy vagy két főnövény vetése,
• Egy főnövény és műtrágya egy menetben való kijuttatása,
• Két különböző növény elvetése (fedőnövény, keverék…),
• Két különböző típusú vagy különböző fajtájú növény egyszerre vetése ugyanabba a sorba, miközben a mérés külön történik,
• Egy főnövény elvetése és ugyanabban a sorban a műtrágya kijuttatása. 
gabona vetőgép

A tervezés során a fő cél a lehető legsokoldalúbb gép megalkotása volt.

A mechanikus gabonavető gépek fix gerendelyes kialakításúak, és 2,5-4 m munkaszélesség közötti érhetőek el. A pneumatikus gépek 3-8 m munkaszélességgel és 2,5 m szállítási szélességgel rendelkeznek. A mechanikus gabonavető gépek a 10–12 km/h vetési sebességre lettek kifejlesztve, míg a pneumatikus vetőgépek 17–22 km/h vetési sebesség mellett is tartják a beállított magmennyiséget. Tehát a pneumatikus gépek mindenképpen a nagyobb gazdaságokhoz lettek kifejlesztve, illetve bérvállalkozóknak, ahol az időtényező nagyon számít.

gép

A pneumatikus gépek mindenképpen a nagyobb gazdaságokhoz lettek kifejlesztve, illetve bérvállalkozóknak, ahol az időtényező nagyon számít.

A KUHN ESPRO vetőgépen található CROSSFLEX csoroszlyarúd a munkavégzés körülményeitől és a menetsebességtől függetlenül optimális mélységtartással veti el a magot. A rúd kereszt alakú profilcsőből készül. Minden csoroszlyakar négy darab poliuretán blokkon keresztül csatlakozik a rúdra, amelyek úgy működnek, mint egy-egy kisebb rugó. Az eltolt helyzetű kettős tárcsák megnyitják a magbarázdát, majd pontosan belehelyezik a vetőmagot.

A pneumatikus magadagolás jóval pontosabb mechanikus társánál, a vetőmag kijuttatott mennyiségéről egy elektromos magadagoló gondoskodik, melyet 1,5-450 kg között fokozatmentesen lehet állítani.

Minden KUHN ESPRO vetőgépre a külön megvásárolható első tömörítőkerekek egyenletes talajfelszínt hoznak létre:
• Száraz talajon előtömörítést végeznek és megtörik a rögöket, ami megkönnyíti a tárcsák munkáját.
• Lazább talajban is könnyedén vontatják a vetőgépet. A vezető a változó munkakörülményekhez azonnal igazodva a fülkéből szabályozhatja a kerekek nyomását.

gép

A vezető a változó munkakörülményekhez azonnal igazodva a fülkéből szabályozhatja a kerekek nyomását.

Az ESPRO mulcsvető gépben számos innovációt sorakoztat fel a KUHN gyár, megalkotva egy nagy teljesítményre képes, könnyen karbantartható és megbízható vetőgépet, mely kevesebb energia szükségletével segíti a még sikeresebb és gazdaságosabb növénytermesztés megvalósítását.

Árki István kereskedelmi menedzser – MBVagro

Néhány éve az AGROmashEXPO szlogenje volt, hogy „Deflektor kell”. Akkor jogszabályi változások miatt volt szükség arra, hogy modernizálják az eszközöket. Ma már ennél többre van szükségünk. A jelenlegi furcsa és egyben átalakuló időjárás miatt a kisebb gazdák sem engedhetik meg, hogy egy régi vagy gyengén felszerelt géppel dolgozzanak.

Nagyon fontos a szemenkénti vetőgép esetében a megfelelő vetésellenőrző monitor. Ahogy korábban is említettem, az időjárási nehézségek miatt már nem engedheti meg senki azt, hogy rosszul legyen elvetve a vetőmag, mert minden egyes tőhiányt veszteségként kell elkönyvelni. Így visszatérve az eredeti kérdésre, azt kell mondanom, hogy a korábban használatos vetőgépfunkciók mellett mindenképpen kell a műtrágyaszóró az eszközre és mellé egy megfelelő monitor.

Talán egy dolgot szabad még megemlíteni a sorvetőgépek esetében: minél nagyobb beállítási tartománnyal rendelkezik a gép, annál többfajta vetőmaghoz használható. Ez alatt azt értjük, hogy nemcsak a klasszikus zab, árpa, búza kell hogy jól vethető legyen az eszközzel, hanem az olyan apró magvak, mint a legelő/kaszáló keverékek vagy a lucerna is. Ezáltal a gép akár bérmunkában is dolgozhat, ami további bevételeket generál.

vetőgép

Minél nagyobb beállítási tartománnyal rendelkezik a gép, annál többfajta vetőmaghoz használható.

A gazdasági előny a precizitásból ered. Napjainkban, amikor már nemcsak a mennyiséget várják el az átvevőhelyek, hanem a minőséget is, akkor már nem hibázhatunk. Azok a gazdák, akik kisebb területen 5-100 ha között termelnek, nem minden esetben engedhetik meg, hogy „okostraktorral” és GPS-kormányzással, precíziós eszközökkel dolgozzanak, az ő számukra előnyösek azok a gépek, amik már elektronikával felszereltek.

Gazdaságilag pedig egy jó eszközzel ezen gazdák is ki tudják vetni pontosabban az inputanyagot, mint korábban bármikor. Azzal, hogy tudják, mennyi vetőmag ment ki, milyen tőszám várható, minőség javulás történik a gazdálkodásban, és így növelni tudják a bevételeiket. A bevételnövelés pedig fejlesztésre fordítható, és onnantól egy pozitív spirál indul el, amivel a magyar gazdaság és agrárium növekedését eredményezzük. Egy jó gépen mindenki nyer.

Jelenleg kínálatunkban a Demeter Heavy vetőgép érhető el raktárkészletről. Sokfunkciós tud lenni, most vagyunk a gyeptelepítési időszak végén és az őszi gabona kezdetén. Mindkét magfajtára kiválóan használhatjuk ezt a török eszközt. Kiváló minőségű, könnyen kalibrálható vetésellenőrző monitorjával nagyon jó minőségben tudjuk kivetni a vetőmagot, ha megfelelő a talaj-előkészítés. Persze ebben is tudunk segíteni, mert talán a piac legjobb ár/érték arányú mélytalajlazítóját jelenleg mi tudjuk kínálni, ugyanígy raktárkészletről. Büszkeséggel tölt el minket, hogy ebből már több mint 20 darab dolgozik az országban, pedig az értékesítését csak néhány hónapja kezdtük!

A Demeter Heavy vetőgép

A Demeter Heavy vetőgép.

vetőgép

Kiváló minőségű, könnyen kalibrálható vetésellenőrző monitorjával nagyon jó minőségben tudjuk kivetni a vetőmagot.

A tél végén kezdődhetnek az előkészületek a kukorica vetésére, amit az ALPTurka márkájú vetőgépekkel tudjuk elképzelni. Nagyon jó beállíthatósága miatt szinte bármilyen szem/ha vetőmag kivethető vele, és a piacon tudásához képest nagyon nyomott áron kapható!

Az MBVagro a gazdákért dolgozik!

Witzl Tamás marketing manager – Multiva Magyarország Kft.

Az egyre inkább kiszámíthatatlan klimatikus viszonyok közepette a legfontosabb szempont, hogy a választott vetőgép minél jobban alkalmazkodjon a különböző talaj- és időjárási adottságokhoz. Mivel jó esetben nem egy-két évig fogjuk használni a vetőgépünket, az ideális eszköz megállja a helyét a hagyományosnak számító, szántáson és magágykészítésen alapuló rendszerekben, de ugyanígy képes jó minőségű min-till, illetve no-till vetésre is.

Multiva

Multiva Forte FX no-till vetőgép.

Ma már az számít luxusnak, ha a műtrágyát nem a vetéssel egy menetben juttatjuk ki, hiszen ezzel értékes időt, energiát és pénzt pazarolunk el. Szintén fontos, hogy hatékony üzemanyag-felhasználással és kellő sebességgel tudjunk dolgozni, és a vetés elvégeztével megfelelően zárjuk és tömörítsük a talajt.

gép

Az egyre inkább kiszámíthatatlan klimatikus viszonyok közepette a legfontosabb szempont, hogy a választott vetőgép minél jobban alkalmazkodjon a különböző talaj- és időjárási adottságokhoz.

A finn Multiva Forte FX no-till vetőgépek a fenti szempontok szerint készülnek: széles tartományban állítható csoroszlyanyomás (50-250 kg), nagy vetőmag- és műtrágyatartály; a maghoz közel elhelyezett műtrágya; csoroszlyánként egyedi talajkövetés, nagy munkasebesség, hatékony tömörítés, alacsony vonóerőigény.

Szalai Andor kereskedelmi igazgató – Szal-Agro Kft.

Az elmúlt években az időjárás miatt nagyon rövid volt mind a tavaszi, mind az őszi vetésre az optimális idő. Ezért már a kisebb gazdáknak is szükségük van egy egyszerűbb, de modern és jó minőségű vetőgépre, hogy ne kelljen a bérvetésre várni. Egy ilyen egyszerűbb aprómagvetésnél is fontos a mai vetőmagárak mellett, hogy a vetőgép rendelkezzen művelőút-automatikával.

Szintén az időjárási szélsőségek miatt az elmúlt években nehéz volt asztalsimaságú aprómorzsás magágyat készíteni, ezért ma már elsősorban a tárcsás csoroszlyákkal ellátott vetőgépek biztosítanak egységes kelést.

Még egy ilyen egyszerűbb aprómagvető gépnek is alkalmasnak kell lennie akár 2,5 kg/ha hibridrepce és akár 300 kg/ha gabona vetésére pontos beállíthatósággal, egyszerű leforgatással.

A szárazabb időben fontos még az aprómagvetőknél a magnyomó kerék, amivel elérhető, hogy a kezdetlegesen csírázott mag ne száradjon el a talajszemcsék közötti légrésben.

A kisebb és közepes gazdaságoknak kínálunk egy, a fentieknek mindenben megfelelő vetőgépet, a lengyel POM BRODNICA gyártótól a JOTA Z típust. Ez a vetőgép kapható felépítmény-vetőgépként is, ezáltal akár egy meglévő vagy egy új talajmunkagépre felszerelve a magágykészítéssel egy menetben is elvégezhető a vetés, gázolajat és időt megtakarítva.

lengyel vetőgép A lengyel POM BRODNICA gyártótól a JOTA Z típust – kisebb és közepes gazdaságok számára.

Dr. Kalmár Tibor ügyvezető – Väderstad Kft.

A korszerű gabonavetőgép fontos ismérve a nagy menetsebesség esetén is pontos magadagolás, valamint a technológiai rugalmasság. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vetőgép a talaj- és termőhelyi adottságok, valamint a különböző talajművelési eljárások széles skáláján bevethető. Ennek feltétele a megfelelő gépépítés és a kellően nagy csoroszlyanyomás.

A maglehelyezés előtti tömörítés sekély vetésmélység és/vagy laza talajokon előnyös (Väderstad Spirit), míg a nehezen művelhető talajokon inkább a vetést követő extratömörítés lehet kívánatos (Väderstad Rapid). A nagy vetési sebesség a nagy napi teljesítmény záloga, ami jól jön, amikor extrém vetési helyzetek adódnak, márpedig ebben nincs hiány az utóbbi években.

Az elektromos vagy hidraulikus magadagolás lehetővé teszi, hogy menet közben változtassuk a kivetendő magmennyiséget, míg a GPS vezérlésnek köszönhetően elkerülhetjük a rávetéseket a táblavégi fordulókban, valamint a szabálytalan alakú táblák vetésekor.

A Väderstad mindaddig nem tulajdonít nagy jelentőséget a soronkénti szakaszolhatóságnak, sem pedig a kalászosok szemenként történő vetésének, amíg a fajtatulajdonosok tartamkísérletei nem igazolják ezek fontosságát.

Több száz használt és új vetőgépet találsz az Agroinform.hu Piacterén. Nézz körül!

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatunkat, ahol egy nagyon aktív fórumozó közösségel beszélgethetsz.