Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n Basa Richárd az Sz&B Agro Kft. tulajdonos- ügyvezetője kalauzolt el bennünket a kiállításra hozott gépeik között. A G pavilonban a betakarítás után alkalmazott gépektől kezdve a csomagológépekig többféle eszköz volt megtekinthető.

A Michalak KRM 1200 pótkocsis fogadógarat segítségével betakarítás után a megfelelő rögtelenítő hengerekkel azonnal földet tudunk leválasztani, előosztályozást és csomagolás előtti előkészítést végezni (a burgonya, hagyma, répa, zeller, cékla jelenti a fő profilt). A gép 10-20 tonna/órás kapacitással rendelkezik, jelentős munkaerőt lehet vele megtakarítani. A válogató hengerek az ügyfelek igényeihez igazodva cserélhetők, a hengerek közötti rések fokozatmentesen beállíthatók.

Előosztályozás után a tárolás történhet konténerekben, amelyekből a konténerbillentő segítségével lehet a terményt a jakuzziba billenteni. A jakuzzi bugyogtatja a terméket, amivel mossa és leáztatja róla a földet. Innen kerül egy szállítószalag segítségével az állóvizes dobmosóba, majd a polírozóba (ezt nem minden zöldségnél alkalmazzák, mert például a burgonyánál leszedheti a héj egy részét is). Ezután következhet nagyobb termelőknek az optikai válogató, amit be lehet programozni méretre, súlyra, színre, átmérőre, hibára vagy a kisebb gazdaságoknak a hagyományos görgős asztalok, ahol kézi válogatás történik.

A cég a Lengyelországban gyártott Michalak gépekkel a teljes technológiai sort biztosítani tudja, amelynek vállalják a szállítását és a komplett beüzemelését is, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában.

Válogatás után következhet a mérés, csomagolás, a zöldségzsákoló mérlegek segítségével. A Raschel zsákok színe zöldségenként eltérő: a burgonya piros, a vöröshagyma narancssárga, a lilahagyma lila színű zsákokba kerül. A cég Raschel zsákokból is jelentős raktárkészlettel rendelkezik, így mint inputanyagot biztosítani tudja.

A propelleres hagymaszártalanító gépet is megnézhettük, amivel a csomagolás előtt eltávolítható a hagyma hosszú szára.

További információkat az Sz&B Agro Kft. tevékenységéről, termékeiről az alábbi elérhetőségeken szerezhetsz:

Sz&B Agro Kft.

sz b agro