Gázolaj árak 583 Ft Benzin árak 585 Ft EUR 402.9 Ft USD 360.88 Ft CHF 430.66 Ft GBP 479.39 Ft

Előző

Sajtkultúrák - Süthető sajt

1.899 Ft

Település Baranya vármegye, Pécs
Megosztás: messengerfacebookwhatsappviberemail

Következő

Ár 1.899 Ft

Leírás
HOZZÁVALÓK:- 10 liter nyers tehéntej- 1 kapszula süthető sajt kultúra- 3 ml természetes tejoltó / 10 L- szalagok fából- 1/2 kg-os lágysajt forma- hosszabb pengéjű kés, vagy sajtkard- Digitális maghőmérő - vízállóEgy csomagban is megrendelhetők a hozzávalók ittA Mont d'Or típusú sajt házi készítése:A faháncsot már az előző napon kifőzőmmont d'dor krumplivalA natúr faháncsot erősen sós vízben forralom legalább 2 órán keresztül. Majd leöntöm róla a vizet, és beáztatom 15-20 fokos tiszta sós vízbe. 1 liter vízbe 1 evőkanál sót keverek. Ebben hagyom a felhasználásig.1. KULTÚRÁZÁS:A friss tejet odateszem melegedni. Kiveszem a Mont d'Or kultúrát a hűtőből, pici langyos vízbe szórom és elkeverem a kapszula tartalmát, hogy legyen ideje hidratálódni, életre kelni.Amikor a tej eléri a 37 °C-ot hozzákeverem az előkészített sajtkultúrát.Lefedem a lábas és 45 percig hagyom érni a sajttejet.2. TEJ BEOLTÁSA:37 °C-on 3 ml tejoltót adok hozzá, ezt is alaposan elkeverem a tejben. Megállítom a tej mozgását, hogy az alvadás ne törjön meg, egyenletes legyen mindenhol.Lefedem és hagyom megalvadni.A tej kezd összeállni 10-15 perc múlva, de hagyom még tovább szilárdulni. A teljes alvadási idő 30-35 perc lesz.3. ALVADÉK FELVÁGÁSA:Tenyeremmel ellenőrzöm, hogy elég szilárd-e az alvadék. Sajtkarddal felvágom 2-2,5 cm rögnagyságra, 4-5 perc alatt. Az egészet óvatosan átkeverem, vigyázva, hogy ne törjön apróbbra az alvadék.Lefedem, és 10 perc pihentetés következik. Az alvadék tovább keményedik, szilárdul, savanyodik, lassan ereszti a savót.5. UTÓSAJTOLÁS:Óvatosan átkeverem, majd 20-25 percig hagyom szilárdulni az alvadékot, miközben két-háromszor ismét átkeverem.Az alvadék közben keményedik, zsugorodik, lekerekedik és fényessé válik.6. FORMÁZÁS:mont d'or készítéseUtolsó keverés után hagyom egy pár percig, hogy az alvadék leülepedjen az edény aljára.A tetején összegyűlt savót lemerem, vagy leengedem szilikon cső segítségével. Csak lazán, amennyit könnyedén tudok leszedni róla.Gyors formázás következik. Az előkészített formákba, bő savóval szedem az alvadékot kissé megpúpozva a formát. Az első forgatás a formába helyezést követő 10-15 perc múlva esedékes, majd 15-20 perc elteltével ismét megfordítom a sajtokat.Kiveszem a formából, gyors mozdulattal körbetekerem a faháncsot a sajt oldalán, majd egy vastag gumival ráfogatom.Az így elkészített sajtokat egymás mellé pakolom olyan helyre, ahol a préselés alatt a savó jól tud majd távozni. Erre a célra perforált GN edényt használok. A sajtokat sorban rápakolom, a tetejére sajthálót teszek, majd arra egy lapot, hogy az egészet egyben tudjam megpréselni. Másfél órát préselem a sajtokkal azonos súllyal, 18-20 fokon. Leveszem a súlyt, a lapot a sajtok tetejéről, és rendszeresen megforgatom. Hagyom, hogy tovább savanyodjon a sajttészta. Összesen 6-8 órát forgatom 18-20 fokos helyiségben.A préseléskor keletkezett túllógó részt levágom a sajt széléről. (retusálom a szélét)7. SÓZÁS:15-16 °C hőmérsékletű 20%- os sófürdőt készítek: 20 dkg nem jódozott sóhoz annyi vizet öntök, hogy 1 kg legyen az oldat súlya. Kiszámolom a sózási időt: A sajtokat 6-8 óráig áztatom sajtkilónként. Félidőben egyszer megfordítom.Ha például 200 grammos sajtokat készítettem, akkor 80-90 percet töltenek a sajtok sófürdőben, félidőben megforgatva.8. SZIKKASZTÁS:1 napot szikkasztom szellős helyen, 18-20 fokon.9. ÉRLELÉS:Fahánccsal együtt érik a sajt. A különösen összetett sajtkultúra keverék biztosítja, hogy a sajttészta és a sajt felülete erőteljes átalakuláson menjen keresztül. A sajt felületét, kérgét élesztők, rúzsflóra, és enyhe fehérpenész érleli. A sajt tésztáját tejsavbaktériumok alakítják át. A kérge kissé rózsaszín-narancsos irányban érik, halvány fehérpenésszel tarkítva.Élmény érlelni ezt a sajtot, és követni a változását!Az ideális érlelési hőmérséklet 12-14 °C, 90-95% páratartalom mellett. Ha érlelő dobozban érleled, akkor a pára rendben lesz.Érlelési idő: minimum 21 nap, de akár meg további 21 napot lehet érlelni. Így még pikánsabb sajtot kapunk.A sajtot az érlelési idő alatt, minden nap egyszer meg kell forgatni.A hőfok csökkentésével megnő az érlelési idő.

Hirdetés azonosító: 2375574
Frissítve: 2025. május 10. 05:50
Készletről eladó új Paksan Scorpion sorfüggetlen silózó
Készletről eladó új Paksan Scorpion...

Ár nélkül

ÚJ LETÁK LEKO kultivátorok széles választékban,  kedvezménnyel,  házhoz szállítással
ÚJ LETÁK LEKO kultivátorok széles...

700.000 Ft +ÁFA

Készletről új Celikel Calabria 2,1 m silózó,  rendet is fel tud szedni,  akár 28 tonna/óra
Készletről új Celikel Calabria 2,1 m...

Ár nélkül

Új hatszögtengely-hajtású Massey Ferguson DM306-P tárcsás kasza házhoz szállítással eladó
Új hatszögtengely-hajtású Massey...

3.990.000 Ft +ÁFA

Cikkajánló


Újraindulhat az élőállat-kereskedelem Csehország felé
Újraindulhat az élőállat-kereskedelem Csehország felé

A cseh állategészségügyi hivatal szerint már nincs szükség állatorvosi igazolásra sem.

Támogatást kaphatnak a kisboltok – indul a pályázat
Támogatást kaphatnak a kisboltok – indul a pályázat

Június 16-tól pályázhatnak a hentesek és élelmiszerüzletek vidéken – akár 3 millió forint is járhat!

Ezért tesznek teafiltert a bazsalikom földjébe – meglepő, de működik!
Ezért tesznek teafiltert a bazsalikom földjébe – meglepő, de működik!

A használt teafilter igazi csodaszer lehet a bazsalikom számára.

Veszélyben az európai gazdák: Magyarország és Franciaország közösen lépne fel
Veszélyben az európai gazdák: Magyarország és Franciaország közösen lépne fel

A két ország agrárminisztere szerint a Mercosur-megállapodás jelenlegi formájában káros lenne az uniós mezőgazdaságra.

Hirdető adatai


 
Név Önitató Kft. Működő cég
Helység Baranya vármegye
7631 Pécs, Reménypuszta
Webcím www... Megjelenít
4 éve hirdető
Powered by Google
5

Kapcsolatfelvétel


Hirdető adatai
Telefon +36724 xxxxxx Megjelenít
E-mail xxx@xxx... Megjelenít
Üzenetet küldök
Üzenet küldéshez, kérjük, jelentkezzen be!
Regisztráció

Ön szerint ez a hirdetés hibásan lett feladva? Kérjük, ossza meg velünk észrevételeit az alábbi űrlap kitöltésével:

reCAPTCHA védelem Adatvédelem - Általános Szerződési Feltétek

Hirdetés
Így keress milliókkal többet, miközben ugyanannyit termelsz
Így keress milliókkal többet, miközben ugyanannyit termelsz
Ha otthon tankolsz, rengeteg pénzt és időt spórolhatsz!
Hirdetés
Lombtrágyák napraforgóra hangolva – célzott hatóanyagok, biztos eredmény
Lombtrágyák napraforgóra hangolva – célzott hatóanyagok, biztos eredmény
Hosszú hatástartam, alacsony hektárdózis, stabil beltartalom – ezek a termékek a...
Van egy példa az országban, amely megmutatja, miért fontos a vízvisszatartás
Van egy példa az országban, amely megmutatja, miért fontos a vízvisszatartás
Beton építmények és jelentős anyagi ráfordítás nélkül.
Petőházi: a kukorica már nem szent tehén – jön a napraforgó előretörése
Petőházi: a kukorica már nem szent tehén – jön a napraforgó előretörése
Őszi vetések – biztató indulás után stagnálás.
Szedd magad eper 2025: Leég a nyakad, megfájdul a derekad, de megéri! +LISTA
Szedd magad eper 2025: Leég a nyakad, megfájdul a derekad, de megéri! +LISTA
1600-2000 forint körüli kilónkénti áron szedheted magad idén az epret.
Hirdetés
Miről árulkodnak a repceállományok? – Heti Körkérdés
Miről árulkodnak a repceállományok? – Heti Körkérdés
A tavaszi hőingadozások jelentős hatással vannak a repce fejlődésére, több...
Végveszélyben a banán: a klímaváltozás lenullázhatja a termelést
Végveszélyben a banán: a klímaváltozás lenullázhatja a termelést
2080-ra eltűnhetnek a fő banántermő vidékek – komoly bajban Latin-Amerika.
AgroFeeling Felmérés 2025 – mondjátok meg ti, milyen a magyar gazdák hangulata!
AgroFeeling Felmérés 2025 – mondjátok meg ti, milyen a magyar gazdák hangulata!
Ki, hogyan értékeli a 2024-es mezőgazdasági évet, és milyen következtetéseket...
Hirdetés
A szója gyomirtásának sarokpontjai
A szója gyomirtásának sarokpontjai
A hazai szójatermesztés térnyerése új növényvédelmi kihívásokkal jár.
Eltűnhet a pálinkák királya? A fagy miatti terméskiesés már érezteti hatását
Hirdetés
Sokat várhatunk ettől az új gombaölő szertől
Sokat várhatunk ettől az új gombaölő szertől
Nemcsak védekezés, hanem befektetés is a zöldítő és juvenilizáló hatása miatt.
Hirdetés
Zorvec™ Vinabel® - A peronoszpóra rémálma
Zorvec™ Vinabel® - A peronoszpóra rémálma
A szőlő peronoszpórának esélye sincs!

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]