Gázolaj árak 633 Ft Benzin árak 647 Ft EUR 393.39 Ft USD 367.51 Ft CHF 401.77 Ft GBP 459.14 Ft

Előző

Sajtkultúrák - Camembert

1.539 Ft

Település Baranya vármegye, Pécs
Megosztás: messengerfacebookwhatsappviberemail

Következő

Ár 1.539 Ft
Fordítás

Leírás
HOZZÁVALÓK:10 liter tej1 kapszula Camembert sajt kultúra2 ml természetes tejoltó (210 IMCU)1-1.5 g kalcium-kloridjódozatlan sóDigitális maghőmérő - vízállóKÉSZÍTÉSE:Jó minőségű teljes tejből, eredetileg csak juhtejből készült.Ma már készítik tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek keverékéből is. PASZTÖRIZÁLÁS:melegítsd fel a tejet 63-65 °C-ra és 30 percig tartsd ezt a hőfokot.Ezután hűtsd vissza a bekultúrázási hőfokra. (30-32°C)1-1.5 gramm kalcium-kloridot oldj fel és keverd hozzá a tejhez. Kíméletes pasztör ajánlott! olvass erről itt1. KULTÚRÁZÁS:A camembert kultúrát a tej melegítésének kezdetén kiveszem a hűtőből, a kapszulát széthúzom,és a benne lévő port beleöntöm egy kis tálkába. Pici kézmeleg vízben feloldom. Nagy lábasba kiöntöm a tejet és felmelegítem 30-32 °C-ra, hozzákeverem a feloldott kultúrát. Ekkor lehet a hozzákeverni az előre kimért, feloldott kálcium kloridot is.A bekultúrázott tejet 15 percig érlelem, pihentetem.2. TEJ BEOLTÁSA:Alaposan elkeverek a tejben 10 literenként 2 ml tejoltót.Lefedem és hagyom a tejet megaludni 40-45 perc alatt, míg szilárd, kemény alvadék lesz belőle.A várakozás közben forralok vizet és kifőzöm a formákat, hogy biztos steril helyre kerüljenek majd a sajtok.3. ALVADÉK FELVÁGÁSA:Tenyeremmel ellenőrzöm, hogy elég kemény-e az alvadékom. Mikor szép szilárd a megaludt a tej, felvágom 3-4 cm (dió) nagyságra.A vágást sajtkarddal végezem kb. 8-10 perc alatt.Van aki nem is szokta felvágni az alvadékot, csak szépen óvatosan átmerni.Ilyenkor még több savó marad a az alvadékban, emiatt nehezebb vele dolgozni.Érdemes mindkét módszert kipróbálni, hogy lásd mi a különbség, melyik tetszik neked jobban.4. ÜLEPÍTÉS:15-20 perc ülepítés következik. Az edényre a fedőt mindig visszateszem, hogy ne hűljön ki az alvadék. Közben 1x-2x óvatosan átkeverem. Ezzel segítem a savó kifolyását az alvadék szemekből.5. FORMÁZÁS:A savós alvadékot egy szűrőkanál segítségével óvatosan átszedem a sajtformákba.Nyugodtan meg lehet púpozni a sajtformákat, mert kb. harmada lesz a forgatás végére,sok savó fog kifolyni az alvadékból.Mivel lágy az alvadék, ezért az első forgatásra csak 35-40 perc múlva lehet elvégezni. Ez a legnagyobb kihívás az egész sajtkészítés alatt. Türelmet, odafigyelést igényel. Az első forgatásnál még nagyon puha az alvadék, könnyen összetörhet.Óvatosan forgatom, szinte ki sem borítom a formából, csak szépen, gyengéden átbillegtetem az ujjaimmal.A forgatást még megismétlem 24 óra alatt 6-8 alkalommal, hogy a sajtból a nedvesség egyenletesen tudjon távozni.Az alvadék kb. az 1/3-ra fog tömörödni.A sajt egyre egyenletesebb, egyre tömörebb lesz és örömünkre egyre kevésbé lesz sérülékeny.A csepegtetés alatt a helység hőmérséklete 20-23 °C legyen.6. SÓZÁS:Rövid időre 12%- os sófürdőbe teszem, (10dkg/60-90 perc) félidőben egyszer átfordítom. A só ne legyen jódozott! A sós víz hőmérséklete 15-16°C-os.7. SZIKKASZTÁS:Várj 1 napot míg megszikkad, hogy a penész megfelelően tudjon majd fejlődni.Ha nagyon nedvesen teszed az érlelőbe, könnyebben elkaphatja idegen penész is majd a sajt felületét. Ezt legjobb 16-18 °C-ban végezni, de ekkor még ne legyen túl párás a levegő, mert akkor nehezen tud száradni a sajt kérge.8. ÉRLELÉS:13-14°C-on, 95 % páratartalomban, 3 hétig érlelem.Az első hét végén már megjelennek a fehérpenész pelyhek, mely napról napra dúsabb, puhább lesz.A sajtokat érlelő dobozban érlelem, és minden nap óvatosan átfordítom.Nagyon fontos, hogy a pára és a hőfok pontos legyen, végig az érlelés alatt.Ha nincs elég pára, sajtunk száraz, kemény lesz. A dobozban érlelés elegendő párát biztosít a sajtoknak.Ha magas a hőfok, az érlelés meggyorsul és a nem oda illő baktériumok kapnak teret a fejlődésben. A sajt bűzös, rosszízűvé válhat.9. TÁROLÁS:Hűtőszekrényben, camembert papírba csomagolva 1-2 hétig eláll.

Hirdetés azonosító: 2375579
Frissítve: 2024. április 20. 05:50

Hirdető adatai


 
Név Önitató Kft. Működő cég
Helység Baranya vármegye
7631 Pécs, Reménypuszta
Webcím www... Megjelenít
3 éve hirdető
Powered by Google
5

Kapcsolatfelvétel


Hirdető adatai
Telefon +36724 xxxxxx Megjelenít
E-mail xxx@xxx... Megjelenít
Üzenetet küldök
Üzenet küldéshez, kérjük, jelentkezzen be!
Regisztráció

Ön szerint ez a hirdetés hibásan lett feladva? Kérjük, ossza meg velünk észrevételeit az alábbi űrlap kitöltésével:

reCAPTCHA Védelem Adatvédelem - Általános Szerződési Feltétek

Gumiujjas Sorközművelő TOSCANO YCAY-07
Gumiujjas Sorközművelő TOSCANO YCAY-07

1.700.000 Ft +ÁFA

Új Paksan Scorpion sorfüggetlen silózó készletről eladó - megéri ajánlatot kérni
Új Paksan Scorpion sorfüggetlen silózó...

Ár nélkül

Extra Akció - Vontatott V Tárcsa TOSCANO GBAV-26 - a készlet erejéig
Extra Akció - Vontatott V Tárcsa TOSCANO...

1.600.000 Ft +ÁFA

Új Celikel Calabria 2.1m-es rendet felszedő silózó eladó (akár 28tonna/óra)
Új Celikel Calabria 2.1m-es rendet...

Ár nélkül

Cikkajánló


Legyen igazán illatos az otthonod!
Legyen igazán illatos az otthonod!

Készíts saját, tartós illatosítót pillanatok alatt. Nagyon megéri!

Szép és finom. Ne hagyd ki az ehető virágokat!
Szép és finom. Ne hagyd ki az ehető virágokat!

Ezzel az ehető virággal a vajaskenyér is különlegesen finom lesz!

Kukába az élelmiszerpazarlással – tervezz te is plakátot!
Kukába az élelmiszerpazarlással – tervezz te is plakátot!

Pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja.

Két jó példa arra, hogy az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét
Két jó példa arra, hogy az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét

Új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár.

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]