Gázolaj árak 586 Ft Benzin árak 588 Ft EUR 402.25 Ft USD 355.11 Ft CHF 430.48 Ft GBP 476.42 Ft

Előző

Sajtkultúrák - Olasz érlelt sajt

1.580 Ft

Település Baranya vármegye, Pécs
Megosztás: messengerfacebookwhatsappviberemail

Következő

Ár 1.580 Ft

Leírás
HOZZÁVALÓK:jó minőségű tej (20 liter)2 kapszula olasz érlelt sajtok kultúrája2 kapszula lizozim5,5 ml természetes tejoltó 210IMCUjódozatlan sóPecorino - manchego sajtforma préslappal 3 kg körüli sajtok készítéséhez​KÉSZÍTÉSE:Ezt a sajtot nem kimondottan a kezdőknek ajánlom! Kell hozzá egy kis rutin és sok türelem.Ne feledjük, a sajtkészítők boldogok és türelmesek!Legalább 3-4 hónapig érdemes érlelni, így én legalább 20, de inkább 30 liter tejet javaslok hozzá.1. KULTÚRÁZÁS:A tejet egy nagyobb lábasba öntöm, elkezdem melegíteni. Közben 10 literenként 1 kapszula lizozim enzimet is feloldok hideg vízben, és rögtön hozzákeverem a tejhez, a késői puffadás megelőzésének érdekében. 32 °C-ig melegítem, néha alaposan megkeverem, hogy egyenletesen melegedjen a tej minden része.Mikor a tejet elkezdem melegíteni, a kultúra port kiöntöm egy kicsi tálba, és pici langyos vízben feloldom.32 °C-on hozzákeverem a feloldott kultúrát, és jól elkeverem.Lefedem a lábast, hogy ne hűljön meg a tej. A kultúrával 50 percig érlelem a tejet.A lábast mindig lefedem, hogy a tej teteje ne hűljön meg.2. TEJ BEOLTÁSA:Beoltom a tejet 5,5 ml (2,75/ 10 liter tej) 210 IMCU természetes tejoltóval.A tejoltót is alaposan elkeverem a tejbe, lefedem és már többet nem mozgatom, nem keverem, nem melegítem.Ha a tej forogna a keveréstől, meg kell állítani a forgást merőkanál segítségével, mert különben az alvadás megtörik, és egyenlőtlenné válik.30 perc alvadási idő következik.3. ALVADÉK FELVÁGÁSA:Az alvadékot 2×2 cm-es hasábokra vágom. 2-3 percet pihentetem, majd tovább vágom 1×1 cm-es rögökre.A vágást folytatom tovább, kicsit gyorsabb tempóban, még a rögök mérete eléri a 0,5×0,5 cm-t. A vágási idő kb. 8-10 perc.A vágás után, 10 percig óvatosan kevergetem az alvadékot, hogy a rögök kicsit megszilárduljanak.4. UTÓMELEGÍTÉS:Az alvadékot 10 perc alatt 35 °C-ra melegítem, állandó kevergetés közben. (5 perc / 2 °C) Úgy kell keverni, hogy minden szem, külön-külön tudjon melegedni. Tovább melegítem 46-48 °C-ra, de már kicsit gyorsabb ütemben. 5 perc alatt 3 °C-ot emelkedjen a hőmérséklet.Közben állandóan kevergetem úgy, hogy az alvadékszemek nem tapadjanak össze.Legjobb az alvadékkeverőt nyolcas irányba mozgatni, hogy minden egyesszem külön tudjon melegedni. Ez a folyamat kb. 20-25 perc.Még egy kis kitartásra van szűkség!15-20 perc csak keverés következik. Ilyenkor már nem melegítem tovább az alvadékot, csak szilárdítom az apró rögöket.5. ÜLEPÍTÉS:10 perc ülepítés. Lefedem a lábast, és következik nekem is egy kis pihenő :)6. FORMÁZÁS:Az ülepítés alatt összegyűlt savó 50%-át leszedem.Az előkészített formát nedves sajtruhával kibélelem.A lábasban az alvadékot összeszedem. Sajthálóval vagy sajtkendővel az alvadék alányúlok, kiemelem, kicsit lecsepegtetem és a formába teszem.Az alvadékot folyamatosan kezemmel nyomkodom. Mikor tele a forma, még jól megnyomkodom, préslapot helyezek a tetejére és beteszem a présbe.7. PRÉSELÉS:Először a sajt súlyával préselem, majd fokozatosan növelem a súlyt.Szóval először 1x, 2x, 5x majd 10x súllyal préselem. Közben megforgatom a sajtot először 10 perc múlva, majd ismét 30, aztán 60-60-60 perc múlva.Összesen 5-6 órát préselem 23-25 °C-ban. A sajt maghőmérséklete 32-35 °C, a tejcukor bontás és a savfejlődés érdekében.Forgatás közeben a sajtot meleg savóval meglocsolom, ezzel is segítve a melegen tartást.A préselés alatt egyre simább lesz a sajt felülete, és a sajtkorong egyre tömörebbé válik.6 óra múlva a súlyt eltávolítom, és egy éjszakán át hagyom, hogy a sajt lehűljön és a maradék laktózt tejsavvá alakítsa.8. SÓZÁS:Másnap reggel a sajt készen áll a sózásra.20 dkg nem jódozott sót kimérek, és annyi 15-16 °C-os vizet töltök hozzá, hogy 1 liter legyen az egész oldat.Mikor a só elkeveredett a vízben, a sajtot tálba teszem, és ráöntöm a sóoldatot.Sajtkilónként 10-12 órát áztatom a sófürdőben. 6 óránként átfordítom a sajtot.9. ÉRLELÉS:2 -3 napot szikkasztom, hogy a sajt felkészüljön az érlelésre.13-15 °C-on, 80-85% páratartalomban érlelem a sajtot legalább 3-4 hónapig, de akár 24 hónapig is érlelhető.Minél tovább érlelem, annál karakteresebb ízek alakulnak a sajtban.Az érlelés alatt a sajtot mindennap át kell forgatni. Eleinte mindennap át kell törölgetni 5%-os sós oldattal, majd szárazra.A sajtdeszkát is szárazra kell törölni a sajt nedvességétől. Ahogy erősödik a kérge, lehet ritkítani a sós oldatos kezelést, de forgatni mindennap kell.Van, hogy a szikkasztás után két rétegben leviaszolom.Így egyszerűbb az érlelés! Nem kell sós oldattal törölgetni, biztonságosabb az érlelés, könnyebb a védekezés a penész ellen.A sajtot viszont így is forgatom mindennap.Sok türelem, kitartás kell hozzá, de megéri, mert nagyon finom, ízes sajt lesz belőle.

Hirdetés azonosító: 2375575
Frissítve: 2025. május 14. 05:50
Leták Leko 6 soros kultivátor GASPARDO adagolóval,  kedvezménnyel,  házhoz szállítással eladó
Leták Leko 6 soros kultivátor GASPARDO...

2.650.000 Ft +ÁFA

Claas Arion 620 CIS Stoll rakodóval,  980 üzemóra,  SZUPER ÁRON
Claas Arion 620 CIS Stoll rakodóval, 980...

27.990.000 Ft +ÁFA

Június 5–6. – Nyílt Nap,  Jubileum,  Kedvezmények – Ne felejtse el regisztrálni május 23-ig
Június 5–6. – Nyílt Nap, Jubileum,...

Ár nélkül

Új hatszögtengely-hajtású Massey Ferguson DM306-P tárcsás kasza házhoz szállítással eladó
Új hatszögtengely-hajtású Massey...

3.990.000 Ft +ÁFA

Cikkajánló


Akár Magyarországon is lehetne? Állami élelmiszerboltlánc árrésstopos termékekkel
Akár Magyarországon is lehetne? Állami élelmiszerboltlánc árrésstopos termékekkel

A vidéki termelőket védik így, és az infláció ellen is védekeznek vele ebben az országban.

Farkasveszély a nyugati határ közelében – újra itt a nagyragadozó?
Farkasveszély a nyugati határ közelében – újra itt a nagyragadozó?

A farkas jelenléte természetvédelmi szempontból pozitív, ám a biztonságos együttéléshez alkalmazkodni kell.

Sajtóközlemény
Több milliárdos támogatással erősítik a magyar erdőgazdálkodást
Több milliárdos támogatással erősítik a magyar erdőgazdálkodást

Megkezdődött az erdészeti támogatások kifizetése – a cél: több és ellenállóbb erdő Magyarországon.

Brutális dugók bénítják az autópályákat
Brutális dugók bénítják az autópályákat

Több mint 14 kilométeres torlódás alakult ki baleset miatt az M0-s autóút keleti szektorán, de az M1-es autópálya is elesett.

Hirdető adatai


 
Név Önitató Kft. Működő cég
Helység Baranya vármegye
7631 Pécs, Reménypuszta
Webcím www... Megjelenít
4 éve hirdető
Powered by Google
5

Kapcsolatfelvétel


Hirdető adatai
Telefon +36724 xxxxxx Megjelenít
E-mail xxx@xxx... Megjelenít
Üzenetet küldök
Üzenet küldéshez, kérjük, jelentkezzen be!
Regisztráció

Ön szerint ez a hirdetés hibásan lett feladva? Kérjük, ossza meg velünk észrevételeit az alábbi űrlap kitöltésével:

reCAPTCHA védelem Adatvédelem - Általános Szerződési Feltétek

Viski József: Így gyorsulnak a pályázati kifizetések
Viski József: Így gyorsulnak a pályázati kifizetések
Exkluzív interjú, melyből az is kiderül, lesz-e jövőre precíziós pályázat.
Hirdetés
Kiemel a tömegből – Vanguard erőforrás-innovációk gépgyártóknak
Kiemel a tömegből – Vanguard erőforrás-innovációk gépgyártóknak
Milyen egyedi termékjellemzőkkel tudunk piaci rést találni?
Hirdetés
Védje meg akár drónnal a kukoricát a toxintermelő gombáknak utat nyitó lepkekártevőktől!
Védje meg akár drónnal a kukoricát a toxintermelő gombáknak utat nyitó lepkekártevőktől!
A megfelelő időpontban végzett beavatkozás akár több száz kilóval növelheti a...
Támogatott tartalom
Megoldásokat ígérnek: Az aszálykezelésre fókuszál a MATE új karcagi központja
Megoldásokat ígérnek: Az aszálykezelésre fókuszál a MATE új karcagi központja
Megnyílt a klímaváltozás elleni küzdelem új bástyája, a Nemzeti Éghajlat- és...
Eredeti összkerék, papíros állapot – ilyen Ursus már alig akad +VIDEÓ
Eredeti összkerék, papíros állapot – ilyen Ursus már alig akad +VIDEÓ
Foglalkozós gép, de némi idő- pénz- és energia-ráfordítással gazdája büszkesége...
Hirdetés
Drónok a növényvédelem eszköztárában
Drónok a növényvédelem eszköztárában
A permeteződrónok a nehezen járható területeken is hatékonyak, miközben...
Hirdetés
Fáznak a kapások
Fáznak a kapások
A kukorica és napraforgó fejlettsége hetekre visszaesett, a fitotoxikus tünetek...
Hirdetés
Kalászra fel!
Kalászra fel!
Kalászvédelem, ha csináljuk, akkor csináljuk jól!
Hirdetés
Nagyon fontos az időzítés! Most védd meg a kukoricát a kakaslábfűtől!
Nagyon fontos az időzítés! Most védd meg a kukoricát a kakaslábfűtől!
A korai vetésekben már tömeges a kakaslábfű megjelenése. Mutatjuk, mikor és...
Támogatott tartalom
MATE: 4,5 millió forintos palántaadománnyal segítik a rászorulókat
MATE: 4,5 millió forintos palántaadománnyal segítik a rászorulókat
A MATE budapesti telephelyén előnevelt palánták hosszú távon segíthetik a...
Több ezer készítménnyel frissült az Agroinform növényvédő szer keresője
Több ezer készítménnyel frissült az Agroinform növényvédő szer keresője
Ingyen és egyszerűen kereshetsz a Magyarországon engedélyezett növényvédelmi...
Könnyebb földhasználat: mi is az a többlethasználati megállapodás?
Könnyebb földhasználat: mi is az a többlethasználati megállapodás?
A közös tulajdonú földek használata sokszor bonyolult, de a többlethasználati...

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]