Az utóbbi 11 évben a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) rekordlistáján már több mint 3200 fogás kapott helyet. Ezek nagy része ponty, de szép számmal akad amur is. A ragadozó halak viszont viszonylag kis számban képviseltetik magukat. Süllő pedig alig kerül horogra - írta meg a Pecaverzum.

88 centiméteres tüskéshátú

Egy rutinos pergető horgász wobblerére a minap viszont egy 88 centiméteres tüskéshátú rabolt rá Szigethalmon. Az RDHSZ beszámolója szerint a hal a Ráckevei-Soroksári Duna főágán került partra október 30-án, hétfőn 12 órakor. Ez lett 2023 eddigi legnagyobb fogása, a példány elérte a 9,250 kilós súlyt.

Arányait tekintve kiemelkedő év volt ez a horgászok számára. Már mindegy, hogy mi történik a következő másfél hónapban, ugyanis ebben az évben már ez volt a hatodik rekordlistás fogás a tüskéshátúak között.


Tíz perc alatt sikerült kifárasztani

A 88 centiméter hosszú és 58 centiméter kerületű süllőt tíz percig fárasztották, majd napsütéses időben egy 0,14-es fonott zsinórral fogta ki Benke György. Ezzel az övé lett az idei év legnagyobb regisztrált süllője, ráadásul az RDHSZ rekordlistáján csupán öt nagyobb található meg.

Az első helyen Pál László (Duna-Tisza HE) áll, aki pont tavaly novemberben akasztott egy 11,830 kilós példányt. Természetesen, ahogy akkor, úgy a hal most is visszakerült a természetes élőhelyére.

Benke György és a 9,250 kilós süllője - fotó: RDHSZ

Szeptemberben szintén sikerült egy közel tízkilós süllőt pergetni, azonban az nem került fel a listára. Ennek ellenére a horgászok egy 1972-es aszú felbontásával ünnepelték a fogást.