Rendkívüli intézkedést hoztak a Balatonnál. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. bejelentése alapján a Hévízi-folyón telepített egynyaras csukák védelme, valamint az idegenhonos díszalfajok elleni küzdelem érdekében, 2024. december 31-ig ragadozóhal-fogási tilalmat vezettek be. A korlátozás egy 500 méteres csatornaszakaszt érint - írta meg a Pénzcentrum.

Ökológiai kockázat

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által közzétett videóban a szakértők elárulták, hogy az említett fajok milyen ökológiai kockázatot jelentenek erre a területre. A védekezés első lépése, hogy a gyérítő halászatok mellett, c sukákat telepítettek a folyóba, amivel segítik az inváziós fajok visszaszorítását. Ahhoz viszont, hogy ezek az állatok hatékonyan ellássák a feladatukat, specifikus intézkedések meghozatalára volt szükség.


Emiatt a Hévízi-tó alatti műtárgytól kezdődően 500 méter hosszan elterülő csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el. Ezen a területen tehát tilossá válik csalihalat, halszeletet, valamint műcsalit tartani, illetve használni a horgászáshoz. Emellett nem tartható meg sem a süllő, sem balin, sem a csuka, de még a harcsa, a kősüllő, illetve a sügér sem.

A cél teljesen világos, biztosítani szeretnék azt, hogy a nemrégiben telepített ragadozóhalak zavartalanul végezhessék a munkájukat az idegenhonos halfajok elleni küzdelemben. A tilalom betartása kulcsfontosságú lesz az ökológiai egyensúly helyreállításának és fenntartásának érdekében ebben a térségben - zárták gondolataikat.