„A természet védelme önmagunk védelme.” Magyarország 1971-ben az utóbbi mottóval rendezett határokon átívelő, monumentális vadászati világkiállítást, amelyet a Kiállítások Nemzetközi Irodája, a BIE is támogatott. Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulója 2021-ben egy lehetőséget kínál, hogy beszélni lehessen arról, amit napjainkban egyre többen és egyre egyértelműbben látnak: legális, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő természethasználat – például vadászat, erdészet, horgászat stb. – nélkül ma a világon nem lehetséges fenntartható vad-, erdő-, hal-, de természetgazdálkodás sem!

2021. szeptember 25. és október 14. között Budapesten Magyarország ismét világkiállítást szervez: „Egy a természettel" mottóval. A grandiózus központi kiállítás helyszíne a főváros szívében található HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ lesz, ahol a különféle vadászati és természetközeli témákat korszerű, egyben modern környezetben, több tízezer négyzetméter kiállítási területen tekinthetik meg az érdeklődik.

Bleier-féle bika

A Bleier József által 1986-ban terítékre hozott karapancsai bika az Alsó-Duna ártéri vadászterületekről származik. A rendkívül hosszú szárral és széles terpesztéssel jellemezhető agancs 1986–1990 között vezette a világranglistát. Az agancs nagykoponyás tömege 15,195 kilogramm (nemzetközi bírálat alapján), amely a nemzetközi bírálaton 271,00 CIC-pontot kapott.

A rendezvénnyel a szervezők egy nagyszabású kiállításban megtestesülő fórumot teremtenek a világ országai számára, ahol kimondottan a vadászat tematikája felől közelítve, a vadászat helyét és szerepét a középpontba helyezve mutathatják be tudásukat és felfogásukat a fenntartható természetgazdálkodás, a vadgazdálkodás, az élővilág védelme és természeti környezetünk megőrzése területén.

A 20 napos programsorozat a biodiverzitás, a modern vadgazdálkodás bemutatását is célul tűzi ki – hiszen egyik fő üzenete (ahogy a kiállítás neve is mutatja): ma már nem lehet az élővilág egyensúlyát fenntartani az értő, egyben szakmai beavatkozás, azaz a vadászat nélkül. Az értő ember pedig: a vadász és társai, a természetközeli szakmák dolgozói. A világkiállítás rávilágít arra, hogy a hosszú távon fenntartható természeti erőforrások egyik legfőbb ellenlábasai a természet illegális módon történő kizsákmányolói az általuk végzett tevékenység révén. Ez például a vadászat esetében az orvvadászat – a vadvilág egyik valós, világviszonylatban is közismert veszélye, amely jelenség több faj kipusztulásáért felel.

A HUNGEXPÓN tematikus, önálló kiállításként is értelmezhető pavilonok várják majd a szakmai és civil érdeklődőket

A Magyarország gazdag kulturális értékeit bemutató tárlat a Kárpát-medence ezeréves történelmén kalauzolja végig a látogatókat hazánk ikonikus vadászainak segítségével. A trófeapavilonban 1971 óta nem látott mennyiségű és minőségű, hazai és külföldi trófeák kapnak majd helyet, amely területet biztosan minden vadász érdeklődve szemlélhet majd végig. Látványosnak ígérkezik a nemzetközi preparátorbajnokság is, amely során a világ legjobbjai méretik majd meg magukat Budapesten.

A családok minden generációját megszólítja a hagyományos vadászati módok pavilonja, ahol bel- és kültéri programokra egyaránt sor kerül, a témák felhozatala pedig igen színes lesz, ugyanis az érdeklődők találkozhatnak sólymokkal, vizslákkal, agarakkal, lovakkal, elöltöltő fegyverekkel és a többi között íjakkal is. A vízpart szerelmeseinek kifejezetten érdekes lehet a halak, a víz és az ember kapcsolatát részletesen bemutató pavilon, ahol az érdeklődők jellegzetes vizes élőhelyeinket ismerhetik meg, továbbá hazánk vizeinek szerepét a fenntartható környezetgazdálkodásban.

A világkiállítás nem egy nagy „FeHoVa” lesz, ám a szervezők gondolnak azokra is, akiket inkább a kereskedelmi típusú vásárok mozgatnak meg. Ebből kifolyólag a programsorozat során több ilyen jellegű időszaki eseményre is sor kerül, közöttük egy FeHoVa és egy OMÉK jellegű eseményre is. A központi programsorozat fontos sarokpontja a World Conservation Forum névre keresztelt kezdeményezés, amely kimagasló számú szakmai előadóval és szervezettel valósul meg a világkiállítás ideje alatt.

A rendezvény nem is tud és nem is akar olyan lenni, mint az 1971-es volt

A 21. század elejének kérdéseit és kihívásait a középpontba helyezve sokkal inkább olyan grandiózus, több tárlatból álló, „élő és lélegző” múzeum, tudásösszegzés – amit nem láthatnak az odalátogatók minden nap.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egy világraszóló találkozó lesz, ahol a nemzeti kincsnek számító vadászati világrekordok mellett egy helyen jelennek meg őseink legendái, a különféle vadászati módok rejtelmei, a magyar vizek titokzatos világa, a természetes forrásból származó vad- és halgasztronómiai különlegességek és napjaink korszerű természethasználati megoldásai.

„Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás
Budapest, 2021. szeptember 25. – október 14.