A sünöket sokan kedvelik. Kedves állatok, amelyek már gyerekkorunkban belopják magukat a szívünkbe, hiszen minden gyerekkönyvben és rajzfilmben a jó oldalán állnak. Ennél többet azonban sokan nem is tudunk róluk. Nem is csoda, hiszen általában észrevétlen lakótársaink. Persze, ha van kutyánk, akkor valószínűleg előbb fel fogjuk fedezni őket, hiszen jobb esetben az ugatásra, rosszabb esetben pedig a furcsa lényre leszünk figyelmesek, amit a szájában cipel.

sün kertben

A sün nagyon hasznos, így próbáljunk meg vigyázni rá, hogy sokáig a kertünkben maradjon. Fotó: Pixabay

Itt élnek körülöttünk, mégis olyan keveset tudunk a sündisznókról, és rengeteg a tévhit is velük kapcsolatban. Pedig, ha tiszteletüket teszik a kertünkben, az nagyon hasznos számunkra, így hát érdemes minél jobban megismerni és védeni őket. Ha pedig tehetjük, készítsünk számukra téli szálláshelyet, nagyon meg fogja érni.

Ezt a 12 érdekességet érdemes megtudni a sündisznóról

1. A sün nagyon hasznos kis jószág, hiszen távol tartja a kerti kártevőket. Bár sokan nem tudják, de a kevesek által kedvelt meztelen csigákat is szívesen begyűjti.

2. Ha nem tudjuk, hogy a kertünkben sün él, annak az lehet az egyik oka, hogy leginkább éjszaka mozognak, ráadásul az év téli időszakában még akkor sem, hiszen téli álmot alszanak.

3. A sünök elsősorban rovarevők, de ha úgy adódik, szívesen megeszik a csigákat, a férgeket, a madárfiókákat és a tojásokat is. Akiknek kinti kutyájuk, cicájuk van, megfigyelhetik azt is, hogy a számukra kihelyezett táp is gyorsabban fogy, ugyanis a sünik ezt is szívesen felfalják, ha nem adódik más. De inkább ne adjunk nekik ilyesmit, mert egyrészt nem tesz jót nekik, másrészt akkor jóval kevesebb kártevőt fognak elpusztítani a kertünkben.


4. Hazánkban a keleti sün őshonos, mely átlagosan harmincöt centiméter hosszúságú, és másfél kilogramm súlyú. A tüskéi a védekezés és álcázás miatt fontosak, hiszen amikor veszélyt érez, azonnal összegömbölyödik, ezzel védve magát, de ebben a pózban alussza át a telet is.

5. A sün, bár gyakran látjuk családja társaságában, alapvetően magányos állat. Csak akkor él nagyobb közösségben, amikor a kicsinyeit neveli. A sünök márciustól júniusig párzanak, és egy alomban 2-7 utód születik. A vemhesség 40 napig tart. Ha sün fészket találunk, soha ne nyúljunk bele, mert onnantól kezdve az anyja nem fogja elfogadni őket, az idegen szagok miatt. Így, ha hozzányúlunk, mesterségesen kell felnevelni őket.

6. A sün számára fontos, hogy zavartalanul aludhasson télen. Azért ha tudunk, segítsünk neki, és a kutyáktól és a bejárattól távolt készítsünk számára egy védett téli szállást. Ehhez nyugodtan használjuk fel a levélkupacokat, amelyek alatt biztonságban kipihenheti magát. Erre nem csak télen van szüksége, hiszen ahhoz, hogy éjjel meg tudjon szabadítani bennünket a kártevőktől, nappal ki kell tudnia pihenni magát.

7. Bár sokan adnak tejet a sünnek, mi ne tegyük. Az ugyanis egyáltalán nem tesz jót neki, hiszen hasmenést okoz számára. Ha be akarunk neki segíteni a tél előtti kondíciónövelésbe, illetve abba, hogy a téli álom után ne gyengüljön le túlságosan, a legjobb, ha tiszta vizet és alutasakos macskaeledelt biztosítunk számára, de az év többi részében ez szükségtelen, hiszen egy egészséges sün el tudja látni magát.

sün avarban

Az avar kiváló telelési helyet biztosít a sünök számára. Fotó: Pixabay

8. Télen előfordulhat, hogy amikor melegebbre fordul az idő, a sünök felébrednek. Ez nagyon veszélyes lehet számukra, hiszen könnyen megfagyhatnak. Ha a tél közepén találunk sünt, akkor adjunk neki enni és inni, majd vigyük védett helyre, ahol folytathatja az álmát.

9. Sajnos a sünnek is van egy sötét oldala, ezért inkább kesztyűs kézzel bánjunk vele, ugyanis azon túl, hogy meg tud minket szúrni, még különféle kártevőket is terjeszt, mint amilyen a kullancs, a bolha és a különféle bélférgek.

10. Az avarégetés sok szempontból is veszélyes, de a sünök számára életveszélyes is lehet. Mindig győződjünk meg róla, hogy a levélkupac nem az otthona egy sünnek, mielőtt azt esetleg meggyújtanánk.

11. A világ legkisebb sünije mindössze 5 cm hosszú, míg a legnagyobb 35 cm hosszúságúra képes megnőni.

12. Egy sünnek körülbelül 5-7000 tüskéje van, amelyek átlagosan 2,5 cm hosszúak.

Sündisznóban gazdag kertet kívánunk mindenkinek!