Kertem, kertem, mond meg nékem...

Van az úgy, hogy - különösen egy jobb év után - nagy csalódás, ha kisebb a kerti termés, mint amit vártunk. Lehet, hogy a kertünk talán nincs is olyan ideális helyen, mint gondoltuk? Vagy a rossz föld az oka? És mit, vagy min változtassunk? Lehet, hogy az éghajlati viszonyok vagy a napfényhez való hozzáférés miatt nem is a megfelelő zöldségekkel próbálkozunk? Sok növény jól érzi magát részleges árnyékban is, és ha a kertünk csak napi 4-6 óra napfénnyel büszkélkedhet, az alább következő - sorozatunk első részét és második második részét követő  - utolsó 10 zöldséggel mindenképpen érdemes próbálkozni:

1. A fehérrépa vagy gyökér

A fehérrépa igazi megismeréséhez állítólag kell egy bizonyos szintű előtapasztalat, mondhatni haladó szint. Mindenesetre igazi alapnövényről van szó, aminek mindenképpen ott a helyes a kertünkben, a félárnyékos részlegen. Bölcs ötlet mindjárt két sort ültetni belőle csak a biztonság kedvéért. Ha leszedtük, a zöldjét érdemes megpárolni!

A fehérrépa igazi megismeréséhez állítólag kell egy bizonyos szintű előtapasztalat, mondhatni haladó szint.

A fehérrépa igazi megismeréséhez állítólag kell egy bizonyos szintű előtapasztalat, mondhatni haladó szint. Fotó: Pixabay

2. A vízitorma

Íme még egy évelő növény, amely felkerült az árnyéktűrő zöldségek listájára: a vízitorma. A vízitormát, a káposzta-nemzettség (brassica) kevésbé ismert tagját régen gyomnövénynek tartották. Ma már tudjuk, hogy a "gyomok" tartalmazzák gyakran a legnagyobb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. Ha a bőséges táplálkozás a célunk, mindenképpen keressünk neki egy árnyékos helyet, melyről egész évben szüretelhetünk, különösen, ha melegházban termesztjük.

A vízitormát, a káposzta-nemzettség (brassica) kevésbé ismert tagját régen gyomnövénynek tartották.

A vízitormát, a káposzta-nemzettség (brassica) kevésbé ismert tagját régen gyomnövénynek tartották. Fotó: Pixabay

Árnyékban is jól termő zöldségek

"Árnyékos" alatt olyan kertrészeket értünk, ahol naponta körülbelül 2-4 órányi napfény éri a kertet. A leveles zöldségek könnyedén beleesnek ebbe a kategóriába, és azok köztudottan nagyon egészségesek. A kert tervezése és kialakítása során érdemes esetleg már az elején ügyelni arra, hogy néhány ilyen árnyékot kedvelő zöldségfélét is tartsunk.

3. A rukkola

Minden borsos íztől harsogó harapásnál érezni a nap erejét a rukkolában, főképp ha árnyékban termesztjük. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de ha nem tudunk rukkola nélkül élni az egész szezonban, mindenképpen gondoskodnunk kell némi árnyékról a növények számára, hogy a hőségben ne sorvadjanak el. Remek társ a menta, a spenót, a sárgarépa, a kapor és a naspolya mellé helyezve.

Minden borsos íztől harsogó harapásnál érezni a nap erejét a rukkolában, főképp ha árnyékban termesztjük.

Minden borsos íztől harsogó harapásnál érezni a nap erejét a rukkolában, főképp ha árnyékban termesztjük. Fotó: Unsplash

4. A kelbimbó

Egy másik hűvös évszakban érkező növény, amely elviseli az árnyékot, sőt virágzik is benne, a kelbimbó. Apró kis káposzták ezek, melyek tökéletesek káposztasalátában, párolva vagy sütve egyaránt. A kelbimbó termesztésének másik előnye, hogy még a téli hónapokban is bőven szedhető. Érdemes kihasználni a magasságát, és a sorok közé olyan rövidebb szezonnal bíró növényeket ültetni, mint például a borsó és a bokorbab.

Apró kis káposzták, melyek tökéletesek káposztasalátában, párolva vagy sütve egyaránt.

Apró kis káposzták, melyek tökéletesek káposztasalátában, párolva vagy sütve egyaránt. Fotó: Unsplash

5. A kelkáposzta

Egy újabb keresztesvirágú zöldség a listán, ami nem csak, hogy jót tesz a táplálkozásunknak, de az árnyékos kert díszére is válnak. Ez egy igazi win-win helyzet, ami több szempontból is előnyös, különösen, ha szeretjük a kelkáposztachipset. A kelkáposzta egyébként jól tűri a hűvösebb hőmérsékletet is, és késő őszig tápláló zöldekkel kínál majd bennünket.

A kelkáposzta jót tesz a táplálkozásunknak, és az árnyékos kert díszévé is válhatnak.

A kelkáposzta jót tesz a táplálkozásunknak, és az árnyékos kert díszévé is válhatnak. Fotó: Pexels

6. A saláta

A számos különféle salátához, burger feltétekhez és salátaleveshez jól jön majd egy maréknyi friss levél a háztáji kertből. A salátáinknak a szabadon tartott csirkék és kacsák is hajlamosak nagyon örülni, ezért érdemes elkeríteni ezt a részt és gondoskodni egy kerítésről, hogy távol tartsuk a nemkívánatos látogatókat.

A rengeteg különféle salátákhoz, burgerfeltétekhez és salátaleveshez jól jön majd egy maréknyi friss levél a háztáji kertből.

A rengeteg különféle salátához, burgerfeltétekhez és salátaleveshez jól jön majd egy maréknyi friss levél a háztáji kertből. Fotó: Pexels

7. A mustárzöldek

A mángold- és mustárleveleket gyakran látni szomorúan perzselődni a napon. A levelek szélei  ilyenkor begörbülnek és megbarnulnak, az egész nem túl szép látvány, és ráadásul a stressz más lehetséges betegségekhez vezethet. Ha van egy szép, árnyékos, körülbelül 4 órányi napsütést biztosító helyünk, és egy kis zöldre vágyunk, amivel fel lehetne dobni a kertet, ezek a levélzöldségek éppen megfelelnek a feladatnak. Amikor már készen állnak majd a betakarításra, a munkánk jutalmaként próbáljuk ki a mustárzöld szalonnával együttes párolását.

8. A sóska

Kellemes, savanykás, citromos harapású, de a gyerekkori menzák sokunknál tönkretették az élményt, sokan ódzkodnak ettől az ínycsiklandó zöldségtől. Aki szerzett is tapasztalatot vele, gyakran olyan módon elkészítve ette, hogy a mindent átható abszolút savanyúság átjárta az egész ételt. Természetesen lehet ezt másképp is. Ha mégis úgy döntünk, hogy rendbetesszük a sóskával fenntartott viszonyunkat, a kertünkbe 2 árnyékkedvelő fajtáját is elültethetjük. Ezek a francia sóska (rumex scutatus) és a kerti sóska (Rumex acestosa).

 

Kellemes, savanykás, citromos harapású zöldség, de a gyerekkori menzák sokunknál tönkretették az élményt, sokan ódzkodnak ettől az ínycsiklandó zöldségtől a sóskától.

Kellemes, savanykás, citromos harapású a sóska, de a gyerekkori menzák sokunknál tönkretették az élményt, sokan ódzkodnak ettől az ínycsiklandó zöldségtől. Fotó: Pexels

A francia sóska kevésbé savas, és frissítő savanyúsága miatt értékelhetjük. A sóska fontos tulajdonsága, hogy folyamatosan növekszik. Vágjunk le néhány levelet, és máris visszanőnek, felejtsük el a növényt, és még mindig ott lesz, amikor kiássuk a gaz alól. A sóska igazi túlélő - olyan növény, amelyre mindannyiunknak szüksége van a kertünkben.

9. A sóska népszerű unokatesója: a spenót

A spenótot nem kell szembe dicsérni, hiszen szinte mindenki kedveli a sokoldalú konyhakerti finomságot. Ha csak egyszer is termesztettük már, hamar rájövünk, hogy 2-3 óra napfény több mint elég ahhoz, hogy bőséges zöld termést hozzon. Természetesen, mint a legtöbb ilyen árnyékkedvelő zöldségféle, a spenót is a hűvösebb időjárást kedveli, ezért ügyeljünk arra, hogy elég korán ültessük el a szezonban, rendszeresen öntözzük, és adjunk neki annyi árnyékot, amennyit csak elbír. Így egész nyáron át szüretelhetjük a zsenge fiatal leveleket.

A spenótot nem kell szembe dicsérni, hiszen szinte mindenki kedveli a sokoldalú konyhakerti finomságot.

A spenótot nem kell szembe dicsérni, hiszen szinte mindenki kedveli a sokoldalú konyhakerti finomságot. Fotó: Pexels

10. A mángold

Ha olyan zöldséget keresünk ami könnyen termeszthető, kevés munkát kíván, ugyanakkor termőképes és árnyéktűrő is, akkor a mángoldnak tulajdonképpen a lista élén kellene állnia. Nemcsak gyönyörű élénk színével lóg ki a sorból, mellyel a tányéron is jól mutat, de szuper tápláló, rengeteg A és C-vitaminnal, valamint kalciummal, magnéziummal, vassal és káliummal láthat el bennünket. A mángold antioxidánsokban is gazdag, és ezért a háztáji patikánkban is helyet kell kapnia.

Ha olyan zöldséget keresünk ami könnyen termeszthető, kevés munkát kíván, ugyanakkor termőképes és árnyéktűrő is, akkor a mángoldnak tulajdonképpen a lista élén kellene állnia.

Ha olyan zöldséget keresünk ami könnyen termeszthető, kevés munkát kíván, ugyanakkor termőképes és árnyéktűrő is, akkor a mángoldnak tulajdonképpen a lista élén kellene állnia. Fotó: Unsplash

Legyünk kreatívak az árnyékolással!

A jobbára árnyékos, közvetlen napfényt nem kapó területeket inkább a virágzó dísznövényeknek, mint a zöldségeknek érdemes meghagyni. Ha a kertünkben nincs természetes árnyék, akkor létrehozhatjuk mi magunk is, a napfelkelte és a napnyugta időpontjait szem előtt tartva. Az olyan magasabb növények, mint a bab és a kukorica viszonylag gyorsan nőnek, és könnyű árnyékot biztosítanak a retek, a metélőhagyma és más árnyéktűrő fűszernövények számára.

A nyári hőségben a túlzott hőmérséklet és a tűző napsütés idején szükség lehet árnyékoló kendő vagy sorköztakaró használatára. Saját árnyékoló szerkezetek létrehozásában is kiélhetjük a kreativitásunkat, a kéznél lévő alapanyagok és szerszámok felhasználásával. A fém- vagy fakeretre feszített zsákvászon szerény és olcsó módja a zöldségágyás árnyékolásának. Megpróbálkozhatunk a készen kapható, könnyű súlyú árnyékolófalakkal, keretekkel is, melyeket akár a meglévő karóinkhoz is rögzíthetjük - akár oldható, elmozdítható árnyékolót hozva létre ezzel - megvédve az árnyékot kedvelő zöldségeinket a naptól és a széltől egyaránt.

Zárszó az érési időkről

Természetesen mindannyian a saját kertészeti tapasztalataink révén fedezhetjük fel leginkább azt, hogy milyen zöldségek érzik magukat a legjobban a telkünkön vagy a kertünkben, hogy mennyi idő alatt csíráznak ki az újonnan elültetett magok, hogy milyen bőségesen virágoznak majd, és hány hét múlva lesz az első betakarítás.

Az árnyékban termesztett zöldségek számára gyakran kicsit tovább tart az érés folyamata, mintha teljes napsütésben termesztették volna őket, ugyanakkor ha árnyékban ültetünk, az nem egyszerűen egy kevésbé ideális termesztési körülmény, hanem egy teljesen másfajta termesztési körülmény. Hangoljuk hát ehhez az elvárásainkat, és élvezzük az árnyékot kedvelő zöldségek gyönyörű és zamatos terméseit!

(Forrás: Ruralsprout)