Minden zöldség rendelkezik valamilyen kedvező élettani hatással, a cukkininek is számos kedvező tulajdonsága ismert; ezek közül rákellenes hatása az, ami igazán kiemelkedő.

A cukkinifogyasztás egészségügyi előnyei

A rákellenes táplálkozásban a szelénnek, a folsavnak, a B-12-vitaminnak, a D-vitaminnak, a klorofillnak és az antioxidánsoknak, például a karotinoidoknak (α-karotin, β-karotin, likopin, lutein és kriptoxantin) tulajdonítanak kiemelkedő jelentőséget.

A cukkini – melynek fogyasztása az 1970-es évek után vált általánossá – rengeteg hasznos mikrotápanyagot tartalmaz. Ásványianyag-tartalma, karotinoidjai, fenolos vegyületei és C-vitamin-tartalma miatt a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazták, főleg megfázás kezelésére és fájdalmak csillapítására, de antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antimikrobiális és fájdalomcsillapító hatása miatt is.


Egy átlagos cukkini kb. 2 gramm rostot tartalmaz, továbbá 60 milligramm C-vitamint, ami biztosítja egy férfi napi C-vitamin-igényének több mint felét, egy nőének pedig akár háromnegyedét is.

A cukkini jótékonyan hat az emésztésre, csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a látást és a csontok állapotát.

Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a daganatos megbetegedéseket. A benne lévő karotinoid a fogyásban is a segítségünkre lehet, béta-karotin-tartalma pedig a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulását segítenek megakadályozni egy 2018-as kutatás eredményei szerint.

cukkini

A cukkini jótékonyan hat az emésztésre, csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a látást és a csontok állapotát – fotó: Shutterstock

A cukkini felhasználási módjai

A cukkini fogyasztása és felhasználhatósága nagyon változatos, az olaszok egészen zsenge állapotban, még a virággal együtt megsütik, mások a húshoz hasonlóan panírozzák és kirántják, vannak, akik savanyítva üvegbe rakják, de ismert a főzőtökhöz hasonló főzeléknek való elkészítése is. Ismert a cukkiniből készült hagymás krém és a vegyes savanyúság is.

Tápértékének nagy része a héjában található, így érdemes a fiatalabb példányokat fogyasztani, mert azoknak a zsenge héját nem kell lehámozni. A cukkini ugyanis azon kevés növények egyike, melynek héja, virága és magja is fogyasztható.

Forrás: divany.hu