Hamarosan megállíthatatlanul itt a tél, és vele a havazás és a fagyok. Azonban mi nem dőlhetünk hátra nyugodtan, és vonulhatunk be a meleg szobába, hiszen vannak, akik még számítanak ránk, odakint a kertben. Egész évben gyönyörködhetünk bennük, megpihenhetünk az árnyékukban, hallgathatjuk az ágaikon csicsergő madarakat, és bőséges terméssel is megajándékoznak minket a gyümölcsfák. Ideje hát egy kicsit törleszteni, és átsegíteni őket a téli hidegeken.

Ki kell használni a novemberi fagymentes napokat, hiszen amint beállnak a fagyok, már nem sok mindent tehetünk. Bár ezek a feladatok nem túl látványosak, szükségesek ahhoz, hogy jövőre újra bőséges és egészséges gyümölcsöket takaríthassunk be.

Az elvégzendő feladatok

1. Számos gyümölcsfa hajlamos a sarj fejlesztésre. Ezek sajnos elvonják a fa elől a tápanyagot és a folyadékot, így muszáj eltávolítani őket. Nem elég, ha csak a talaj feletti részüket metsszük le, hiszen a gyökerek ugyanúgy elvonják a fától a tápanyagokat, ráadásul a gyökérből újabb sarj fog képződni. Így emeljük ki gyökerestől a sarjakat.

2. Ha azt látjuk, hogy a fákon a kéreg nagyobb felületen levált, vágjuk le a felváló darabokat és kezeljük le a helyét sebbalzsammal. Ha ezt nem tesszük meg, a hézagban nagyon sok kártevő fog áttelelni.

gyümölcsfa őszi

Most óvd meg gyümölcsfáidat a téli fagyoktól. Fotó: 123rf.com

3. Ha a fa törzsén mély repedések vannak, egy késsel vágjuk le a zöld szövetig, és ápoljuk le sebkezelővel.

4. Ilyenkor végezhetjük el a korona fenntartó metszését, hiszen a levelek nélkül sokkal jobban látjuk a fa formáját. Ha vastagabb ágakat kell eltávolítanunk, kezdjük mindig alulról a fűrészelést, mert így nem reped meg a munka közben az ág.


5. A gyümölcsfák metszésének idejét gyümölcstípusonként kell meghatározni. Vagyis az almatermésűeket és a csonthéjasokat más-más időpontban kell metszeni. Az alma, a körte, a birs, a naspolya és a berkenye fákat a tél végén, rügyfakadás előtt metszhetjük meg. Az almatermésűeket orsó formára szoktuk alakítani úgy, hogy meghagyjuk a fa központi tengelyét, alulról felfelé pedig egyre rövidebb vázágakat nevelünk. A legalsó vázágak a talajtól számítva 60-80 cm-re kezdődjenek.

Szükséges a vesszők megritkítása is. Vigyázzunk azonban a rövid termőrészekre, mert az almafák itt hoznak virágrügyet. Viszont a hosszú vesszők végén lévő csúcsrügyeket távolítsuk el, mert abban tud a lisztharmat telelni. Onnan ismerjük fel ezeket a rügyeket, hogy seprű szerű a megjelenésük.

6. A csonthéjasokat csak a rügypattanás után szabad metszeni. Ha korábban metsszük meg őket, akkor az sok kórokozónak ad nyílt utat.

7. A száraz ágakat mindig tőből vágjuk le, soha ne hagyjunk csonkokat a fán.

alma almafa anya lánya séta gyümölcs

A jövő évi termés idén ősszel készül. Fotó: 123rf.com

8. Ha odvas a fa, kaparjuk ki belőle a korhadt részeket és egyéb anyagokat, és tömjük be a lyukat gipsszel.

9. Kiválóan védi a fákat a törzs és a vastagabb ágak fehérre meszelése. Ezek a részek ugyanis nem melegednek fel a korai napsütés hatására, így a fa később fog virágozni, és így nagyobb eséllyel ússza meg, hogy lefagyjanak a virágai.Ezzel a módszerrel kis mértékben befolyásolhatjuk a fa nedvkeringését. Ez leginkább a kora tavasszal virágzó gyümölcsöknél fontos, mint amilyen az őszibarack vagy a sárgabarack.

10. Ha esély van rá, hogy vadállatok juthatnak be a kertbe, védjük a fák törzsét dróthálóval.

11. Hatékonyan tudunk védekezni a monília vagy a tafrina ellen, ha a földre hullott leveleket és a gyümölcsmúmiákat eltávolítjuk. Így a kórokozók nem tudnak áttelelni. Távolítsunk el minden beteg ágat is, ugyanezen okból.

12. Ha bármilyen sebet látunk a fákon,éles késsel tisztítsuk meg a felszínt, fejtsük le a sérült részeket és fasebkezelővel fedjük be a megsérült felületet. Így megvédjük a fát a különféle fertőzésektől.

13. A levágott részekből csak azok kerüljenek a komposztba, amelyek nem fertőzöttek és nincs rajtuk semmilyen kártevő.

14. Tegyünk a fákra hernyófogó övet. Két típusa létezik, a ragacsos és a száraz. A ragacsos öveket inkább tavasszal használjuk, amikor például sok a hangya, és mászás közben bele tudnak ragadni. Erre akár a kétoldalas ragasztószalag is tökéletes megoldás lehet.  A száraz övet inkább akkor használjuk, amikor a kártevők bábozódáshoz, peterakáshoz készülnek, vagy ősszel, amikor a kihelyezett övekben meg tudnak bújni. Erre tökéletes lehet az újságpapír vagy a zsákvászon is. Az öveket pár naponta ellenőrizzük és cseréljük le.

15. Az őszi lemosó permetezés nagyon fontos. Mindenképpen fagymentes, száraz napon végezzük el. Az őszi lemosó permetezésre réz- és kéntartalmú készítményeket használhatunk. A réztartalmú szerek segítenek megelőzni például a tűzelhalást, az ágelhalást, a levéllyukacsosodást és a levélfoltosságot. A kéntartalmú szerek segítenek a lisztharmat megelőzésében és az atkák ellen is nagyon hatásosak.

Azért fontos a lemosó permetezés, mert így már rügyfakadás előtt csökkenteni tudjuk a fák kártevőit. A lemosó permetezést azért hívjuk így, mert nagy mennyiségű lé szükséges az elvégzéséhez. Ne csak a fákat, hanem a fából készült kerti építményeket is permetezzük le, hiszen azokban is rengeteg kártevő bújhat meg.

16. A kertben végzett munka nagyon jót tesz, a testnek és a léleknek is. Erősíti az immunrendszert és sokkal jobb kedvünk lesz tőle, még a sötét, hideg őszi és téli napokon is. Így töltsünk kint minél több időt a kertünkben, még a hideg időkben is.