A sciencedaily.com angol nyelvű hírportál érdekes ismertetést közöl a mexikói CIATEJ Kutató Intézet munkatársai által végzett vizsgálatok eredményeiről, amelyekről egy önálló tanulmány is készült.

Az országban évszázadok óta termesztett, mintegy 60 fajta fekete- és pintóbab génszerkezetének és porrá őrölt héjrétegének beható vizsgálata alapján megállapítást nyert, hogy ezek a növények – tápértéküket és egészségmegőrző hatásukat tekintve – egyedülálló értéket képviselnek, és messze kiemelkednek a növények, sőt a világ más részein termesztett babfajták közül is.


Elvira de Mejia professzor és David Fonseca Hernández doktorandusz kutató (a hivatkozott tanulmány társszerzői) kijelentették, hogy ezek a babok a bennük lévő különleges antioxidáns, poliszacharid, gyulladásgátló és fenol vegyületek révén igazi szuperételeknek tekinthetők. Ezeknek a fogyasztása egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve rákos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatát.

Fentiek alapján a mexikói különleges babok fogyasztása minden embernek ajánlható, és azok kivonatai emellett élelmiszer-adalékok, valamint bőrkezelési és kozmetikai cikkek alapanyagául is felhasználhatók. A kutatás és a tanulmány egyébként részét képezi a Mexikói Nemzeti Tudományos Alapítvány (CONAHCYT) által támogatott projektnek, amelynek megvalósításában több nemzetközi kutatóhely munkatársai is részt vesznek.

Indexkép: Shutterstock